Готова ли е Русия за "рестарт" на отношенията със Запада?

Полза от новата студена война имат производителите, определящи цените
26 яну 2016 20:29, Елка Василева
185
Готова ли е Русия за "рестарт" на отношенията със Запада?
Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви на форума в Давос, че санкциите срещу Русия може да бъдат отменени в близките месеци, ако се изпълняват Минските споразумения. Почти същото каза в неделя и френският министър на икономиката Еманюел Макрон. А Хилари Клинтън, един от фаворитите в президентската надпревара в САЩ, не изключи възможността от ново "рестартиране" на отношенията с Москва, пише "Независимая газета" в редакционен коментар.

Може да съзрем в тези изявления обичайната политическа игра, когато след крачка напред се правят две крачки назад. Но честите споменавания за възможно вдигане на санкциите, идващи от политици с висок ранг, са явна подготовка на общественото мнение за обрат в отношенията между Запада и Русия. Ако санкциите бъдат вдигнати с идване на лятото, никой няма да се учуди, макар че до неотдавна се говореше за нова студена война.

Въпросът може да звучи парадоксално, но дали са готови за това руската власт и обществото в страната? Държавната пропаганда хвърли доста сили, за да формира у хората представа, че враговете (Западът) се канят да подрежат крилете на Русия, приготвила се вече да лети към нови върхове. Впрочем вдигането на санкциите може да се тълкува и в рамките на тази парадигма, без тя съществено да пострада.

Телевизията ще съобщи, че Западът просто не е успял да сломи Русия, схванал е, че трябва да поддържа с нея нормални отношения. С други думи, отмяната на санкциите може да се представи като победа на Русия, на руския президент, на родната дипломация; като свидетелство колко здрав е духът на народа, безразличен дори към доларовия курс.

Периодът на санкции и замразени отношения със Запада, извикал на бял свят няколко гръмки лозунга, породи и бенефициенти, които с премахване на ограниченията ще трябва да се преустроят. Не е много ясно например какво ще стане със заместването на вноса. Щом паднат западните санкции, ще е логично да се откажем и от антисанкциите, от забраните за внос на чуждестранни храни. Това няма да е от полза за цяла група родни производители, свикнали от година и половина да продават продукцията си по завишени цени без конкуренция от чужбина. Престане ли заместването на вноса да бъде програмна необходимост, доходите им ще намалеят. Готови ли са те за подобно развитие?

Други бенефициенти от новата студена война са военният елит и военнопромишленият комплекс - ВПК. Дошли са времена, в които става крайно значима демонстрацията на мощ. Изявленията на руското ръководство фактически потвърждават, че сирийската кампания цели между другото да демонстрира сила. Когато международните норми са в криза, за печеливш е смятан онзи, който може да покаже сила, а не който използва правилата с повече финес. Всичко това повишава самооценката на военните. И ето го ВПК провъзгласен за движеща сила на икономиката.

По време на открит конфликт няма как да се свият разходите от военния бюджет. По време на размразяване гласовете на държавни служители и политици, приканващи да се намалят разходите за отбрана, неизбежно ще звучат по-силно.

Накрая, след вдигането на санкциите и разведряването в отношенията със Запада Русия навярно (поне временно) ще огласява по-предпазливо геополитическите си амбиции. При това положение не е ясно бъдещето на идеологемата за руския свят, способна доскоро да претендира за статут на национална идея. Ако руският свят бъде прибран в килера до по-добри, а всъщност до по-лоши времена, вкупом с него от политическото поле ще бъдат изтласквани и сплотените около властта реваншисти. Те надали ще склонят да се примирят с това.

Производителите, определящи цените, военните и реваншистите - този своеобразен електорален консенсус осигури напоследък космически рейтинги на властта. Ако санкциите бъдат вдигнати, ще се наложи май властта да формира около себе си нов консенсус.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС се разпада. Русия е единствената стабилна държава в Европа.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ебреееее, пак нелепости! А що не напишете, че ИД в Сирия е завряна в миша дупка от руските самолети и войските на Башар Асад? Актуална новина е.
8
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Анонимен 22Какъв ИДИЛ, наред ли си? А САЩ като бомбандираха Сърбия, някой наказа ли ги. По скоро останалите ръкопляскахме, защото приехме независимостта на Косово - от нищото мюсюлманска държава.
7
3
 
19
 
! Отговори
всъщност преди 8 години
от рестартиране заинтересовани са западняците... Русия има всичко и е самодостатъчна - планета в планетата, пък и руският дух и патриотизъм са железни, не като на нашенските мекерета, дето само търсят чие дупе да лизнат... освен това, руснаците са умни хора и за пореден път на същата въдица не ще се хванат... страдайте, русофоби... няма да е на вашата!...
6
4
 
13
 
! Отговори
Руснак преди 8 години
Когато бежанците резнат малките топчета на западняците и таковат жените им пред тях, ще сме готови да освободим Европа.
5
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Не знам защо си мислят, че само от Русия зависи оправянето на отношенията. Запада сам си определя стандарти и съди кой е прав. Само да не стане както стана с Германия едно време. Всички бяха срещу нея и накрая, тя им го върна тъпкано.
4
3
 
26
 
! Отговори
42 преди 8 години
До 2Ти добре ли си?Днес и израелският военен министър Моше Ялон е заявил, че несъмнено Турция стои в основата на ИД и вече открито я финансира и подпомага.С Турция е свършено, въпрос на време е.
3
3
 
26
 
! Отговори
чукча преди 8 години
Най-накрая цирка наречен "Санкции срещу Русия" отива към своето закономерно фиаско...Между другото,добре че бяха тези санкции че генерираха милиарди рубли в руската икономика (заради високия курс), които отидоха за възстановяването на Крим...Реално Запада направи услуга на Русия ама за това друг път...:) Е,накрая го отнесоха колонии като България ама ние сме си свикнали.
2
3
 
21
 
! Отговори
не е изключено преди 8 години
Ха-ха какво ще рече "рестарт" ,ако под това се разбира условия удобни на краварите и пуделите ще им има много да чакат ерата на предателя Горби и пияницата Елцин отдавна мина единствено равни условия могат да размразят положението.
1
39
 
7
 
! Отговори
НЕ преди 8 години
Първо да се извини на България и Турция и да върне Крим.И Путин в съда в Хага!!