Съспенс в Айова – Тръмп, Круз, Клинтън, Сандърс?

На 1 февруари по традиция от там се открива сезонът на първичните избори
26 яну 2016 16:52, Елка Василева
5
Съспенс в Айова – Тръмп, Круз, Клинтън, Сандърс?
Снимка: архив, Reuters

На 1 февруари, след месеци кампания, десетки допитвания и милиони долари разходи кандидатите за Белия дом за пръв път ще се изправят пред съда на избирателите. Тази привилегия принадлежи на жителите на малкия аграрен щат Айова, пише Иван Курон от Франс прес.

Такава е традицията от 1972 г. - централният умерен земеделски щат Айова дава старт на сезона на първичните избори. Останалите 49 американски щата и пет територии ще гласуват по-късно, до юни, за да отпуснат своите квоти делегати на кандидатите за националните партийни конференции през юли, на които ще бъдат официално обявени демократическият и републиканският кандидат за президентските избори през ноември.

В Айова е от значение не колко са делегатите, които са 1 процент от общия брой, а символиката.

Дали Хилари Клинтън, която отдавна е фаворит в първичните избори на демократите, ще се препъне на това първо изпитание?

Тя обяви кандидатурата си през април 2015 г. с аурата на наследничка. Междувременно обаче "социалдемократическият" сенатор от Върмонт Бърни Сандърс завладя младите демократи, които си мечтаят за революция във Вашингтон и затвор за Уолстрийт.

Той догони бившия държавен секретар в допитванията в Айова, където според него на митингите му са дошли общо 40 000 души. Ако на 1 февруари вземе първо място, дори с малка преднина, това ще го утвърди като сериозен съперник и ще подобри шансовете му за остатъка от надпреварата, особено в Ню Хемпшър на 9 февруари.

При републиканците двама души спорят за гласовете на консерваторите, които са ядосани на елитите и върхушката. Милиардерът Доналд Тръмп е предпочитан от републиканците на национално ниво, но в Айова е с изравнени позиции с ултраконсервативния сенатор Тед Круз, представителя на религиозната десница.

Непредсказуемостта на вота се усилва от начина, по който са консултирани избирателите. За разлика от нормалните първични избори в Айова избирателите се свикват на партийни събрания в 19.00 ч., които траят поне един час. При републиканците се гласува тайно, но при демократите всеки трябва публично да обявява пред съседите си кой кандидат подкрепя. Тези ограничения свеждат участието само до най-политически активните.

В надпреварата участват общо 12 републиканци и трима демократи.

През последните дни кандидатите запълват сцената - миналия уикенд Хилари Клинтън, Бърни Сандърс, Доналд Тръмп и Тед Круз организираха 18 срещи с обществеността. Всеки лагер праща армии от доброволци да тропат на вратите на избиратели, които базите им данни са идентифицирали като потенциални поддръжници, за да не забравят да отидат на партийните събрания на 1 февруари - точно в 19.00 ч.!

Точно тази мрежова структура липсва на Доналд Тръмп. Милиардерът предпочита масовите митинги пред неуморната упорита работа в по-малки мащаби, на която го принуждават противниците му.

Сенаторът от Тексас Тед Круз, човек на Чаеното парти, не само разполага със силна организация, а може да разчита и на логистичната подкрепа на местни евангелистки лидери.

Така например през декември Боб Вандер Плаатс, неизвестен на национално ниво, но влиятелен на местно, призова да се гласува за Тед Круз и това насочи цяла армия активисти в служба на кандидата. Тук над половината републикански избиратели са протестанти евангелисти.

"В Айова подкрепата на религиозната десница и движението за домашно образование дава голямо предимство. Круз почти сигурно ще бие в Айова", предрича политологът Кеъри Ковингтън от университета на Айова.

Бърни Сандърс се надява да мобилизира студентите демократи, както успешно го направи Обама през 2008 г. Хилари Клинтън тогава остана трета.

Посланието на бившия държавен секретар прилича на версията му от 2008 г. - тя казва, че е единствената, която е подготвена да е "президент и главнокомандващ". Тя осъжда безотговорността или наивността на някои от предложенията на Бърни Сандърс, който иска отново да отвори кутията на Пандора на здравното осигуряване или да започне нормализиране на дипломатическите отношения с Иран.

"Сенатор Сандърс не говори много за външна политика, но когато го прави, поражда тревога, защото звучи сякаш не е дообмислил всичко", каза тя в четвъртък.

Главният въпрос днес ще е дали работата на Клинтън с местните структури ще бие ентусиазма на привържениците на Сандърс. "Клинтън е много прагматична и си задава реалистични цели, но Сандърс говори за големи промени, за революция и това мотивира хората да гласуват", обобщава Кеъри Ковингтън.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
От Чужбина преди 8 години
Какво е съспенс? Напрежение? Забравихте ли родния си език? Срамота, че живеете в България и едва ли знаете тънкостите на някой чужд език...
2
1
 
3
 
! Отговори
Емил Николаев преди 8 години
Да им пратим Чехльото - Мухльото Плевнята за президент да видят те какво значи смях....
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В щатите почти винаги печелят републиканците Колкото до рублата ще поевтинява който и да дойде