Руското антизападно хранително ембарго се оказа безсмислено

Руски издания очакват връщане на европейските храни в магазините
Обновена: 27 яну 2016 11:34 | 27 яну 2016 11:34, Елка Василева
66
Руското антизападно хранително ембарго се оказа безсмислено
Снимка: архив, Reuters

Руското хранително ембарго излезе безсмислено. Контрасанкциите на Москва почти не причиниха вреди на тези, които й създаваха проблеми, и вече стана ясно, че контрасанкциите са неефективни, пише "Независимая газета".

Въвеждайки ембаргото през август 2014 г., руските власти го представиха като взета под принуда ответна мярка срещу санкционния натиск на западните страни. После Кремъл нарече санкциите "двуостро оръжие". Това оръжие обаче не порази смъртоносно чуждестранните производители, констатира вестникът.

Последните статистически данни сочат, че износът на храни от някои страни "притеснителки на Русия" не се е свивал, а е нараствал, откакто през август 2014 г. Москва се опита да ги накаже заради антируските им санкции. Аграрният износ на Полша например се е увеличавал, а Норвегия е изнасяла все повече риба. Не се знае точно и как влияят руските антисанкции върху производителите в самата Русия. Защото вносът във федерацията спада не толкова заради ембаргото, колкото заради стремителната девалвация на рублата, отбелязва изданието.

Междувременно "Русия засилва антизападното хранително ембарго. Руски чиновници продължават хайката срещу забранените за внос храни и отварят горещи телефонни линии за доноси от бдителни граждани", добавя "Независимая газета".

Официозът "Росийская газета" прогнозира, че след евентуалната отмяна на руските контрасанкции на щандовете в страната ще се върнат първо млечните продукти от чужбина - най-вече сирената, и тропическите плодове.

Първи ще се върнат чуждестранните стоки с най-висока добавена стойност като сирената; доставчиците от чужбина вероятно ще правят отстъпки на руските дистрибутори, за да си върнат предишния дял от пазара в Русия, уточнява експертът Александър Арски. Обаче няма да успеят - руската валута доста поевтиня и сега вносните стоки ще бъдат значително по-скъпи отпреди. Междувременно реалните доходи на населението стремително спадат, твърди финансистката Татяна Касянова.

Цените на никои храни в Русия няма да се сринат дори след завръщането на европейската продукция в магазините. Поне на първо време. Продавачите твърде охотно вдигат цените по всеки повод, а ги свалят от немай-къде, забелязва аналитикът Сергей Алин.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
15
 
! Отговори
Киро Кривото преди 8 години
До обективен 22Ще посочиш ли някоя държава, която в момента да е по-добре от всякога? Да не са американците с 20 трлн. правителствен дълг и 50 млн. без здравна помощ? Германия? Франция? ЕС? Китай? И кой навря икономиката на света в *** г.ъ.з? Русия ли?Рублата била поевтиняла! А че едно евро вече е един долар, случайно да си чувал? Щото не пишат за това!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Звездичките са сложени върху дума, която е членувана форма на понятие от сфера, която няма нищо общо с вулгарен израз, използван от простолюдието и на медицински "диалект" обикновено се налича куни.линг.ус. С най-добри пожелания: 25
26
2
 
5
 
! Отговори
Цено преди 8 години
До Анонимен 25Ми и аз това викам - по-добре да си направят сирене и свинско и да спрат да мрънкат! Дет се вика - по-лесно ще им бъде. Пък после да видим, като махнат санкциите, дали лесно се връща на руския пазар европейското мляко и месо!
25
2
 
13
 
! Отговори
касандра преди 8 години
Още като прочета заглавието на публикацията знам кой и е автора.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
""""Руското антизападно хранително ембарго се оказа безсмислено"""".....то затова поляците още си ядът сами ябълките......А зеленчуците на евро-производителите са в буркани на складовете им....а стига ни правихте на луди.
23
11
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Руските мандарини - най-сладките и безсемкови мандарини в света. Руските оранжерии - най-оранжевите оранжерии в света (тва заради мандарините)
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЦеноНе си знаеш цената, Цено! Ти си бил голям умник! Крим на кого да го върнат, на турците или на генуезците? Или на гърците? Може и на нас! Каква държава да закриват? Онази, дето произвежда "Ярсове" и "Ангари", хиперзвуковия Ю-71 и най-добрия боен самолет в света - Т-50? Подводници клас "Борей" и "Ясень"? Която е въоръжена до зъби и може да разгроми всеки агресор? Която възражда самочувствието и духа на един славен народ? На която трябва во веки да благодарим, че ни спаси от "съжителството"
21
13
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Руските пр.асевъдство за една година нарасна с 100000000 глави благодарение на санкциите. В Масква е създадена специална осеменителна лаборатория, в която всеки патриот има възможност да осеменява. Така раждаемостта скочи 850-торно, а самите свинчета за по година наддават до 200-300-400 кила.
20
11
 
5
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Като ви чете коментарите човек, би си помислил, че Русия е по-добре от всякога :)
19
3
 
16
 
! Отговори
Киро Кривото преди 8 години
Срамота е, когато човек погледне картата на света и види какво представлява Русия на нея и в същото време да се говори, че ако не внасят храна, щели да гладуват! Руснаците са най-големият износител на пшеница в света, най-мощната космическа държава, най-големият производител на ядрени инсталации... Да се хванат и да си направят и сирене, да им е.ва *** йката!Обаче колко ли сирене ще им направят в Иран, хем овче, срещу един С300 или Су34? А колко цитруси срещу един ядрен блок на АЕЦ?
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Причиниха ,причиниха вреди . Размириците във Франция,Дания ,Полша ,Италия,Испания .....заради не реалезирането на селскотопанската продукция . Затова ни заринаха ,и с ябълки , с месо от Франция ,Испания и други европейски, ГМО вкусутии,, Десетки милиарди загубиха дребните фермери от Европа.
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че ембаргото на западни стоки разгърна едно ново явление - "импортозамещение". Иван слезе от топлата печка и се хвана здраво за топора. За късо време развиха свинепроизводство, птицепроизводство, пренасочиха рибните продукти към вътрешния пазар и т.н. Руснаците не гладуват! РФ е един от най-големите износители на зърно в света. До вчера някои злорадстваха, че рублата се срива. Сега цената на петрола се качва и рублата расте. А "НГ" е едно издание, щедро спонсорирано от разни НПО-та.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не коментирам кой е спечелил,но след ембаргото у нас ябълките са по 1,2-1,6 лв. ,картофите по 09-1,2лв.Преди бяха на значително по-високи цени , следователно ние печелим.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото собствените ти управляващи ти направят и враговете ти не могат да ти го причинят...
14
5
 
12
 
! Отговори
Sa преди 8 години
СССР е доказал, че единствената самодостатъчна държава в света е Русия. Тя ще се справи, както го направи 1917. Въпросът е друг, ще има ли нова война и кога?
13
12
 
4
 
! Отговори
Цено преди 8 години
Абе ала-бала... Путин няма друга възможност, ако иска да му оцелее икономиката. Няма никакво значение дали и какво им се яде на руснаците. Въпросът е, че западните санкции затвориха крановете за приток на западна валута в Русия, а вносните храни се плащат с долари и евра. Руснаците имат три възможности: да изплюскат резервите, които имат, и да фалират, да се научат сами да си правят храната, или да се предадат, да върнат Крим и Донбас, да се разоръжат и полека да започнат да закриват държавата.
12
13
 
5
 
! Отговори
БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА преди 8 години
ЗАТВАРЯ!!! КЕФ!!!Яжте петрол и пийте ГАЗ/ то вие всичко пиете и без това/ Ама Крим е ВАШ
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе . Руснаците ,,умират ,,за скапаните ГМО храни . Егати тъпотията. Писалият тази ,,правдива ,,статиика, явно живее в друго измерение ,в друг свят .Светът на Гочоолу и Дочоолу.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
забавна статия :)Контрасанкциите на Москва почти не причиниха вреди на тези, които й създаваха проблеми,НО (голямо НО) позволиха на собствените производители да поемат глъдка въздух!ТА руснаците са за продължаване на ембаргото още 3-5 години - те тогава ще се се видят ефектите и европейските производители ще им се приплаче :)
9
1
 
15
 
! Отговори
БГ преди 8 години
С липсите руснаците ще се справят. Важното е, че новата идеология, че запада е враг, ще задържи младите руснаци и ще ограничи влиянието на кукловодите в Русия. Но дали резултата ще е нова локална война не е ясно.