Бежанската криза е стрела, забита право в сърцето на ЕС!

"Ню Йорк таймс": По-скъпо ще е тя да разруши Европейския съюз
28 яну 2016 21:05, Елка Василева
52
Бежанската криза е стрела, забита право в сърцето на ЕС!
Снимка: архив, Reuters

Апокалиптичната бежанска криза, която опасно дестабилизира ЕС - най-верния глобален партньор на САЩ, е тема на анализ на авторитетния американски всекидневник " Ню Йорк таймс". Още в началото авторът Томас Фридман прави уговорката, че съзнава колко безразлична е американската публика към тази тема: "Да сложиш "Европейски съюз" като водещо заглавие на коментар, публикуван в Америка, е все едно да поставиш знак "Не чети". Може би трябваше да го нарека "Европейският съюз на Тръмп". Това би било заразително. Но дори и само двама да го прочетете, това е наистина важно".

Пропадането на страни като Сирия, Сомалия, Еритрея, Мали, Чад и Йемен, и това, че изоставихме Либия, Ирак и Афганистан - без ние, НАТО и местните елити да си свършим работата - отприщи най-тежката бежанска криза след Втората световна война. Тази мощна вълна от мигранти и бежанци е човешка трагедия и техният наплив от Сирия и Либия в частност дестабилизира всички съседни "острови на нормалността" - Тунис, Йордания, Ливан, Кюрдистан и Турция. А сега вече тя започва да разяжда и тъканта на самия ЕС, посочва авторът.

"Защо това трябва да обезпокои американците? Защото ЕС - това са Съединените щати на Европа - другият главен център на демокрацията и икономическите възможности. Той има слабости във военно отношение, но със своето богатство и с либералните си ценности ЕС се превърна в главния партньор на Америка в борбата с климатичните промени, в отношенията с Иран и с Русия и в овладяването на хаоса в Близкия изток и Африка", пише "Ню Йорк таймс".

Това партньорство укрепва американската мощ, защото ако ЕС затъне в криза или се разпадне, Америка ще трябва да върши толкова много неща по света с много по-малко помощ, се казва в статията.

По-нататък Фридман привежда пример, даден от бившия британски външен министър Дейвид Милибанд в Давос, че макар броят на войните между отделни държави в света в момента да е рекордно нисък, в почти 30 слаби страни се вихрят граждански войни и тези страни не са в състояние да посрещнат най-елементарните нужди на своите жители, а 122 страни са на прага на вътрешен конфликт, опитвайки се да го предотвратят.

Миналата година Международният спасителен комитет, на който Милибанд е председател, е помогнал на 23 милиона бежанци и вътрешно разселени хора. Около 50 процента от напиращите към Европа идват от Сирия, а повечето от останалите - от Ирак, Афганистан, Сомалия и Еритрея, и международните хуманитарни мрежи просто изнемогват поради самия брой на бежанците.

Европа се задъхва от този наплив, който тя не може да регистрира и да абсорбира, поради което все повече страни затварят границите си, а антиимигрантските партии набират сили повсеместно. В ЕС се надигат влиятелни гласове Гърция да бъде извадена от Шенгенската зона за свободно движение, защото като първа страна на пътя на миграционната вълна тя просто не може или не желае да я спре, посочва авторът.

По-нататък той обръща внимание на предупрежденията на редица "национални лидери и висши представители на ЕС, че Шенгенската зона може да рухне до седмици, което рискува да предизвика и разпадане на самия (Европейски) съюз".

Германският канцлер Ангела Меркел може би имаше добри намерения, когато отвори страната си за 1,1 млн. арабски, африкански и афганистански мигранти м.г., но беше неразумно от нейна страна да мисли, че толкова много имигранти, предимно мюсюлмани, могат да бъдат абсорбирани толкова бързо в германското общество - страна, на която бяха необходими две десетилетия и милиарди долари, за да интегрира своите източногерманци. Меркеловата политика на отворени врати привлече още повече бежанци в ЕС и сега, когато германците искат да спрат наплива, техните съседи отказват да ги приемат, продължава вестникът.

"Тази бежанска криза е истинска стрела, забита право в сърцето на Европейския съюз. Тя няма решение, което може да бъде ограничено само в границите на Европа", казва Дейвид Милибанд, цитиран от вестника. Докато се води тази безкрайна война без закони в Сирия, бежанският поток ще продължава с всичките си дестабилизиращи последствия, добавя той.

"Обама не причини сирийския проблем и не може да го разреши сам, но той не може да бъде разрешен и без американско ръководство. Споделям предпазливостта на президента относно наземна (военна) намеса в Сирия. Но вече съм убеден, че трябва отново да обмислим идеята за създаване на някаква контролирана от САЩ-ЕС-НАТО зона за сигурност в Сирия и Либия, която да създаде пространство за бежанците да остават в тези страни. Това не е панацея и не е евтино, но ако позволим бежанската катастрофа да разруши ЕС, ще бъде много по-скъпо, заключава анализът в "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: САЩЕСбежанска криза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ще бъде много по-скъпо, заключава анализът в "Ню Йорк таймс".Заключителното изречение си показва това, което всички знаем. На американците не им дреме изобщо нито за ЕС, нито за Сирия и Близкия изток, нито за Африка. Единственото, което ги интересува е "кое ще им излезе по-евтино".
25
2
 
2
 
! Отговори
АК 47 преди 8 години
Звучи загрижено, но ме опасява, че е просто призив към американското общество да приеме нова американска намеса в Европа, Близкия Изток, Афганистан и Африка.
24
1
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 8 години
Г-жа Меркел и ЕС, вместо да отпускат милиарди на Турция, да ги дадат за депортитане на бежанците... в САЩ! Вместо да мънка и злорадства, Обама да ги обгрижва на американска земя. Мниго е лесно да се дават акъли от друг континент...не че одобрявам действията на ЕС, много ги беше страх от българи и румънци и сега сами се натресоха, но пак ние сме виновни, че не сме спряли бежанската вълна на наша теритирия! САЩ се "притесняват" за ЕС и Шенген, те за България не са и чували...пак сме м/у чук и нако
23
3
 
2
 
! Отговори
Boogy man преди 8 години
Както я карате на всякакви -фили и -фоби, няма да я бъде. Колкото и да не им харесва на някои статията точно описва корените на проблемите. Американците под нерешителното управление на Обама, изтърваха врящия котел в Бл. Изток и се отприщи неконтролируема реакция. Руснаците нямат пръст в нищо, а американците са виновни, че не продължиха, а избягаха позорно. Това е истината мили форумни мишки и мишоци. А сега стягайте ***, защото д.*** да ни е яко...
22
2
 
6
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
До Господ бави,но не .. : Поздравления, много точен коментар ! Тоест винаги има ВИДОВДЕН ! Просто трябва да се изтърпи...
21
1
 
12
 
! Отговори
39 преди 8 години
а ние защо сме превърнали държавата си в развъдник на роми.кой ни е виновен или кой ми с-а в гащите
20
2
 
20
 
! Отговори
Господ бави,но не .. преди 8 години
А може би това е провидението,което наказва еврогейците за греховете им.Французите гонеха нашите и румънски роми ,британците ревяха срещу "полският водопроводчик"който щял да им изяде хлябът.Рисуваха България като тоалетната на Европа,но сега ЕС стана тоалетна и то най-*** арабско-африканска.Докато ни налагаха как да си отглеждаме кокошките и прасетата,французите "гушеха" гъските по зверски начин.Гонеха ни и ни унизяваха,но сега ще бъдат смазани етнически,духовно физически и психически.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че САЩ са виновни е ясно на всички нормални хора по светът.Убийствата на Садам,Кадафи и разпалването на конфликти в Африка и Близкият изток са с помощта на САЩ.Дори и сега световни бизнесмени търгуват с главорезите,купувайки петрол и продавайки оръжие.Ердоган активно участва в бизнеса с ислямистите.Никой от тях не иска тази далавера да спре.Промитите мозъци на триполови те от брюксел замъгли мозъците им и те допуснаха милиони прошълци.И ако 30% са жени и деца,то 70% са млади терористи.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE MI PUKA ZA ES VAJNO E DAIMA BES
17
1
 
11
 
! Отговори
ха ха ха преди 8 години
Централна Европа стана голямо WCА бяха изрисували България като тоалетна чиния.
16
1
 
46
 
! Отговори
Мими преди 8 години
Вече пет пари не давам за евроатлантическите ценности! Откакто видях, че разтревожени еврочиновници идваха да проверяват дали са щастливи кокошките и прасетата ни, и мереха квадратурата за комфорт но кравите...И щом видеха, че всичко е наред, потупваха управляващите ни. НО НИКОЙ НЕ ОТКЛОНИ ГУЗЕН ПОГЛЕД ДА ПОГЛЕДНЕ НЕЩАСТНИТЕ НИ СТАРЦИ, ГАСНЕЩИ ОТ ГЛАД И БОЛЕСТИ, ПРЕБИВАНИ И ОГРАБВАНИ ОТ ОБГРИЖВАНИТЕ МАЛЦИНСТВА!!! И думичка досега не са мъцнали извратеняците! Да се оправят!
15
2
 
21
 
! Отговори
да пукнете ,дано преди 8 години
Е,че нали вие забъркахте тази каша..И сега -какво? Не сте си били свършили работата,имало нужда от повече щатско присъствие в региона??? Малко ли ви беше тридесет години присъствие в Афганистан и повече от десет години в Ирак? Да не са цъфнали и вързали. Сега искате - какво ти -направо наложителни било-да се цопнете в Европа като спасители..Боже опази!!! Нагли ,лицемерни янки!!
14
7
 
10
 
! Отговори
SS преди 8 години
До мухахахаЕвропа е била и ще бъде, бежанците няма да ни съборят, ще се затворят външните граници и готово.Така ти се иска да стане, обаче изобщо не е толкова просто.Тия диви маймуни ( нямам нищо против хората, пиша го за благозвучие), хем са много , хем са подготвени и най вече са мотивирани.Я погледни нещата през техните очи. Американци, европейци, руснаци, евреи и какви ли не още се надцакват външнополитически на тяхна земя и за тяхна сметка.И аз да съм и мен ще ме е яд.
13
4
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
Ами ,ако Меркел е прикрита комунистка и целта и е била да докара ЕС до сегашното незавидното положение.Все пак Комунистическия манифест е написан от немци.
12
4
 
26
 
! Отговори
Petar, NY преди 8 години
Пичове живея в Ню Йорл и ми се плаче като гледам какво става. Американците по принцип не им пука много защото до тук няма как да дойдат тия имигранти. Обикновените хора в Западна Европа го отнасят. Гледах филм в youtube как имигранти се катерят по ТИРовете във Франция. Според мен на всеки два месеца ще има по няколко значителни инцидента за да се държат хората в страх. Ванга била казала, че 2016а мюсулманите ще превземат Европа и май не се е шегувала. Поздрави на всички.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TAKA TREBVA ZA ES NEKOI PITALI NI NAS ISKAME LI ES E SEGA CHE GLEDAM S INTERES ,A I BATO CHE OPRAI NATO
10
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е виновеен за конфликта в сирия
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Iztrepete tezi otrepki vednaga!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен DO 10 AGENTKATA NA DS -VANGA
7
6
 
18
 
! Отговори
ОXI преди 8 години
На чужд гроб плачете янки...Янки го хоум !