Москва няма интерес от отслабване на ЕС

Лавров: Русия е готова да развива сътрудничеството със Запада
26 яну 2016 13:07, Елка Василева
54
Москва няма интерес от отслабване на ЕС
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Русия ще следи за засилването на военния потенциал на НАТО край руските граници, като смята подобни стъпки за недалновидни и дестабилизиращи. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров на годишната си пресконференция, предаде ТАСС.

Той отбеляза, че Русия е готова да развива сътрудничеството си със западните страни, но само на равноправна и взаимноизгодна основа и при уважаване на интересите на всяка от страните. Същевременно Лавров призна, че този процес се развива "бавно и сложно", защото "продължава инерцията в опитите за възпиране на Русия".

По думите на първия руски дипломат Москва няма интерес от отслабване или разпадане на ЕС. Той посочи, че понастоящем съюзът изпитва големи проблеми по оформянето на единна линия, не само по интеграцията, но и по много други въпроси. Лавров похвали Германия за полаганите усилия да отчита интересите на всички страни членки.

Москва смята за голяма грешка борбата с тероризма да бъде обвързана с предварителни условия, заяви още руският външен министър. Според него терористи не бива да бъдат канени на масата на преговорите и това е правилният подход към всяка ситуация, "била тя Украйна, израелско-палестинския конфликт, конфликтите в Африка".

По въпроса за руската намеса в Украйна Сергей Лавров каза, че Русия не е нарушавала Будапещенския меморандум. "Будапещенският меморандум съдържа едно-единствено задължение: да не се употребява ядрено оръжие срещу Украйна. Никой не е правил това и никакви заплахи за използване на ядрени оръжия срещу Украйна на са произнасяни", каза на пресконференцията Лавров, без да споменава гаранциите за териториалната цялост и политическата независимост на Украйна, съдържащи се в меморандума.

За Северна Корея Лавров каза, че според Москва тя не разполага с водородна бомба. Той подчерта, че проблемът не е само в това КНДР да няма ядрено оръжие, а то изобщо да не присъства на Корейския полуостров. Лавров прикани САЩ да не разполагат ядрено оръжие в Южна Корея.

Като заплаха за световната сигурност Лавров окачестви плановете на ислямистите да създадат халифат "от Португалия до Пакистан". Той каза, че Русия се е стремила да действа активно в Съвета за сигурност, за де се осуетят тези планове, предаде ТАСС.

Сергей Лавров подчерта, че Русия няма да се остави да бъда наказвана от Запада за своята независима политика и че доближаването на обхвата на противоракетния щит на САЩ до границите на Русия е "дестабилизиращо и късогледо" решение, предаде Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Сергей ЛавровРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До есесесерТе и без ембаргото ще се разпаднат, вече джоба им много отъня и ще посегнат на пенсиите.Ще видим пак баби на червения площад с празни тенджери и черпаци, търсещи потен за сурваки.
29
0
 
2
 
! Отговори
есесесер преди 8 години
видяхме колко уж била силна русия за една година мижави санкции е почти до фалит а пък ако и се ноложи едно пълно ембарго и ще се разпаднат и като държава
28
0
 
1
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Коня и господаря му Пу видяха дебелия край и дадоха заден ход-ама късно.Явно проекта "Велика империя"се отлага за неизвестен срок-га цъфнат налъмите един вид...
27
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 41Т Ъ П Ч О, да кажем имаш нефт смесица от 7 типа молекули. него можеш само и то НЕЕФЕКТИВНО да го изгориш и то при атмосферно налягане. Дори обогатена със кислород смес няма да гарантира пълно изгаряне.За това тези молекули се нарязват на по-дребни фрагменти - Които вече имат определени свойства и при определени условия имат добър КПД за каквато работа ги ползваш. Тези молекули вече при условията наползване изгарят/преобразуват се на 100%
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби,като смесиш седем молекули не се получава една по-голяма.Няма какво да ти обяснявам,късно е
25
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 39Да съгласен съм но всяка от тези молекули е по-дълга от молекулите на Керосин ... Мазут, Метан, Пропан,Бутан, Водород които се получават след Крекинг процеса.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби,нефта е смес от различни въглеводороди.Каква молекула те гони не знам,но и с органичната химия си зле както и с всичко останало.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се хабете,Боби е бот,каквото и да му кажеш той отговаря автоматично с предварително заучени фрази.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напоследък все Лавров се изявява,да не би на главния да му има нещо?
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този кон кой го пита за нещо я у колхоза
20
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 32Да те светна за НЕФТА / ПЕТРОЛАНЕФТА Е КОМПЛЕКСНА МОЛЕКУЛА С РАЗЛИЧНА ДЪЛЖИНА В ЗАВИСИМОСТ ОТ НАХОДИЩЕТОПри КРЕКИНГ процеса (от Crack пуквам, прекъсвам, разкъсвам) молекулата се "нарязва" на по-дребни парчета и се получава: Керосин, Авио Бензин, Бензин, Дизел, Мазут, горими отпадъци заедно със странични продукти газове: Метан, Пропан, Бутан, Водород.Зависи от нефта и настройките на крекинга и основно се получава един вид продукт а от останалите продукти по-малки количества.
19
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 32 33Турция наложи мита защото РФ ги отряза тотално защото са Ислямисти и подкрепят ИД. До сваления самолет в РФ нямаше думичка в комбинация за Турция, Петрол, ИД, Ислямисти. Ердоган Започна всичко това и на Турция и остана само България като партньор. След МИГРАНТИТЕ ЕС не ще да чуе за Турция. Израел Също, Армения и Сирия да не говорим.Крим Наш е директен наследника на КОСОВО и кой го създаде САЩ. Предишния конфликт какво стана с него? Осетия Наша ли е? Ами Наша е - СЕОАКАШВИЛИ!
18
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 29Всеки нефт има различна структура ако Иранския нефт е удобен за производство на БЕНЗИН тогава Гърция ще купи такъв нефт. FUI в Гърция основно се ползва бензинТурция готви мита за руските стомани защото Рашките преди време изнасяха руда за Турция а сега готови заготовки тоест вече промишлени изделия(или поне полуфабрикати). Но ако иска Ердоган собствената му промишленост да е е фективна няма да се олее само ще покаже мускули.
17
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 25Мисля че само ти не разбра или се правиш на неразбрал.Ако Американските политици включат л*йнохвъргачката срещу някой независимо в САЩ или по света значи този човек прави неща не угодни на САЩ
16
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 19 20Иран / Китай подписаха за ширпотребаИран / РФ подписаха за оръжие Иран / САЩ,ЕС подписаха само за ГРАЖДАНСКИ САМОЛЕТИ защото и РФ и Китайските програми за граждански самолети са все още на ниво прототипи. Реално последните 20-25 години в гражданската област нито в РФ нито в Китай има достатъчно инвестиции.
15
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 13Няма да стане за рашките "Съединението прави силата" не е куха фраза. Видяха колко зле беше в края на миналия век след разпада на СССР. След принудителния развод с Украйна вече са напълно убедени.
14
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 11Единствения доставчик на оръжие за арабите които водят вече глобална арабска война е РФ и Китай. Но Китайското оръжие все още няма авторитет. Сега в Сирия руското оръжие и авторитет и доказателство за ефективност придоби. Това е много важно при бързите преговори.
13
2
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Вместо да проявявате омразата си към славянството, защо не вземете да защитавате хората от винетките например, от скъпият бензин, от стоките, които не намаляват цените си, пфу, израстъци в здравия организъм на българите.
12
1
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Tук е гадно, пълно е с туркофили - любо пенев.
11
0
 
3
 
! Отговори
маке преди 8 години
РЕФЕРЕНДУм веднага (подобен на Кримския) кога ке е