Путин е решен да подкопае Меркел в Европа

"Нюзуик": Руската пропагандна машина работи на пълни обороти
29 яну 2016 21:35, Елка Василева
548
Путин е решен да подкопае Меркел в Европа
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руската пропагандна машина, която работеше на пълна пара срещу членове на украинското правителство по време на кризата в Украйна, като ги наричаше "фашисти" и "антисемити", сега отново е на пълни обороти. Този път мишената е Германия, която някога бе смятана за най-близкия съюзник на Русия в Европа.

Откакто канцлерът Ангела Меркел обяви намерението си да позволи на сирийските бежанци да влязат във федералната република, руските медии съобщават за всеки ход на опозицията, която се оформя в консервативния й блок, както и сред определени сегменти от германската общественост по отношение на политиката й на отворени врати към бежанците, пише Джуди Демпси* в сп. "Нюзуик".

Но през последните дни руските държавни медии, към които се присъедини и не кой да е, а Сергей Лавров, руският външен министър, възприеха нов курс.

Те се прицелват към живеещата в Германия общност от 1,2 милиона етнически руснаци, за да критикуват политическите действия на Меркел и да подкрепят тези, които недвусмислено се противопоставят на приема на бежанци във федералната република. Общността е известна с консервативните си, ако не и ксенофобски възгледи, както се видя на демонстрациите на германското антиислямско движение ПЕГИДА, в които участват етнически руснаци.

Сега Русия вероятно използва рускоезичната общност в Германия, за да създаде още по-голяма съпротива срещу Меркел, подобно на начина, по който тя опитва да инструментализира руските етнически общности в балтийските държави.

Меркел е лесна мишена, със сигурност за много от живеещите в Германия руснаци и за руснаците у дома. За изненада и за яд на Кремъл Меркел успя да задържи Европейския съюз единен по въпроса за поддържането на санкциите срещу Русия, след като тя анексира Крим през март 2014 г. и впоследствие нахлу в Източна Украйна.

Но руският президент Владимир Путин може да бъде спокоен, като гледа как бежанската криза раздели и отслаби Европа, и ден след ден прави живота на Меркел все по-труден.

Това може би обяснява защо руските медии са се прицелили в случая с Лиза, 13-годишната дъщеря на руско имигрантско семейство. Иван Благой, кореспондент на руската държавна телевизия Първи канал, съобщи, че момичето е било в неизвестност в продължение на 30 часа и е било изнасилено от "приличащи на южняци" кандидати за убежище. Репортажът придоби огромна популярност във Facebook.

В последно време в няколко германски града имаше протести на етнически руснаци. Над 700 от тях се събраха пред сградата на канцлерството в Берлин на 24 януари, като държаха транспаранти с искания за защита за дъщерите им. Те обвиниха полицията в потулване на случая и в политическа коректност спрямо бежанците, и фактически повториха отправените срещу полицията обвинения по време на новогодишните празненства в Кьолн и други германски градове, където банди северноафрикански мъже извършиха сексуални посегателства срещу жени.

Берлинската полиция заяви, че момичето нито е било отвличано, нито е било изнасилвано. Подробностите все още са неясни. Срещу Благой бе подадено оплакване в полицията за подстрекателство.

Това не спря Лавров да предприеме решителна атака. "Ясно е, че решението на Лиза да изчезне за 30 часа не е било точно доброволно", заяви руският външен министър на пресконференция в Москва във вторник.

След това, като постави под съмнение честността на германската полиция и разследващи органи, той добави: "Надявам се тези въпроси да не бъдат заметени под килима, като се повтори ситуацията, при която изчезването на руско момиче в Германия бе потулено... Истината и справедливостта трябва да надделеят тук."

Това предизвика остра реакция от страна на германското канцлерство, външното министерство и правителството. Щефен Зайберт, говорителят на кабинета, каза, че "няма причина, всъщност дори е недопустимо, този случай да се използва за политически цели".

Франк-Валтер Щайнмайер, германският външен министър, бе необичайно критичен към руския си колега. Случаят не трябва да бъде използван "за политическа пропаганда, както и за да разпалва и влияе на и без това сложния дебат за миграцията в Германия", заяви той.

Норберт Рьотген, председателят на парламентарната Комисия по външни работи, бе дори още по-критичен. "Манипулациите и неистините са обичайни методи в пропагандата, която руското ръководство използва", посочи той. "Случаят показва, че вътрешните въпроси за властта в Русия изглежда са по-важни от отношенията с другите страни".

Но става дума за нещо повече. Тук става дума за това, че Русия използва пропагандата, за да отслаби общите позиции на ЕС, а оттам и самия съюз. Имаше многобройни съобщения за това как Русия е финансирала крайнодесни движения и партии, които са евроскептични и отправят предизвикателство към основните ценности на Европа за човешки права, достойнство и свобода на медиите.

Лавров отрече, че Русия иска да види ЕС отслабен. "Не сме заинтересовани да видим ЕС отслабен или разединен", каза той на пресконференцията. "Заинтересовани сме от единен и силен Европейски съюз, партньор, с когото да работим комфортно по икономическите и другите въпроси", добави той.

*Джуди Демпси е непостоянен сътрудник на "Карнеги-Европа", на чийто сайт материалът се е появил за първи път, както и главен редактор на секцията й "Стратегическа Европа" - бел. на "Нюзуик".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


548
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
21
 
5
 
! Отговори
ВЕЧЕ ВИ КАЗАХ: преди 8 години
ЦЕЛТА НА ----ЦЯЛАТА ЕМИГРАЦИОННА ВЪЛНА , КЪМ ЕВРОПА Е------РАЗБИВАНЕ НА ЕС!!В ДЪНОТО НА ТАЗИ АКЦИЯ СА ---СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ДИКТАТОРСКИ РЕЖИМИ НА ПУТИН И АСАД!ТОВА Е ЦЯЛА СХЕМА------НАПРАВЛЯВАНА И РЪКОВОДЕНА ПО ИНТЕРНЕТ.....!!НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ!!!!!ПРИ --КОМУНИСТИ И СОЦИАЛИСТИТЕ------НЯМА СЛУЧАЙНИ НЕЩА!!
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най добре да изкараме друг виновен за собствените грешки
14
0
 
38
 
! Отговори
тя преди 8 години
Г-жо МЕРКЕЛ , КОГАТО СЕ ЗДРАВИСВАШ СЕ ГЛЕДА ЧОВЕКА ,С КОЙТО ГО ПРАВИШ , А НЕ В ЗЕМЯТА , НО НАЛИ СИ ГУЗНА , КЪДЕ ДА ГЛАЕДАШ?
13
26
 
1
 
! Отговори
и сега преди 8 години
И сега като стана ясно, че детето е било при приятел?! руски *** чакаме....
12
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел не е германка ,а е еврейка ,зи като такава тя ненавижда Германия и работи против немския народ
11
2
 
42
 
! Отговори
тя преди 8 години
Германците с безучастието си в Новогодишната нощ доведоха нещата до там ,жените да се страхуват и да се чустват напълно беззащитни пред *** , които Меркел покани! Така , че със сигурност прикриват случая с руското момиче!Там всичко , което се отнася до мигрантите се прикрива!
10
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците още не знаят ,с какви взаимоотношения искат да бъдат с европа.Много са объркани горките. Подобна позиция имат и България.Какво да се прави.САЩ им казва кого да съдят за корупция.Те пък решиха че трябва да казва на ЕС как да си решава проблемите.Изкарвайте си на САЩ не на ЕС гнева.
9
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сирийците защо не емигрират в Русия нали са партия
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На крива ракета.... Няма нужда все Путин да ви е виновен, а в случая с Меркел се видя, че едно непремерено изказване, може да доведе до ужасяващи последствия и то не само за Германия.
7
1
 
34
 
! Отговори
не е възпитано преди 8 години
Да бе то руснаците нацвъкаха пролет до пролет като почнеш от Либия и стигнеш до Сирия и се юрнаха мераклии за уреден живот разбира се поканени от фрау Меркел не могат да я обидят и да не откликнат.
6
2
 
35
 
! Отговори
цък преди 8 години
За подобни твърдения народа ни казва "Да търсиш под вола - теле!!!!!!Бедната Меркел, щом е стигнало до наша ***........
5
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато ЕС и САЩ налагат "санкции" на Русия и се опитват да сринат държавата много интересно вИЕ какво очаквате??Руснаците да и се одупят или да им целуват ръка ли??Ако бяха бълг*араци щяха точно това да правят НО НЕ СА!Това е ВОЙНА и всички средства са ПОЗВОЛЕНИ.Да се радват че не ги е засвиткал с балистичните ракети още.
4
24
 
9
 
! Отговори
Кла преди 8 години
Ей тия азиатци не спряха да се месят в Европа.
3
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин дали не закусва с деца? Не знам за руската пропаганда /просто не чета руски издания/ ама от другата вече ми се повръща.Сегашната пропаганда така да прилича на тази по времето на соц.Отворете някое "Работническо дело " от тогава и само сменете САЩ с Русия и СССР с ЕС.
2
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Путин е решен да подкопае Меркел в Европа"===Изобщо не му се и налага, тя сама си подлива вода с откачената си политика.
1
0
 
35
 
! Отговори
ай стига бе преди 8 години
Глупости сигурно той и даде акъл да ги покани та сега джурналята като вас търсят под вола теле.