Обеща ли германският бизнес твърде много на бежанците?

Програмите за назначаване на мигранти може би са малко пресилени
29 яну 2016 22:45, Бойчо Попов
29
Обеща ли германският бизнес твърде много на бежанците?
Снимка: архив Ройтерс

Едва ли Дитер Цетче можеше да избере по-добър момент, за да придаде на думите си по-силен акцент. С ръка на новия кабриолет С-класа, а другата – небрежно отпусната в джоба на панталона му, през миналия септември по време на Международното автомобилно изложение във Франкфурт шефът на Daimler отговаряше търпеливо на всички въпроси на журналистите – за комфорта на колите от марката, за планираните продажби или за щадящата околната среда технология. Докато някой не засегна и темата за бежанците.

Други топ мениджъри биха отговорили плахо и с общи приказки в тази ситуация. Цетче обаче обяви съвсем конкретно - „хора, който са се осмелили на опасното пътешествие към Европа и при това са оставили всичко зад себе си, не идват в Германия заради социални придобивки, а за да създадат нещо, и предвид все по-силната липса на специалисти в страната бежанците могат да помогнат да се създаде второ виртшафсвундер“. „Точно такива хора търсим ние в Mercedes и навсякъде в страната ни“, заяви той и потвърди по-рано дадено свое интервю, припомня Spiegel.

От тогава са минали почти пет месеца. Достатъчно време, за да може думите да са последвани от дела. А и наистина са се случили няколко неща. През ноември 40 търсещи убежище са започнали т.нар мостoв стаж. Всеки ден по три часа и половина в производството, след това за три и половина часа – на курс по немски език. Този първи курс ще бъде последван по-късно тази година от други и стотици участници ще се възползват от тази мярка през 2016 г. Поне такива бяха обещанията на фирмата.

Окуражени от своите началници, служителите също поемат „спонсорство“ в подкрепа на интеграцията на новодошлите.

Въпреки това, с оглед на едва 6 500 обучаващи се в Daimler и особено предвид факта, че повече от 1 милион бежанци дойдоха в страната през 2015 г., тази инициатива е по-скоро символичен жест. Официалните препятствия в хода на регистрацията и обработката на разрешенията за пребиваване и работа ще отнемат много време и ще костват сериозни усилия, оправдава говорител на компанията мудното начало. В повечето случаи бежанците ще трябва да почакат няколко месеца, за да получат необходимите документи.

За същите трудности съобщава и германската железопътна компания Deutsche Bahn, която стартира програма за бежанците през миналата година, за да може да обучава професионално хората с опит и да ги превръща в квалифицирани служители. Координацията с властите и федералната служба по заетостта отнемат няколко месеца, пояснява концернът. На няколко пъти проектът е бил заплашен от провал заради бюрократични детайли и спънки.

За разлика от Deutsche Bahn, която обучава участващите в курса директно за своите собствени нужди, в Daimler не смятат, че на мостовите стажанти след курса им е гарантирано твърдо работно място. Програмата там е предназначена по-скоро като средство за подпомагане на малките фирми в областта на Щутгарт, които не могат да си позволят скъпото обучение, съобщи говорителят на компанията Оливер Вихофски.

След стажа успешните участници ще бъдат пренасочени към фирми за професионално обучение или агенции за временна заетост. „За щатни бройки сме създали строен процес за кандидатстване при получаване на равни възможности за всички кандидати", казва Вихофски.

И Siemens също е предпазлив по отношение на назначенията. От началото на годината технологичният концерн предлага на няколко свои поделения общо 100 места за двумесечни стажове. Условията за участие са само елементарни езикови умения и официална регистрация. Целта е бежанците да бъдат изтеглени възможно най-бързо от мигрантските центрове и да им се предостави добре платена работа, казва говорителят на Siemens. Това според компанията е първата стъпка към интеграцията.

Така се оказва, че постоянно назначение в някоя от най-големите корпорации е много малко вероятно за повечето новодошли, поне в обозримо бъдеще. При това немалка част от тях, поне от гледна точка на тяхната квалификация, изглеждат напълно способни да отговорят на изискванията.

Според проучване от Федералната служба за миграцията и бежанците около десет процента от пристигналите в Германия имигранти са смятани за висококвалифицирани, защото са посещавали училище най-малко в продължение на дванадесет години и са учили няколко семестъра в университет. 

Повече международни анализи можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
ами.. преди 8 години
Обеща ли Германия твърде много на бежанците?? Обещала -колко да е обещала-само безплатни къщи и ...коли ..пари на ръка ,жени..кой коя свари ..и безнаказаност...не е кой знае какво..
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туй едва ли е работно предложение от страна на едрите,средните та дори на дребните фирми след като се казва особено за първите две,че имат развити переспективни програми с дестилетия напред в така да се каже всички направления и аспекти по отдели и персонал-кадри за изпълнения на различните процеси по региони и отчитат зает персонал с многохилядно участие на работещи,те просто имат друг стил,метод,начин на работа и още какви ли не определения за изпълнение и ръководене на процеси,за чия сметка.
20
1
 
8
 
! Отговори
Маймун преди 8 години
Този вярва ли си като бърбори? Кого баламосва с лъскавите си фрази? Разправяй ги ти тези байно на старата ми шапка... Ние сме сърбали попара и ако да сме малък народ, не сме глупави. И Меркелица пееше "Wir schaffen das", ама смени плочата... Quo vadis Domine...
19
2
 
38
 
! Отговори
тТт преди 8 години
"...около десет процента от пристигналите в Германия имигранти са смятани за висококвалифицирани, защото са посещавали училище най-малко в продължение на дванадесет години и са учили няколко семестъра в университет.СМЯТАЙ!!! А на нас не ни признават дипломите в Западна Европа!!!
18
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия се готви да загине гордо под формата труп изпълнен с кафявата консистенция на най-обкновена мюсюлманска държава. Ако на германците им трябваха наистина квалифицирани работници - Украйна не е далеч. Има камари квалифицирани хора по земята, които искат добра реализация и нито ще градят джамии, нито ще наричат германците неверници. Те обаче не са нужни на Германия.
17
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля,че всичко е постановка.Реално бизнесът едва ли има нужда от мързеливи араби и *** на социална помощ дето освен всичко друго и са агресивни.Отдавна има роботи компютърни програми и тн които правят хората ненужни.Не само черните и белите също.Отделно ,че в ЕС средната безработица е над 10% и то сред вече живеещите там.Има друга цел и тя е очевидна.Европа трябва да се превърне в африкано арабско гето.Сега дали еврейте отмъщават на Германия дали САЩ убиват конкуренцията или толерастията ...?
16
1
 
45
 
! Отговори
1001 ден преди 8 години
"Хора, които са се осмелили на опасното пътешествие из Европа ..."Какво му е опасното да те хранят и подслоняват по пътя, а ти да недоволстваш и да хвърляш храната? Единствената опасност е от страна на трафикантите и престъпните елементи сред самите мигранти, за които милата Европа си затваря очите.
15
1
 
38
 
! Отговори
Мяу преди 8 години
Различни са. "Диктаторска" Сирия се радваше на добро образователно равнище. Разбира се, войната не помага за поддържането му. Афганистан пък може да се похвали с 53% грамотни мъже и 12% грамотни жени. Горките афганистанци не са виновни, от десетилетия ги разсипват чужди сили, но пък какво да го правиш такъв човек в съвременния свят?Ако германската промишленост търси работници, може да си ги внесе от Украйна и др. европейски държави. Ако иска да благотвори, това е капка в имигрантското море.
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи унищожиха българските предприятия, а сега - и немскитеТия програми са дрън - дрън
13
1
 
53
 
! Отговори
ъъъъъъъ преди 8 години
напълно неграмотни,без хигиенни навици ,отричащи всичко ,неуважаващи хората дали им подслон и храна ,арабинът е свикнал само да *** и командва другите сякаш са му длъжни,нямат никакво желание за труд и познания по немски-правят деца за социални помощи -това е!
12
7
 
22
 
! Отговори
feet on the ground преди 8 години
До летящата вещицаИмах колега сириец от университета, става въпрос за 2009г., който ми каза, че в гимназията в Сирия са учили по програма троен интеграл( Висша Математика ), за лекар не, но за инженер( апропо каквато и специалност следвахме ) и ядрен физик то поне гимназиалната им програма по математика явно дава афинитет към инженерните науки.
11
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10% от 1 300 000 - висококвалифицирани, защото учили 12 години + няколко семестъра. Ние имаме фолкаджийки, които са по-квалифицирани - имат цяло виШУ ! Ами останалите 90% = 1 170 000 души, меко казано - ниско квалифицирани?Ами за всички има ли в Германия достатъчно джамии? Права, евро-ценности и други такива?
10
34
 
5
 
! Отговори
леко засрамен преди 8 години
"Според проучване от Федералната служба за миграцията и бежанците около десет процента от пристигналите в Германия имигранти са смятани за висококвалифицирани, защото са посещавали училище най-малко в продължение на дванадесет години и са учили няколко семестъра в университет."Същата агенция дава за българите почти същите данни (15-20% квалифицирани) - по-добре да замълчим засрамено. Реално 30 млн българумънци без визи костват повече на Европа от 1 млн контрлолирани бежанци.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ситуацията е....
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от 1 милион 7000 кадърни емигранти могат да намерят .Добре са си направили сметката фирмата.
7
2
 
55
 
! Отговори
летящата вещица преди 8 години
"защото са посещавали училище най-малко в продължение на дванадесет години и са учили няколко семестъра в университет.".....................Паспорти нямат, но дипломите си носят. Ха ха, радвайте се германци, пристигат лекари, инженери, ядрени физици...И тези са учили толкова, колкото ония в Швеция са на по 14-15 години.
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Програмите за назначаване на мигранти може би са малко пресилени"===Всички там се изсилиха, начело с откачената им канцлерка. Абсолютно неподготвени извикаха тия "бежанци" да дойдат.
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им дават по един сатър и да ги назначават в хирургията, така и така има недостиг на медицински персонал... за по неумелите и онлайн интензивен курс за 24 часа, но като се има предвид откъде идват, все си мисля, че курс да режат и секът не им трябва на тия.....
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10% сирийци и 10% завършили гимназия...дали е случайно съвпадение???
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1Че кой го позволи това? Не е ли свиркаджийката на Обама- Меркел? А? Де да бяха всички по9литици в Европа като Орбан.