Сирийските бежанци да могат да гласуват на избори в страната им

Това смята бившият шеф на ФСБ Николай Патрушев
28 яну 2016 09:44, Елка Василева
5
Сирийските бежанци да могат да гласуват на избори в страната им
Снимка: архив, Reuters

На сирийските бежанци трябва да бъде дадена възможност да гласуват в бъдещите избори в тяхната страна. Това заявява в интервю за АП Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш директор на Федералната служба за сигурност.

В писмени отговори на въпроси на информационната агенция Патрушев казва още, че незабавното оттегляне от власт на сирийския президент Башар Асад би било неправилно. Той дава пример със събитията в Ирак и Либия, където положението не се е стабилизирало след външната намеса и физическото ликвидиране на тамошните лидери. Патрушев повтаря тезата на президента Владимир Путин, че съдбата на Асад трябва да бъда определена "от сирийския народ, а не от Русия или някоя друга страна".

Наскоро Москва опроверга медийни публикации, че високопоставени представители на руското разузнаване са ходили в Дамаск да убеждават Асад да се откаже от властта, припомни АП.

В интервюто шефът на руския Съвет за сигурност заявява, че усилията на международната общност трябва да се съсредоточат специално към създаване на предпоставки, които да гарантират на всички сирийци, вкл. на бежанците, възможност да упражнят правото си на глас в бъдещи избори.

Патрушев добавя, че Русия смята за необходимо по-активното въвличане в политическия процес около Сирия на "конструктивните опозиционни сили, които са готови да воюват с "Ислямска държава", Фронта "Ан Нусра" и други терористични организации". Той категорично се противопоставя на "опитите за разделяне на терористите на добри и лоши".

Патрушев констатира, че отношенията на Русия със САЩ и НАТО са обтегнати заради украинската криза и експанзията на алианса на изток, подлагаща на риск сигурността на Русия. Той обаче изразява надежда, че тези отношения ще се подобрят и страните ще се върнат към "нормалния диалог".

Според Патрушев правителството в Киев не е изпълнило ангажиментите си, поети с Минските споразумения. "Вместо да установи диалог с представители на Донецк и Луганск, украинската страна наложи тотална блокада на района", казва руснакът по повод отцепилите се от Украйна т.нар. Донецка и Луганска република. Той повтаря, че отстраняването от власт на Виктор Янукович е било "държавен преврат", организиран от САЩ и ЕС. Същевременно обаче хвали усилията на Германия и Франция да издействат мирно споразумение за украинската криза.

АП посочва, че това е първото интервю на Николай Патрушев пред чуждестранна новинарска организация.

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оправихме България да оправим и Сирия От такива умници страда държавата.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моя позната живееща от 18г в САЩ не ходи да гласува защото смята ,че право да гласуват имат живеещите в страната а не тези в чужбина идващи си за седмица или две в годината