Не губи разсъдъка си, Америка! Внимавай!

"Вашингтон таймс": Ще изберат ли най-читавия кандидат за президент?
27 яну 2016 21:27, Елка Василева
91
Не губи разсъдъка си, Америка! Внимавай!
Хилари Клинтън. Снимка: архив, Reuters

През януари 2017 г. някой ще се изправи пред Капитолия в САЩ и ще произнесе реч за встъпване в длъжност. Това е същото място, където някога са заставали Ейбрахам Линкълн, Франклин Рузвелт, Дуайт Айзенхауер и Роналд Рейгън. От днес дотогава ще прекарам всеки Божи ден, надявайки се, че нито Доналд Тръмп, нито Тед Круз, нито Бърни Сандърс ще се изправят на същия подиум. Някой от тях би могъл да спечели изборите, да положи клетва, да произнесе реч и да потегли по Пенсилвания авеню. Но аз ще откажа да повярвам, пише Дейвид Брукс в "Ню Йорк таймс".

Да, знам какво показват резултатите от сондажите за Тръмп, Сандърс и Круз, но има сериозни основания да продължавам да не вярвам.

Първо, вътрешнопартийните кампании няма да решат въпроса през февруари. Нито през март или април. Понякога един кандидат може да спечели Айова или Ню Хемпшър и да се добере до номинацията. Но този кандидат трябва да е до голяма степен приемлив за всички групи в партията. Тръмп, Круз и Сандърс не са.

Както написа Джей Кост в "Уийкли стандард", "това може да означава продължителна битка за номинацията, която да се проточи чак до първичните избори в Калифорния през юни".

При републиканците първите вътрешнопартийни избори и събрания определят делегатите пропорционално. Само 16,2 на сто от всички делегати идват от щати, където тези избори са мажоритарни. Това означава, че спечелването на войната за осигуряване на делегати ще е тежка работа.

Първата дата, на която който и да е кандидат може да пожъне голяма реколта с мажоритарен вот, е 15 март - има цяла вечност дотогава. Повече от половината делегати ще бъдат разпределени след тази дата.

Второ, Круз и Тръмп ще се сблъскват помежду си с все по-голямо ожесточение през следващите седмици и месеци. Голяма е вероятността, като се знае какви са характерите им, да се злепоставят взаимно максимално и да се вкопчат в смъртоносна схватка.

Трето, проблемите на Тръмп и Сандърс с избирателната активност са реални. Тръмп се справя много добре сред хора, които не са гласували на предишните четири избори. Възможно е той да ги е нахъсал толкова много, че те да гласуват на първичните избори, но едва ли ще искате да заложите позлатените си кранове за това. Хората, които не гласуват, обикновено не гласуват.

Сандърс също получава подкрепа от негласуващи. Както писа Нейт Кон в "Ъпшот" в понеделник, Сандърс е начело в някои проучвания, но той изостава далеч назад сред хората в Айова, които са гласували през 2008 г., и сред онези, които са се регистрирали да гласуват.

Много е възможно голямата новина след Айова да е колко зле те двамата са се представители.

Четвърто, републиканците от върхушката, които смекчават отношението си към Тръмп, защото смятат, че той е по-избираем от Круз, прибързват донякъде. Според изследване на института "Пю" мнозинството от американците смятат, че Тръмп ще е слаб или ужасен президент.

Коментаторът Чък Тод от Ен Би Си представи благоприятните и неблагоприятните рейтинги на Тръмп в предаването "Среща с пресата" в неделя: сред независимите противниците на Тръмп са 26 процента; сред жените са 36 процента, сред избирателите в предградията - 24 процента. Наистина ли Републиканската партия възнамерява да номинира един от най-ненавижданите хора в американския обществен живот?

Пето, Америка никога не е избирала кандидат, толкова отдалечен от политическия център, колкото са Сандърс и Круз. Според сайта FiveThirtyEight Круз е най-консервативно гласувалият от всички конгресмени. Това изисква допълнителни усилия.

Шесто, рано или късно кандидатите от управляващото крило на своите партии ще се стегнат. Марко Рубио имаше лош месец, смекчавайки тона и опитвайки се да звучи като умалена версия на Тръмп и Круз.

Много скоро Рубио ще осъзнае, че първата му задача е да привлече избирателите, които ненавиждат или се страхуват от Тръмп и Круз. Това означава да се представи като оптимистично настроен американски националист с конкретни предложения за реформи във Вашингтон и да повдигне духа на работническата класа. Ако той успее да спечели традиционните републиканци, поне ще изравни резултатите си с Тръмп и Круз в анкетите. След това може да противопостави на техните приказки за упадък на Америка някое от своите виждания: че страната е в упадък, защото е станала твърде самовлюбена и е заприличала твърде много на телевизионно реалити шоу.

Американците са загубили способността си да работят конструктивно, за да оправят нещата.

Накрая, в крайна сметка електоратът ще осъзнае, че във време на неработещо правителство способността за ефективно лидерство е най-важният проблем за преодоляване. Това означава способност да се вслушваш в другите, да се заобиколиш с хора, по-умни от теб, да създадеш управляващо мнозинство и преди всичко да разполагаш с истинска изпълнима стратегия. Тръмп, Круз или Сандърс нямат ни най-малък шанс да превърнат идеите, които представят, в реалност.

При предишните президентски кампании американските избиратели избраха най-читавия кандидат. Те предпочетоха личността, която да е със стабилно присъствие и да е техен съмишленик в следващите четири години. Вярвам, че ще го направят отново. А ако не го направят, моля, позволете ми, още няколко месеца отричане.
 

/БТА/


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да не е американската "Дума"? Америка, не си губи ума - избери Клинтъновица. Как ли не. Надявам се, след Обама, американците да проявят достатъчно здрав разум.
51
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
успех г-жо Клинтън разкажи им играта на болшевиките
50
0
 
3
 
! Отговори
Скарлет преди 2 години
Есента на 2008-ма, ВКАРА Света в криэа с неподоэирани раэмери!!! Колапсът на Леман Брадър, ПОЛОЖИ началото на най-тежката световна банкова криэа, последвана от СВЕТОВНА РЕЦЕСИЯ! Апропо, Европа ще усеща дълго последиците от криэата, а много европейски държави ще трябва да раэвият нов биэнес модел эа икономиките си!!!!
49
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Тази статия с много думи всъщност не казва нищо....
48
0
 
4
 
! Отговори
555 преди 2 години
Следващия президент на САЩ е ЖЕРИНОВСКИ......
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До stamen

Стамене , не си блъскай главата повече. Щом още не си разбрал кандидатите кои са ...
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33

Вести, СПРЕТЕ ДА ПУБЛИКУВАТЕ РЕКЛАМИ за рептилката, кандидат за президент!

---------
Що да са реклами бе чюгюн, ти ли ще ги избираш или американците четат днес-а?
45
1
 
1
 
! Отговори
stamen преди 2 години
Някой разбра ли от тази публикация, кой е този Сандърс? От републиканските кандидати аз поне не знам да има такава номинация.
44
0
 
6
 
! Отговори
33 преди 2 години
Вести, СПРЕТЕ ДА ПУБЛИКУВАТЕ РЕКЛАМИ за рептилката, кандидат за президент!
Оставаме с впечатлението, че ВИ ПЛАЩАТ ДА ПУСКАТЕ ИЗБРАНИ СТАТИИ за кандидати ,които няма да бъдат избрани, и то не защото американците са тъпи, а защото вече целият свят е наясно, че илюмиватско-еврейския кръг около Обама, Клинтън и Буш няма да спре да бомбардира целия свят, само и само да прелапа ресурсите и да вземе контрола над жителите
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвецки другари, и да славите Тръмп от него рубли няма да видите.
42
0
 
5
 
! Отговори
razgradski pop преди 2 години
нито дума за Хилари...от тази статия разбирам едно...Америка искаше да докаже на света своята демокрация и си избра първия цветнокож президент...сега са се концентрирали върху втората стъпка: избирането на първата жена президент на САЩ...а това, дали тя е способна за тази мисия, няма никакво значение...
41
5
 
1
 
! Отговори
kokospa преди 2 години
Мое лично мнение е че консервативна Америка няма да избере шоумена Тръмп.Едно са предизборните речи и популизма съвсем друго е реалната икономика и политика.Тръмп е доста агресивен и креслив манипулатор а това никога не се харесвало на средната класа в Америка.Расистките му залитания ще отблъснат латиносите и азиатците....така че???Ще видим!!
40
2
 
8
 
! Отговори
Брайвик преди 2 години
само Тръмп,Америка на белите американци,хайл Тръмп
39
0
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Оф... много се притесних! Сега ще трябва да ударя двойна якорудска за да се успокоя....
38
4
 
9
 
! Отговори
Тръмп 2016 преди 2 години
New Youk times е *** левичарски вестник. Всичко което пишат са пълни глупости. Това което всеки трябва да се моли от днес до изборите е Хилъри или кой да е друг демократ да не стане президент. Всеки един от републиканските кандидати ще бъде по-добре от тях.
37
3
 
13
 
! Отговори
to hell and back преди 2 години
Килари президент = трета "гореща" СВ.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представям си фонтана от злобни коментари, който ще избълват медиите у нас ако съпругата на Путин се кандидатираше за президент, ама щом е в щатите - няма лошо.Просто няколко изключително надарени щатски фамилии подмятат властта , като за приличие вече и дума не може да става - то не бяха синове, чичовци, внуци, съпруги...Пък после защо избрали Обама - просто е сигурно че няма връзка с по-горните.
35
8
 
1
 
! Отговори
tt преди 2 години
До Даммм-Всички прогнози сочат Хилари за победител .Пу велики и коня Лавро да слагат памперсите щото времената на благия Обама свършиха.
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преведена поръчкова статия, която трябва да убеди тъпия америксниц да гласува за Клинтън. И тук преди изборите ГЕРБ пускат такива. Истинстс е че тези хора, особено Тръмп поне имат ясна позиция
33
2
 
5
 
! Отговори
Вечна дружба!!! преди 2 години
Давай, Бърни! Цяла България е с теб и особено северозапада! Народът е провесил флагчета с лика ти по села и паланки! Каквото и да говорят враговете, България и Америка са кръвни братя! Няма по-близки народи от нашите! Що битки сме преживели, що войнишка чорба сме изели! Дето се вика, ходим си на гости по пантофи, само да не беше тоя пусти океан да ни бърка приятелството! Успех, Бърни, и да почерпиш за подкрепата. Знаеш къде да ни намериш (на картата). Ако има нещо, питай Гугъл.