Баби американки усмихнаха 48 българи, делят милион в зелено

Нашенците получават между 3303 и 110 107 долара от наследството
Обновена: 27 яну 2016 09:05 | 27 яну 2016 09:00,
30
Баби американки усмихнаха 48 българи, делят милион в зелено
Богатите сестри Ан и Мари. Снимка: "24 часа"

Между 3303 и 110 107 долара – такива чекове трябва да получат до няколко седмици общо 48 българи на възраст между 10 и 88 г. Парите са част от наследството на покойната им баба американка Мери Петроф.

Чековете са подписани миналата седмица от ковчежника на окръг Медисън в щата Илинойс Кърт Пренцлер и са връчени на адвоката на наследниците Майкъл Лаудер.

Решението на съда е категорично: 48 българи имат право да си поделят сумата от 1 360 000 долара, която от 3 години и половина се съхранява в доверителна сметка в американската банка "Колинсвил".

От тези пари ще бъде приспадната комисионата на фирмите, които предложиха на наследниците помощ по случая.

97-годишната Мери Петроф, която почина през 2011 г. и остави колосално наследство отвъд океана, имаше български корени. Родителите й Атанас и Неда Петрови са родом от ловешкото село Казачево.

Двамата пристигат в Америка на 23 юни 1912 г. с кораба "Кампания" от Ливърпул. По онова време Атанас е на 30, а Неда - на 22 г. Двамата току-що са се венчали.

На 21 юни 1914 г. се ражда дъщеря им Мери, а на 14 ноември 1917 г. - по-малката Ан. Бащата Атанас работи в мелница, а жена му Неда върти къщата и гледа децата. С много усилия и лишения през 1930 г. семейството успява да построи малка къща на ул. "Бентън" в Гранит сити, Илинойс. Тъкмо на този адрес семейството е записано в регистрите по преброяването на населението през 1940 г. Там Атанас фигурира като работник, съпругата му Неда - като домакиня, а двете им дъщери - като секретарки.

Атанас умира през 1963 г. Жена му Неда - през 1968 г. Момичетата им не се омъжват и след смъртта на майка си продължават да живеят в малката къща на ул. "Бентън" в Гранит сити.

През 1967 г. двете сестри пристигат на гости в родината на татко си и майка си. Остават няколко дни в София, а после отиват в родното село на баща си - Казачево.

След като състоянието на двете възрастни жени се влошава, те са настанени в старчески дом. През юли 2005 г. бащината им къща е обявена за продажба от техен служебен попечител за 24 000 долара. Година по-късно цената става 50 000 долара, става ясно от местните регистри.

По-малката сестра Ан умира на 92 г. на 10 март 2009 г. Наследява я по-голямата Мери. Тя си отива на 97 г. на 5 септември 2011 г. Последните си дни прекарва в старчески дом в малкото градче Едуардс.

Две седмици след смъртта на Мери, на 20 септември 2011 г., Линда Евърс, която 8 г. преди това е определена за служебен попечител на Мери, подава молба в местния съд да бъде назначена за администратор по наследството. Евърс декларира, че познава имотното състояние на починалата, чието лично имущество надхвърля 1 млн. долара.

Кандидат-администраторката на наследството декларира още, че Мери не се е омъжвала никога, че няма свои или осиновени деца, че родителите й са починали преди нея. В същата декларация споменава, че Мери е имала сестра Ан, която също е починала и не е оставила наследници.

От 2012 г. "американското наследство" стана основна тема за разговор в ловешкото Казачево. Кметството издаде десетки документи, които удостоверяват родствената връзка с богатите американски лели.

30 наследници на сестрите Мери и Ан успя да открие през 2013 г. "24 часа" в България. Част от тях са по линия на баща им Атанас, а друга част - по линия на майка им Неда.

Един от щастливите наследници е клошар в Ловеч. Иван Хитов е ветеринарен фелдшер, но близо 15 г. живее на улицата. Сред другите претенденти за наследството са директор на престижно училище в Ловеч, общински съветник от Левски, бивш журналист от Бургас, адвокат, бизнесмен и журналистка от София, дузина пенсионери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nezaslujeno nasledstvo.
24
2
 
35
 
! Отговори
ффл преди 8 години
баси нещастието, отишли в америка, цял живот бачкали, трупали милиони и накрая милионите се пръскат за други хора, които не са си мръднали пръста за тях.......
23
0
 
24
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
VELIKA AMERIKA!Bai'tanas i decata mu s nad1000 000$...tova mojeshe da i i v BG ako ne be tova 9-toto,a sega samo tezi s TOTO-to.KOI?
22
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пише, че двете са били секретарки. Смятай ако са работили 40 г., значи двете са спестявали по около 1400 долара на месец. А тука ще ме карат да се осигурявам?!
21
4
 
25
 
! Отговори
До запазнат 15 преди 8 години
Абе *** , ти кога преброи четирите милиар да на Бойко? Ако беше умен и любопитен щеше да знаеш че в България няма нито един милиардер. А двете баби ако живееха в Русия ,наследниците щуха да полячат по един малък Путинов ..... .
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Филмът "Отмъщението на роднините" с Дитер Халефорден не е случаен :)
19
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези двете са живяли като скотове по деведесет и кусур години, умряли в старчески дом, за да има българските наследници какво да папат сега. Баба ми казваше - ковчег джобове няма...
18
4
 
23
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Az niamam pari i vupreki tova 2 miliona ne sa koi znae kvi pari vse pak ne sme sedemdesette
17
2
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако това се беше случило у нас,парите щяха да се покрият от банки или чиновници и наследниците нямаше и лев да видят.Не обичам американците,но се прекланям пред законите им и тяхното спазване.
16
1
 
41
 
! Отговори
beki преди 8 години
Директора на елитното училище Гимназия за чужди езици в Ловеч е Радосрав Хитов,който трябва да връща около 200000лв на училището,които окраде с бившата си главна счетоводителка!Така,че да се приспаднат от наследството му!
15
4
 
53
 
! Отговори
Няма значение преди 8 години
До много просто Това са парите,които не е изхарчила по отглеждане и изучаване на деца и издържане на мързелив мъж!
14
4
 
29
 
! Отговори
пешо преди 8 години
честито да им е :) дано да го профукат в българия, а не по почивки в чужбина.
13
0
 
22
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
До Шарли ЕбльоЗа съжаление не са само в отбора на "братята" ***, брат!Положението е трагично просто.
12
2
 
37
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
До До ТОТОНима в Америка не съществуват имената Ана и Мария, или се бъркам аз нещо?На Шварценегер жената, която е мома американка, и е родена в Америка в клана Кенеди, нима не се казва Мария???Аман от пишман разбирачи!
11
2
 
28
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
До ТОТОСъвременните майки на Джулиите и Деборите са от отбора на Джипси авер,бате...
10
6
 
31
 
! Отговори
До ТОТО преди 8 години
Явно не си запознат,но в Америка си длъжен да се казваш Ан и Мари,защото си Америка!!!И си роден там!А Джулея и Есмералда са родени ТУК!
9
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дузината пенсионери сигурно ще капарират климатици с наследството.
8
23
 
29
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
Прави впечатление, че още стъпвайки на американска земя още в началото на миналия век, двете сестри са получили поамериканчени имена, вместо Мария и Ана.Демек, да не се сърдим на съвремените майки за Деборите, Джулиите, Никол-ите и т.н. измишльотини, с които ни облагородяват фонда на имената още на родна земя. Явно чуждопоклоничеството си ни е в кръвта!Мир на праха им!
7
0
 
42
 
! Отговори
светнат преди 8 години
Лелеееее, давате нова тема за измама на ало измамниците от Ловешко. Сега ще има едно звънехе по телефони за наследство ....
6
0
 
50
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Супер е, че бабите са ощастливили свои наследници. Като са били в старческия дом никой не бил отишъл да ги види ... Ама защо плямпате глупости, колко то Вас познават всичките си втори братовчеди примерно? Второ, то да ей сега от мегдата и праз 4000 бона да ида да видя в старческия дом в САЩ едни роднини, за които незнам ... Но иначе "колосално наследство", ба 2 млн са много много пари ама баш пък колосално ... :)