Не губи разсъдъка си, Америка! Внимавай!

"Вашингтон таймс": Ще изберат ли най-читавия кандидат за президент?
27 яну 2016 21:27, Елка Василева
91
Не губи разсъдъка си, Америка! Внимавай!
Хилари Клинтън. Снимка: архив, Reuters

През януари 2017 г. някой ще се изправи пред Капитолия в САЩ и ще произнесе реч за встъпване в длъжност. Това е същото място, където някога са заставали Ейбрахам Линкълн, Франклин Рузвелт, Дуайт Айзенхауер и Роналд Рейгън. От днес дотогава ще прекарам всеки Божи ден, надявайки се, че нито Доналд Тръмп, нито Тед Круз, нито Бърни Сандърс ще се изправят на същия подиум. Някой от тях би могъл да спечели изборите, да положи клетва, да произнесе реч и да потегли по Пенсилвания авеню. Но аз ще откажа да повярвам, пише Дейвид Брукс в "Ню Йорк таймс".

Да, знам какво показват резултатите от сондажите за Тръмп, Сандърс и Круз, но има сериозни основания да продължавам да не вярвам.

Първо, вътрешнопартийните кампании няма да решат въпроса през февруари. Нито през март или април. Понякога един кандидат може да спечели Айова или Ню Хемпшър и да се добере до номинацията. Но този кандидат трябва да е до голяма степен приемлив за всички групи в партията. Тръмп, Круз и Сандърс не са.

Както написа Джей Кост в "Уийкли стандард", "това може да означава продължителна битка за номинацията, която да се проточи чак до първичните избори в Калифорния през юни".

При републиканците първите вътрешнопартийни избори и събрания определят делегатите пропорционално. Само 16,2 на сто от всички делегати идват от щати, където тези избори са мажоритарни. Това означава, че спечелването на войната за осигуряване на делегати ще е тежка работа.

Първата дата, на която който и да е кандидат може да пожъне голяма реколта с мажоритарен вот, е 15 март - има цяла вечност дотогава. Повече от половината делегати ще бъдат разпределени след тази дата.

Второ, Круз и Тръмп ще се сблъскват помежду си с все по-голямо ожесточение през следващите седмици и месеци. Голяма е вероятността, като се знае какви са характерите им, да се злепоставят взаимно максимално и да се вкопчат в смъртоносна схватка.

Трето, проблемите на Тръмп и Сандърс с избирателната активност са реални. Тръмп се справя много добре сред хора, които не са гласували на предишните четири избори. Възможно е той да ги е нахъсал толкова много, че те да гласуват на първичните избори, но едва ли ще искате да заложите позлатените си кранове за това. Хората, които не гласуват, обикновено не гласуват.

Сандърс също получава подкрепа от негласуващи. Както писа Нейт Кон в "Ъпшот" в понеделник, Сандърс е начело в някои проучвания, но той изостава далеч назад сред хората в Айова, които са гласували през 2008 г., и сред онези, които са се регистрирали да гласуват.

Много е възможно голямата новина след Айова да е колко зле те двамата са се представители.

Четвърто, републиканците от върхушката, които смекчават отношението си към Тръмп, защото смятат, че той е по-избираем от Круз, прибързват донякъде. Според изследване на института "Пю" мнозинството от американците смятат, че Тръмп ще е слаб или ужасен президент.

Коментаторът Чък Тод от Ен Би Си представи благоприятните и неблагоприятните рейтинги на Тръмп в предаването "Среща с пресата" в неделя: сред независимите противниците на Тръмп са 26 процента; сред жените са 36 процента, сред избирателите в предградията - 24 процента. Наистина ли Републиканската партия възнамерява да номинира един от най-ненавижданите хора в американския обществен живот?

Пето, Америка никога не е избирала кандидат, толкова отдалечен от политическия център, колкото са Сандърс и Круз. Според сайта FiveThirtyEight Круз е най-консервативно гласувалият от всички конгресмени. Това изисква допълнителни усилия.

Шесто, рано или късно кандидатите от управляващото крило на своите партии ще се стегнат. Марко Рубио имаше лош месец, смекчавайки тона и опитвайки се да звучи като умалена версия на Тръмп и Круз.

Много скоро Рубио ще осъзнае, че първата му задача е да привлече избирателите, които ненавиждат или се страхуват от Тръмп и Круз. Това означава да се представи като оптимистично настроен американски националист с конкретни предложения за реформи във Вашингтон и да повдигне духа на работническата класа. Ако той успее да спечели традиционните републиканци, поне ще изравни резултатите си с Тръмп и Круз в анкетите. След това може да противопостави на техните приказки за упадък на Америка някое от своите виждания: че страната е в упадък, защото е станала твърде самовлюбена и е заприличала твърде много на телевизионно реалити шоу.

Американците са загубили способността си да работят конструктивно, за да оправят нещата.

Накрая, в крайна сметка електоратът ще осъзнае, че във време на неработещо правителство способността за ефективно лидерство е най-важният проблем за преодоляване. Това означава способност да се вслушваш в другите, да се заобиколиш с хора, по-умни от теб, да създадеш управляващо мнозинство и преди всичко да разполагаш с истинска изпълнима стратегия. Тръмп, Круз или Сандърс нямат ни най-малък шанс да превърнат идеите, които представят, в реалност.

При предишните президентски кампании американските избиратели избраха най-читавия кандидат. Те предпочетоха личността, която да е със стабилно присъствие и да е техен съмишленик в следващите четири години. Вярвам, че ще го направят отново. А ако не го направят, моля, позволете ми, още няколко месеца отричане.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
Анаболий Стероидоф преди 8 години
61 за Винету ли говориш ? Е нали бистришкият тигър беше Ваш човек ? Що го обиждаш така ?
31
4
 
8
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 8 години
Краварите ще изберат Килъри -то Клинтън ама не щото има управленчески умения ами щото е жена на Клинтъна ... и тая убавица за пореден път ще покаже на тайните братя че едно е да искаш , второ е да можеш и трето и четвърто е да го направиш !8
30
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази жена, ако стане президент, целият свят ще е потърпевш заради свирките на мъжа й.
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали американците ще изберат оправен мъж или комплексирана жена? Това е въпросът. С жена, която ще доказва постоянно, че е добра поне колкото мъж, Америка рискува сериозни катаклизми. Избраха си ***, който има комплекса да доказва, че е по-добър от белите и сега Америка има най-посредствения президент в историята си. Да продължават все така! Има кой да се възползва. Русия, Китай и още няколко потриват доволно ръце. Саудитците взеха да правят каквото си искат. Скоро и други ще се възползват от слабата Америка. Лошо няма.
28
3
 
5
 
! Отговори
SANDERS преди 8 години
SANDERS E NA 73 GODINI I WI UWERIAWAM CHE AMERIKA NE E IMALA TAKAW KANDIDAT ZA PREZIDENT. KAZWA CHE E DEMOKRAT SOCIALIST S MNOGO SOCIALISTICHESKI REFORMI V POLZA NA SREDNATA I NISKATA KLASA NA USA. NABIRA STRASHNA SKOROST, V DEBATITE S KLINTAN E BEZKOMPROMISEN I RESHITELEN V IZLAGANETO NA VIZIATA ZA USA. TOVA E MOIA CHOVEK I TOI SHTE POBEDI KLINTAN A M/U NEGO I TRUMP NA FINALA E TRUDNO OT SEGA DA SE KAJE ,NO SENDARS IMA OGROMEN SHANS DA E SLEDVASTIA PREZIDENT
27
28
 
2
 
! Отговори
Bill преди 8 години
Хайде Америка ! Само Хилари , друг никой.
26
1
 
32
 
! Отговори
Даммм преди 8 години
Да..внимавай Америка кого ще избереш-защото тая от-кач-алка ще запали света...Тя открито говори за нови войни--и то със Русия и Китай.Така че внимавайте--а то и от вас нищо няма да остане.
25
1
 
23
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Президентът на САЩ трябва да отговаря на точно определени критерии ,които ВПК изисква.Те са формулирани с една дума Война .В случай че не отговаря на това изискване водене и разпалване на войни и конфликти президента се отстрелва.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Do Anonimen 3Tova che imat fabrichki ne gi pravi poveche ot nas - drevna civilizaciq ocelqla prez mnogo poveche ot tqh. Kravari si ostavat v glavata.
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бам-бум,пляс-тряс,бля-бля-бля-бля!!!!!!Не одобрявам никой кандидат!!!!Америка гласувай за правилният човек и кандидат-Хилъри Клинтън!!!!Аз я подкрепям със статията си,подкрепете я й вие!!!-обяви авторът на писанието по-горе!!!Предизборна агитация и реклама му викат на това!!!
22
1
 
7
 
! Отговори
umen i opiten. преди 8 години
Trump i Sandurs moje da sa leko chalnati,no sa simpatichni...obache nai goliamoto zlo za sveta e Hilary Klinton...dano vseki drug da e ne samo tazi dama s mozuk kolkoto kalinka.
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горките американци! Като си нямат един Елцин да им съобщи кой ще ги командва занапред, се налага сами да изберат, когото решат. При това избраникът ще бъде начело само временно. Друго си е безсрочна власт. Кеф ти президент, кеф ти министър-председател, а след това отново президент и така нататък. Може дори накрая да го препарират и да го пъхнат в мавзолея.Само дето не ми се вярва. Щото може като нищо да му изгорят чучелото на Червения площад.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да дадеш на Килъри куфарчето с червения бутон е същото като да дадеш на луд къртечница!
19
2
 
28
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Видяхме какво могат жените в политиката-например Меркел!
18
23
 
0
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Останаха десет месеца до сбъдването на най-големия руски кошмар-Хилари Клинтън в Белия дом. Е тогава джуджо ще разбере кон боб яде ли...Времената на Рейгън се връщат-всичко ще си платите с лихвите-иде видов ден...
17
1
 
19
 
! Отговори
педеpаcт преди 8 години
Въпросът е: Кой ще бъде Кравар на краварите?
16
0
 
21
 
! Отговори
Диванен Политолог преди 8 години
Тръмп води в надпреварата.Медийните атаки срещу него ще ескалират все повече.Сад, бът тру.
15
1
 
32
 
! Отговори
+ преди 8 години
Президентът на USA се назначава на тази длъжност от тези които направиха 9/11 ,двете световни войни и в момента са разпалили и третата св.,а кои са тези изчадия вече мнозина ги знаят- печатарите на долари т.е. евреите от федералният резерв,и после се чудят защо евреите са най-мразените същества на планетата.
14
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя бабишкер, Хиларита Клинтънова, ходи с памперси, президент ще ставала, дъртатаПростакеса! Тръмп правилно каза по медиите наскоро, че тя и мюсюлманина Хюсейн Обама, директно са отговорни за създаването на т. н. Ислямска Държава, заради подкрепата им за Саудитска Арабия, която е майката на ислямския тероризъм! Хилари Клинтън и Обама са криминални престъпници от световен калибър, ръцете им са оцапани с кръвта на стотици хиляди цивилни сирийци. Същото и на бил Клинтън заради войната с/у Сърбия!!
13
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе голям рев, голям страх от тоя Тръмп бе! И кой е "читавия" кандидат? Баба Клинтън?! Тя не можа да опази мъжа си, тръгнала света да оправя. И защо изобщо трябва да четем поръчковите статии от америка и тук? И на вас ли плащат от грантовете?