Готова ли е Русия за "рестарт" на отношенията със Запада?

Полза от новата студена война имат производителите, определящи цените
26 яну 2016 20:29, Елка Василева
185
Готова ли е Русия за "рестарт" на отношенията със Запада?
Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви на форума в Давос, че санкциите срещу Русия може да бъдат отменени в близките месеци, ако се изпълняват Минските споразумения. Почти същото каза в неделя и френският министър на икономиката Еманюел Макрон. А Хилари Клинтън, един от фаворитите в президентската надпревара в САЩ, не изключи възможността от ново "рестартиране" на отношенията с Москва, пише "Независимая газета" в редакционен коментар.

Може да съзрем в тези изявления обичайната политическа игра, когато след крачка напред се правят две крачки назад. Но честите споменавания за възможно вдигане на санкциите, идващи от политици с висок ранг, са явна подготовка на общественото мнение за обрат в отношенията между Запада и Русия. Ако санкциите бъдат вдигнати с идване на лятото, никой няма да се учуди, макар че до неотдавна се говореше за нова студена война.

Въпросът може да звучи парадоксално, но дали са готови за това руската власт и обществото в страната? Държавната пропаганда хвърли доста сили, за да формира у хората представа, че враговете (Западът) се канят да подрежат крилете на Русия, приготвила се вече да лети към нови върхове. Впрочем вдигането на санкциите може да се тълкува и в рамките на тази парадигма, без тя съществено да пострада.

Телевизията ще съобщи, че Западът просто не е успял да сломи Русия, схванал е, че трябва да поддържа с нея нормални отношения. С други думи, отмяната на санкциите може да се представи като победа на Русия, на руския президент, на родната дипломация; като свидетелство колко здрав е духът на народа, безразличен дори към доларовия курс.

Периодът на санкции и замразени отношения със Запада, извикал на бял свят няколко гръмки лозунга, породи и бенефициенти, които с премахване на ограниченията ще трябва да се преустроят. Не е много ясно например какво ще стане със заместването на вноса. Щом паднат западните санкции, ще е логично да се откажем и от антисанкциите, от забраните за внос на чуждестранни храни. Това няма да е от полза за цяла група родни производители, свикнали от година и половина да продават продукцията си по завишени цени без конкуренция от чужбина. Престане ли заместването на вноса да бъде програмна необходимост, доходите им ще намалеят. Готови ли са те за подобно развитие?

Други бенефициенти от новата студена война са военният елит и военнопромишленият комплекс - ВПК. Дошли са времена, в които става крайно значима демонстрацията на мощ. Изявленията на руското ръководство фактически потвърждават, че сирийската кампания цели между другото да демонстрира сила. Когато международните норми са в криза, за печеливш е смятан онзи, който може да покаже сила, а не който използва правилата с повече финес. Всичко това повишава самооценката на военните. И ето го ВПК провъзгласен за движеща сила на икономиката.

По време на открит конфликт няма как да се свият разходите от военния бюджет. По време на размразяване гласовете на държавни служители и политици, приканващи да се намалят разходите за отбрана, неизбежно ще звучат по-силно.

Накрая, след вдигането на санкциите и разведряването в отношенията със Запада Русия навярно (поне временно) ще огласява по-предпазливо геополитическите си амбиции. При това положение не е ясно бъдещето на идеологемата за руския свят, способна доскоро да претендира за статут на национална идея. Ако руският свят бъде прибран в килера до по-добри, а всъщност до по-лоши времена, вкупом с него от политическото поле ще бъдат изтласквани и сплотените около властта реваншисти. Те надали ще склонят да се примирят с това.

Производителите, определящи цените, военните и реваншистите - този своеобразен електорален консенсус осигури напоследък космически рейтинги на властта. Ако санкциите бъдат вдигнати, ще се наложи май властта да формира около себе си нов консенсус.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 150За да достави ИРАН ГАЗ до Европа трябва1. Да мине транзит през Русия, Украйна,Румъния и т.н. Само през Русия транзитните такси ще изядат печалбата на ИРАНЦИТЕ.2. През Сирия, Турция(или средиземно море), България(или Гърция) Сърбия и т.н. Не е построен 1 метър от подобен газопровод а и има война по пътя му.3. С кораби - но никой няма да пусне малка "ядрена" бомба през Суетския канал. Значи заобикаляне на Африка. Всички са от Скъпи по-скъпи проекти.
89
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 148Пиши си името лично да се обръщаме към теб. Да знаем какви ги ръсиш и ако са разни смешни неща да се посмеем лошо няма.Много е удобно да си Анонимен нали един от всичките
88
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 144САЩ създаде ПРЕЦЕДЕНТА КОСОВО включително ползва Машата си НАТО за удари по Сърбия.Директен ефект беше Грузинския Конфликт - Резултат Осетия Наша и Абхазия Наша а Грузия през зъби ООН най-накрая ги скастриха за "агресивни действия"Следва Неонациския Военен преврат в Украйна. Крим се спаси само с 2 убити. Но Донбас не.Гадните политици в Москва искат цивилни истински жертви за да осъдят Неонацистите и САЩ най-накрая. Като реално не влязоха в конфликта и го замразяват. Гадно
87
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Бизнеса на Запада особено в Европа драпа да се махнат санкциите защото благите Руски пазари в момента се заемат от руски фирми или поне от "Азиатските тигри" начело с Китай. Политиците в САЩ се стремят да открият някъде по света кръвопролитна война чрез която да нулират дълговете натрупани след 1970г когато се сваля покритието на $ и почва печатницата. Първия много сериозен опит беше Украйна. Сега Турски и САЩ войски навлизат в Сирия за какво бре и без вас ще унищожат ИД въпрос на време.
86
1
 
0
 
! Отговори
бг преди 8 години
Повтарям (като Жорж Ганчев) :Русия не е анексирала Крим.
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 142Агресивното НАТО ли анексира Крим щом не е русия? Някой май пак е пропуснал сутрешните хапове. :)
84
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много се надяват да им махнат санкциите, видяха че иначе фалират.За огромно съжаление на руснаците обаче нищо не зависи от тях, а ако случайно те си вдигнат санкциите набързо ще им бъде източена валутата.Общо взето нямат полезен ход - русия е натикана в ъгъла.
83
2
 
5
 
! Отговори
бг преди 8 години
Алоооо,шемети,Русия не е анексирала Крим.
82
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
САЩ е част от Възродената Римска Империя.Оттам идва и Антихриста (Гяволо).
81
4
 
1
 
! Отговори
тт преди 8 години
До Анонимен 128 Че кое и е великото на руссия??? Тия нещастници за година и половина осем километра кабел не можаха да опънат до Крим /толкова е ширината на Керченския пролив/. А мераците им огромни-света ще завладяват...
80
1
 
2
 
! Отговори
позитано 20 преди 8 години
Още не е готова.Като огладнеят още , тогава ще видим.Руснаците са непредвидими.
79
0
 
2
 
! Отговори
Ноком преди 8 години
То след юнашките лупинги на Ел Васи по темата за утрешния сняг ако плюсите си сменят местата,отново соросоерекции на хибридната "мисъл".Изглежда с актуализиране на заплащането, все повече *** получават напъни пред клавиатурата да"защитят" юрогейските "ценности" с подръчни средства.Дерзайте опълченцина"новия ред",Ваш,то знаме е месаля!
78
9
 
2
 
! Отговори
Украйна ще е в ЕС преди 8 години
Запада не дължи нищо ама абсолютно нищо на Украйна, нито е нато нито е ЕС, но след руската анексия в Украйна страните кандидатки за нато се редят на опашка доброволно за ЕС и НАТО членство, проклетията на Русия е че никой до сега не е искал да се съюзява с нея, дори и днес е само диктатора убиец на жени и деца Асад русия да го спаси от собствения му народ
77
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днеса, каква нова студена война бе ? Ако имаше студена война руслямската федерация до сега да е доста по малка и Украйна да е цяла, не ми се дърпайте, ссср така хубаво върна цяла Украйна а днес Руслямска държава един крим ли няма да върнат ? И без това ни мост ни кабел за ток могат да прекарат
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен128 то този мит за величието на САЩ излиза че е за целия свят, а нечие друго величие на педеруската *** е за простолюдието, не щат да купуват рубли и акции на газ пром, простолюди
75
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен131 вие руските *** срама нямате в лъжите си, прав е президента Плевенлиев че има хибридна война срещу България от Русия, обратно по темата, цяла Южна Америка си рискува живота да умре в пустинята на Мексико да успее нелегално да имигрира в САЩ и да може да пращат долари по уестърн юниън на родителите си в южна Америка но руския лъжлив *** твърди че индианците ги плюели ?
74
6
 
5
 
! Отговори
бг преди 8 години
В Библията пише че Русия е унищожителката на Възродената Римска Империя.
73
4
 
0
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До До Анонимен 125-Я да си пиеш хапчетата и в леглото...
72
3
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 118 преди 8 години
Право в десятката! Западът видя, че мечокът е буден и буен. Че може да издържи дълго на подкожната мас. Че може да яде треви и корени, но няма да влезе в клетката, а мощно ще громи с невероятната си сила и интелект. А горките пуделчета видяха, че Стопанинът ги праща на вярна смърт от мечите лапи. Западът страстно желае да се сдобри с Русия и търси начин да направи това, без да се види по.с.ра.ния му ку.чи гыз. Европейските страни губят големи пари от ембаргото. Ресурсът им е много ограничен.
71
15
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
В руссия усетиха дебелия край на сопата и дадоха заден ход.Явно проекта "Велика империя" се отлага за неопределено време...че то на гол тумбак величие бива ли...