Руското антизападно хранително ембарго се оказа безсмислено

Руски издания очакват връщане на европейските храни в магазините
Обновена: 27 яну 2016 11:34 | 27 яну 2016 11:34, Елка Василева
66
Руското антизападно хранително ембарго се оказа безсмислено
Снимка: архив, Reuters

Руското хранително ембарго излезе безсмислено. Контрасанкциите на Москва почти не причиниха вреди на тези, които й създаваха проблеми, и вече стана ясно, че контрасанкциите са неефективни, пише "Независимая газета".

Въвеждайки ембаргото през август 2014 г., руските власти го представиха като взета под принуда ответна мярка срещу санкционния натиск на западните страни. После Кремъл нарече санкциите "двуостро оръжие". Това оръжие обаче не порази смъртоносно чуждестранните производители, констатира вестникът.

Последните статистически данни сочат, че износът на храни от някои страни "притеснителки на Русия" не се е свивал, а е нараствал, откакто през август 2014 г. Москва се опита да ги накаже заради антируските им санкции. Аграрният износ на Полша например се е увеличавал, а Норвегия е изнасяла все повече риба. Не се знае точно и как влияят руските антисанкции върху производителите в самата Русия. Защото вносът във федерацията спада не толкова заради ембаргото, колкото заради стремителната девалвация на рублата, отбелязва изданието.

Междувременно "Русия засилва антизападното хранително ембарго. Руски чиновници продължават хайката срещу забранените за внос храни и отварят горещи телефонни линии за доноси от бдителни граждани", добавя "Независимая газета".

Официозът "Росийская газета" прогнозира, че след евентуалната отмяна на руските контрасанкции на щандовете в страната ще се върнат първо млечните продукти от чужбина - най-вече сирената, и тропическите плодове.

Първи ще се върнат чуждестранните стоки с най-висока добавена стойност като сирената; доставчиците от чужбина вероятно ще правят отстъпки на руските дистрибутори, за да си върнат предишния дял от пазара в Русия, уточнява експертът Александър Арски. Обаче няма да успеят - руската валута доста поевтиня и сега вносните стоки ще бъдат значително по-скъпи отпреди. Междувременно реалните доходи на населението стремително спадат, твърди финансистката Татяна Касянова.

Цените на никои храни в Русия няма да се сринат дори след завръщането на европейската продукция в магазините. Поне на първо време. Продавачите твърде охотно вдигат цените по всеки повод, а ги свалят от немай-къде, забелязва аналитикът Сергей Алин.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
5
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Какво ни занимавате с изостаналите и нискоинтелигентни рунсци? Я кажете по-добре как да разберем дали на прасетата ни им харесват играчките, които им копуваме! Може би ще е добре да вземем пример от напредналите и високоинтелигентни францизи, които заведоха прасетата си в хипермаркетите сами да си изберат играчки!
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знаех, че в Западна Европа произвеждат ,,тропически плодове,,. Пак менталива пропаганда.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека изнасят, аме не в Русия.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледайте руска телевизия. Вижте, дали магазините им са празни. В "Контрольная закупка" можете всеки ден да видите как купувачите сравняват качествата на 5-6 различни образци (от различни производители) от един продукт - колбаси, сирена, майонези и т.н. Тази сутрин гледах филмче по случай годишнината на пробива на блокадата на Ленинград. Такъв народ не може да бъде победен, унижен, да играе по свирката на някакви кравари! Който се е хванал с тях е съжалявал. Я му вземат Кьонигсберг, я Курилите!
44
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Не глупости - направо тъ.пня си написал ти! Само преди няколко месеца - на 30.10.2015 се плюха и ритаха демократи и републиканци в Конгреса..." Това пък какво общо има с темата на статията?
43
5
 
1
 
! Отговори
до киро кривото преди 8 години
ееей имало и по глупави и от теб да те убеждават в туй онуй нали знаеш криво дърво се изправя крив болшевик като теб никога повредата му е за цял живот
42
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Киро КривотоПродължаваш да лъжеш ! Между 20 и 30 са .САЩ се отказаха от РД-180. От 2019г. ще ползват само свои двигатели, въпреки че имат лиценз за РД-180 до 2022г.А Русия как ще се оправя с електрониката ? Руските спътници ползват 80% западни компоненти.Като папагал повтаряш едно и също. Двигатели, дългове. Руснаците също ползват чужди двигатели - френски Ardiden 3G, Pratt & Wittney PW206. Дори Путин се вози на въртолет с чужд двигател.
41
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само шишарки им останаха по магазините. Мъкаааа
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кире твоята кола кога ще и сменяш двигателя с жигулски? Хем евтин хем по-добър от западните. .
39
4
 
9
 
! Отговори
Киро Кривото преди 8 години
До Анонимен 39Що не погледнеш за 5 години колко старта е осъществила Русия и колко апарата е изнесла в космоса, губейки 15 от тях? Айде да ти помогна - средно по 40 старта на година!!! И колко САЩ? Няма и наполовина! С руски двигатели!
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 38Не глупости - направо тъ.пня си написал ти! Само преди няколко месеца - на 30.10.2015 се плюха и ритаха демократи и републиканци в Конгреса да вдигат или не тавана на правителствения дълг, т.па.ко! От 17.2 на почти 19 трлн. гущера, умнико!
37
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе то хубаво да се откажат от контрасанкциите, с които Путин от глупост наказа собствения си народ, само че първо, Европа намери други пазари, и второ, с това обезценяване на рублата, дали са достатъчно платежосподсобни, за да си позволят западни стоки.
36
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 39Странно но загубите са само от проектите в които се кооперират фирми от бившите републики. С Ангара не съм видял да са се случвали проблеми освен липса на финансиране. А Ангара семейството е бъдещето на Руската космическа индустрия. В пълен обем първите степени няма да кацат като американските Спейс Х а като самолети по-просто и отдавна отработено.За сега летят само леките модификации, Н степента на съвместимост е към 90% по механика и 100% по електроника
35
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Киро КривотоПрез 2015 САЩ са изнесли малко повече пшеница от Русия. Износът на руска пшеница нараства предвид слабата рубла. Руската космическа индустрия е в сериозна криза поради липса на кадри и финанси.В рамките на пет години, от 2010 до 2015-та година, Русия е загубила общо 15 космически апарата. Например през 2013 година руска ракета "Протон" беше загубена, защото някакъв инженер е инсталирал сензор наобратно и даже го е зачукал, за да влезе в гнездото си.
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Киро КривотоГлупости. Американският дълг е предимно частен. Китайските компании също ползват западни кредити. Водещите руски като Газпром и Роснефт имат огромни задължения към западни финансови институции.
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Виждам и анализирамРусия няма лека промишленост. Обувки, облекло,продукти. Относно руските млечни продукти. През 2015г. е отчетен невиждан внос на палмово масло. Руснаците дават мило и драго за френски и италиански сирена. Аз лично предпочитам хубаво българско сирене.Изумява ме и интереса им към български рибни консерви. Затриването на руската рибна промишленост е престъпление, направо си е феномен.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закриват концерна Антонов - почва интеграцията на Украйна в ЕС....
31
13
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Бог забавя ама не забравя-от тук нататък за руссия има само един път-надоло..Явно проекта"велика империя" се отлага за неопределено време .Обаче поне кримваш...
30
6
 
11
 
! Отговори
Виждам и анализирам преди 8 години
Няма как да повярваме, че "Российская газета" прогнозира, че след евентуалната отмяна на руските контрасанкции на щандовете в страната ще се върнат първо млечните продукти от чужбина - най-вече сирената, и тропическите плодове.Производството на млечни продукти и сирената премина в ръцете на руските аграрии, а вносът на тропическите плодове се осъществява главно от Алжир, Мароко и Сенегал.На запада много му се иска да се върне на позициите от 2013 г, но това са напразни и неосъществими мечти.
29
7
 
4
 
! Отговори
до киро кривото преди 8 години
кире приятелю бързай за психото утре може да е вече прекалено късно