Новата заразна опасност – вирусът Зика

Учени призовават СЗО да действа бързо, не като с еболата
28 яну 2016 14:07,
17
Новата заразна опасност – вирусът Зика
Снимка: Архив Reuters

Американски учени призоваха Световната здравна организация да предприеме незабавни действия срещу бързо разпространяващия се вирус Зика. Според учените заразата има "взривоопасен потенциал" и може да зарази много хора.

До този момент Зика е регистриран основно в Южна Америка, но се появиха първи случаи в Европа и Съединените щати.

В статия за американско списание за здравеопазване учените призовават в СЗО да си вземат поука от вируса ебола и да свикат извънредна среща на комитет с експерти по заболявания. Те допълват, че в рамките на две години може да бъде подготвена ваксина за тестове, но за широка употреба едва след десетилетие.

Според лекари бавната реакция на СЗО при разпространението на вируса ебола в Африка най-вероятно е коствала живота на хиляди хора. Специалистите предупреждават, че може да се разрази подобна катастрофа, ако не се предприемат спешни действия срещу вируса Зика.

Заразата, свързвана със спиране развитието на мозъка на бебетата, доведе до паника в Бразилия. Хиляди хора страдат от нея в 20 държави.

Пренасяният от комари вирус изправи на нокти Бразилия. Над 200 хиляди войници са мобилизирани в южноамериканската страна.

Президентът Дилма Русеф призова Латинска Америка да се обедини в борбата срещу вируса. Тя каза, че споделянето на информация за заболяването е единственият начин то да бъде победено.

За следващата седмица е насрочена регионална среща на здравните министри.

Вирусът Зика е открит в маймуни през 1947 година в гористата местност Зика в Уганда. Първият случай на заболяване сред хората е през 1954 година в Нигерия, но от десетилетия вирусът не представлява голяма заплаха за хората и научната общност го пренебрегва.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: вирусзаразасзоЗика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Пепи Моската преди 8 години
айде Турция да им подари ваксини сега
10
1
 
1
 
! Отговори
иван преди 8 години
нов начин за избиване на хора от световното правителство и новия световен ред. незнам кога ще пуснат мащабна зараза да избият 1 милиярд.
9
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Много взеха да се отварят бразолаците и ще си платят.Ако продължаваме така,атентати,химически оръжия,локални войни,преврати,сблъсаци на религии,ще откачим.Може би ядрена война е по доброто решение.Всичко ще свърши бързо и ще човечеството което оцелее ще има шанс да изгради нещо ново.Ибез това сме стигнали до една точка на развитие,и бавно но сигурно започваме да вървим назад.Алчност,безчовечност,расизам,консуматори кито вече не знаят дали са мъве или жение,егоизам,диви животни жадни за кръв.
8
1
 
2
 
! Отговори
д преди 8 години
Важното е фармацевтичният бизнес да върти кретенически обороти! До няколко месеца ще имаме ваксина и за тая лабораторна гадост.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като ги гледам колко са умствено надарени тези Бразилци, струва ми се че тази болест витае там десетилетия!!??!!
6
2
 
4
 
! Отговори
Chixchenica преди 8 години
New World Order - Novos Ordus Seclorum Iluminati 1666
5
1
 
10
 
! Отговори
поредните глупости преди 8 години
Лабораториите бълват нови болести
4
2
 
12
 
! Отговори
иван преди 8 години
ненаядоха се тези кравари!То не бяха всякакви войни по света,организирани от тях,то не бяха продажби на въоръжения втора употреба на десетократно по-високи цени,то не беше лобиране за ГМО-глупостите им по света.Сега продължават с нови вируси да измислят и да плаща СЗО за ваксините им!Кога ще се самозатрие тази империя на злото?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а от 1954 г до сега как са се лекували от тази болест
2
2
 
19
 
! Отговори
ех преди 8 години
Атакуваха непослушната Бразилия. Като ги гледам учените как са се разбързали....май повече бързат как да създадат нов смъртоносен вирус,отколкото -за лечението и ваксини срещу опазване
1
2
 
13
 
! Отговори
Алов преди 8 години
Пак са яли мамуни африканците !!!