Китайците тръгват на път, посрещат Нова година

Образуват се големи опашки на централната гара в Пекин
29 яну 2016 17:52,
6
Китайците тръгват на път, посрещат Нова година
Снимка: bgonair.bg

Десетки хиляди китайци вече се отправят на дълго пътуване към родните си места, където с близки и приятели ще посрещнат китайската Нова година. Тази година празникът се отбелязва на 8 февруари.

Групи от хора се редят на опашки на централната гара в Пекин. Експерти коментират, че в дните преди китайската нова година около 2 милиарда души тръгват на път с колите си, 332 милиона избират влаковете, а над 5 милиона ще пътуват със самолет.

Много пътници се оплакват, че е изключително трудно да си купят билети в пика на пътуванията.

"Трудно е да си купя билети. Трябва да си резервирам предварително. Наши приятели си купуват билети два месеца по-рано. Много е трудно, точно по това време на годината, когато всички пътуват, за да бъдат със семействата и роднините си", коментира пътуващ.

"Това е голям празник. Това е китайска традиция, всеки иска да пътува. Да се завърнеш у дома в това време на годината е истински празник, вълнуващ момент е и има известна носталгия", допълва и друг.

Китайската нова година се посреща на 8 февруари тази година под знака на маймуната.

Празникът традиционно се посреща с богата трапеза, около която се събират любими хора. Организират се и различни тържества с много фойерверки.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си изкарат един хубав и весел празник.
2
1
 
8
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Китайците са уникални,ако го оставят да водят света ще е много добре.Такава организация на толкова голям народ е уникално.Дисциплина и креативност.Само проблема е че много раждат и ще почнат да предивяват все повече териториални претенции.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А населението на Китай е 1,4 млрд, :)