Дания конфискува от мигрантите средствата над ?1340

Страната прие нов антиимиграционен закон
Обновена: 26 яну 2016 21:02 | 26 яну 2016 21:01, Елка Василева
19
Дания конфискува от мигрантите средствата над ?1340
Снимка: архив, Reuters

Парламентът на Дания одобри спорен закон, който има за цел да ограничи притока на мигранти в скандинавската страна чрез затягане на условията за тяхното приемане и пребиваване, предадоха ТАСС, Франс прес и Ройтерс.

Законът, предизвикал много критики в страната и в чужбина, предвижда възможност от мигрантите да се конфискуват средства, превишаващи 10 000 крони (1340 евро), както и вещи, чиято стойност превишава същата сума.

Няма да се конфискуват само предмети със "сантиментална ценност", като например брачни халки. Получените по този начин средства ще отиват за финансиране на центрове за бежанци в страната.

Чуждестранната преса сравни закона с конфискацията на имуществото на евреите в нацистка Германия. Представители на правителството обаче твърдят, че мигрантите, желаещи да получат убежище в датското общество, трябва да съдействат за неговия разцвет.

Освен това според новия закон ще се увеличат сроковете за събиране на семействата на мигрантите и за предоставяне на право за постоянно пребиваване. Според местни правозащитници този нормативен акт противоречи на редица международни конвенции, отнасящи се до правата на човека, по които Дания е страна. Проектът бе остро осъден и от Върховния комисариат на ООН за бежанците, който посочи, че той подхранва "страха и ксенофобията".

След 4-часови дебати проектозаконът, внесен от правителството на премиера либерал Ларс Льоке Расмусен, получи 81 гласа от 109 присъстващи депутати при 27 "против" и един въздържал се. 70 депутати не участваха в гласуването, съобщи Франс прес. "С този закон ние казваме (на мигрантите): ако искате да дойдете в Европа, по-добре избягвайте Дания", каза Мартин Хенриксен, представител на антиимигрантската Датска народна партия, която подкрепя малцинственото правителството на Расмусен.

Новият закон ще влезе в сила след утвърждаването му от кралица Маргрете Втора, което се очаква да стане в началото на февруари.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Даниямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
летящата вещица преди 8 години
Нали идват с по една раница на гърба, какво ли ще им конфискуват? Май този закон е само да замажат очите на датчаните, за да не роптаят, че ги изхранват с данъците си?
8
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 8 години
В Дания е построен социализма. Който има повече- дели с обществото. Таксите там могат да достигнат до 70%. Хората са скромни и трудолюбиви ,както и пестеливи.За тях е съвсем нормално въпросното решение. Изобщо-това важи и за всички скандинавски страни ,както и факта че доброволческият труд е нещо съвсем разбираемо..
7
0
 
22
 
! Отговори
ined преди 8 години
Много хубаво правят даже , на който не му харесва да не остава в Дания.Ама много пари им оставят - трябва да им конфискуват всичко над 1000 крони, а не над 10000
6
2
 
30
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Редно е Дания да настанява бежанците в Гренландия особено северната част, където има чудесни условия за пълноценен Рамазан.
5
0
 
59
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Само така, яко гърч за диваците. Свърши се с либералната демокрация.
4
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тарамбуките ако бяха чели книги,щяха да знаят че има нещо гнило в Дания.
3
0
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее Дания !!!
2
3
 
42
 
! Отговори
българина преди 8 години
Докато има американски и турски посолства в европа и в България башибозука ще ни смазва всеки ден. Управляват ни българоубиици
1
5
 
1
 
! Отговори
dsada преди 8 години
Godt gået, kære danskere.Held og lykke