Треската зика може да обхване и двете Америки

СЗО: Болестта причинява мозъчни увреждания на бебета
25 яну 2016 19:07, Анисия Иванова
3
Треската зика може да обхване и двете Америки
Снимка: Reuters, архив

Пренасяният от комари вирус зика, за който се подозира, че е причинил мозъчни увреждания на бебета в Бразилия, има вероятност да се разпространи във всички страни в Америка, с изключение на Канада и Чили. Това съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

Засега не се съобщава за случаи на зика в континенталната част на САЩ, макар че жена, която се е разболяла в Бразилия, по-късно е родила бебе с мозъчно увреждане на Хаваите.

Бързото разпространение на болестта в 21 страни и територии в региона от май 2015 г. се дължи на липсата на имунитет сред населението и широкото разпространение на комара Едес египти (Aedes aegypti), който пренася вируса, се казва в изявлението на СЗО.

Доказателствата за други пътища на предаване обаче са ограничени.

"Зика е била изолирана в човешка семенна течност и е описан един случай на възможно предаване по полов път от човек на човек. Необходими са обаче повече доказателства, за да бъде потвърдено, че сексуалните контакти са начин за предаване на зика", допълва СЗО.

Към момента няма доказателства зика да се предава на бебета чрез кърмата, посочва още организацията.
СЗО посъветва бременните жени, планиращи да посещават райони, където циркулира зика, да се консултират с медицинско лице, преди да заминат, както и след завръщането си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: САЩсзоженеваЗика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
БВ преди 8 години
А живака си е друго нещо нали така
1
3
 
6
 
! Отговори
зика преди 8 години
Какво да ги обхване то краварите не ги е пускало.