Путин е решен да подкопае Меркел в Европа

"Нюзуик": Руската пропагандна машина работи на пълни обороти
29 яну 2016 21:35, Елка Василева
548
Путин е решен да подкопае Меркел в Европа
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руската пропагандна машина, която работеше на пълна пара срещу членове на украинското правителство по време на кризата в Украйна, като ги наричаше "фашисти" и "антисемити", сега отново е на пълни обороти. Този път мишената е Германия, която някога бе смятана за най-близкия съюзник на Русия в Европа.

Откакто канцлерът Ангела Меркел обяви намерението си да позволи на сирийските бежанци да влязат във федералната република, руските медии съобщават за всеки ход на опозицията, която се оформя в консервативния й блок, както и сред определени сегменти от германската общественост по отношение на политиката й на отворени врати към бежанците, пише Джуди Демпси* в сп. "Нюзуик".

Но през последните дни руските държавни медии, към които се присъедини и не кой да е, а Сергей Лавров, руският външен министър, възприеха нов курс.

Те се прицелват към живеещата в Германия общност от 1,2 милиона етнически руснаци, за да критикуват политическите действия на Меркел и да подкрепят тези, които недвусмислено се противопоставят на приема на бежанци във федералната република. Общността е известна с консервативните си, ако не и ксенофобски възгледи, както се видя на демонстрациите на германското антиислямско движение ПЕГИДА, в които участват етнически руснаци.

Сега Русия вероятно използва рускоезичната общност в Германия, за да създаде още по-голяма съпротива срещу Меркел, подобно на начина, по който тя опитва да инструментализира руските етнически общности в балтийските държави.

Меркел е лесна мишена, със сигурност за много от живеещите в Германия руснаци и за руснаците у дома. За изненада и за яд на Кремъл Меркел успя да задържи Европейския съюз единен по въпроса за поддържането на санкциите срещу Русия, след като тя анексира Крим през март 2014 г. и впоследствие нахлу в Източна Украйна.

Но руският президент Владимир Путин може да бъде спокоен, като гледа как бежанската криза раздели и отслаби Европа, и ден след ден прави живота на Меркел все по-труден.

Това може би обяснява защо руските медии са се прицелили в случая с Лиза, 13-годишната дъщеря на руско имигрантско семейство. Иван Благой, кореспондент на руската държавна телевизия Първи канал, съобщи, че момичето е било в неизвестност в продължение на 30 часа и е било изнасилено от "приличащи на южняци" кандидати за убежище. Репортажът придоби огромна популярност във Facebook.

В последно време в няколко германски града имаше протести на етнически руснаци. Над 700 от тях се събраха пред сградата на канцлерството в Берлин на 24 януари, като държаха транспаранти с искания за защита за дъщерите им. Те обвиниха полицията в потулване на случая и в политическа коректност спрямо бежанците, и фактически повториха отправените срещу полицията обвинения по време на новогодишните празненства в Кьолн и други германски градове, където банди северноафрикански мъже извършиха сексуални посегателства срещу жени.

Берлинската полиция заяви, че момичето нито е било отвличано, нито е било изнасилвано. Подробностите все още са неясни. Срещу Благой бе подадено оплакване в полицията за подстрекателство.

Това не спря Лавров да предприеме решителна атака. "Ясно е, че решението на Лиза да изчезне за 30 часа не е било точно доброволно", заяви руският външен министър на пресконференция в Москва във вторник.

След това, като постави под съмнение честността на германската полиция и разследващи органи, той добави: "Надявам се тези въпроси да не бъдат заметени под килима, като се повтори ситуацията, при която изчезването на руско момиче в Германия бе потулено... Истината и справедливостта трябва да надделеят тук."

Това предизвика остра реакция от страна на германското канцлерство, външното министерство и правителството. Щефен Зайберт, говорителят на кабинета, каза, че "няма причина, всъщност дори е недопустимо, този случай да се използва за политически цели".

Франк-Валтер Щайнмайер, германският външен министър, бе необичайно критичен към руския си колега. Случаят не трябва да бъде използван "за политическа пропаганда, както и за да разпалва и влияе на и без това сложния дебат за миграцията в Германия", заяви той.

Норберт Рьотген, председателят на парламентарната Комисия по външни работи, бе дори още по-критичен. "Манипулациите и неистините са обичайни методи в пропагандата, която руското ръководство използва", посочи той. "Случаят показва, че вътрешните въпроси за властта в Русия изглежда са по-важни от отношенията с другите страни".

Но става дума за нещо повече. Тук става дума за това, че Русия използва пропагандата, за да отслаби общите позиции на ЕС, а оттам и самия съюз. Имаше многобройни съобщения за това как Русия е финансирала крайнодесни движения и партии, които са евроскептични и отправят предизвикателство към основните ценности на Европа за човешки права, достойнство и свобода на медиите.

Лавров отрече, че Русия иска да види ЕС отслабен. "Не сме заинтересовани да видим ЕС отслабен или разединен", каза той на пресконференцията. "Заинтересовани сме от единен и силен Европейски съюз, партньор, с когото да работим комфортно по икономическите и другите въпроси", добави той.

*Джуди Демпси е непостоянен сътрудник на "Карнеги-Европа", на чийто сайт материалът се е появил за първи път, както и главен редактор на секцията й "Стратегическа Европа" - бел. на "Нюзуик".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


548
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
1
 
! Отговори
Михал преди 8 години
До Анонимен--406;Абе казвал ли ти е някой колко си ГЛУПАВ?
235
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсОт 821 бе т ъ пак! Ходи се застреляй!
234
0
 
5
 
! Отговори
Анти ислям преди 8 години
Няма нужда от пропаганда. Тая баба покани *** маимуни да окупират територията и, и да издевателстват над европеиското население. И инструктира полицията да потулва престъленията на гнусната арабелска ***. 30 арабели изнасилили малко невръстно момииченце се представя в полицейския доклад като - малко момиченце се загубило, намерено и спасено от бежанжи. Няма нормален човек, който да подкрпя Меркел, освен човекоподобната органична ислямизирана въглеводородна био маса от бежанци.
233
0
 
2
 
! Отговори
Кака ви преди 8 години
До Odysseus 405Абе човекът Киро те пита кога ще изчезне Русия, ти продължаваш да сипеш трици тук! Кажи кога руската икономика ще стане колкото българската, сиреч - ще изчезне? Защото Русия винаги е била нищо, а сега вече била на нищото дупката! Защо тогава Кери и други лемури през ден са на опашка пред Кремъл за да решават световните дела. Без оня изолирания джуджо ли беше, гуджо ли - вече не могат и да пр ъднат!
232
0
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Киро Кривото-каква Византия през 1547 год бре пъпеш... Я да си пиеш бързо хапчетата...
231
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това което вбесява най-много русофобите е че те от 2 години погребват Русия и Путин а накрая 40% от германците искат Меркел да се маха хахааао и фалита на Русия се отлага хааахоо прогноза на МФВ за 2017 Русия растеж на БВП 1%......хахаааааЩе им се спукат жлъчките от злоба хахааао.
230
0
 
2
 
! Отговори
Киро Кривото преди 8 години
До OdysseusГрешка! 1547 г. при Иван Грозни. През 1721 е началото на Руската империя. Я сега, ***, да ни кажеш и кога Германия съществува като единна държава? Или Швеция? Или Италия?И между 821 г. и 1547 владетелите на Киевската Русь дали са търгували с Византия и дали до тях е стигала китайска коприна и порцелан? Аз съм сигурен, че по-скоро те са се обличали с китайска коприна, отколкото германските племена и викингите!
229
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 405Оди Сей за пореден път казваш "Икономиката" била намаляла? Дай не относителни величини и проценти които са в Основата на СТЪКМИСТИКАТА която обичаш да ползваш а физически величини да сравняваме.Намаляло ли е в нетно производството на ресурси? С колко по-вече или по-малко са произвели и продали ресурси че най-лесно се намират данни.Ето преди 2 години всички двигатели за вертолети и витлови самолети се правеха в Украйна сега се правят в РФ Това намаляване ли е на икономиката?
228
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МИ БРАВО НА ПУТИН ТОГАВА! ТАЗИ СТАТИЯ ДОКАЗВА, ЧЕ ПУТИН Е НАИСТИНА ВЕЛИК И УМЕЛ ДЪРЖАВНИК!
227
0
 
2
 
! Отговори
Оху преди 8 години
Няма да му е много трудно,но той вече е женен.
226
5
 
1
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Odysseus-господине,кемълските фенове отричат,че американците са ходили на луната,а ти си тръгнал със статистически данни да ги убеждаваш в нещо си... Нямаш шанс никакъв...
225
5
 
1
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Киро Кривото -руссия няма да изчезне...ама до десет години ще се свие до Руско царство с размерите на Бургаска област.
224
2
 
2
 
! Отговори
Киро Кривото преди 8 години
До OdysseusШе ме светнеш ли кога е имало шведски, немски и английски царе, ама не е имало руски? ***...
223
6
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Анонимен389- Кое и е великото на руссия бе .За година и половина не можа осем километра кабел да пусне и да захрани Крим с ток.Иначе мнооого велики гащниците скъсани....
222
2
 
4
 
! Отговори
Киро Кривото преди 8 години
До OdysseusДобре бе, разбрахме, че руснаците вече са на изчезване. От 3 години по цел ден това пишете с оня другия мамут. Кажи кога ще се куртолишат, щото ми омръзна да ти четем глупостите. Кажи кога да погледнем тука и или да ти признаем, че ги разбираш нещата, или да ти теглим една утка айчина?Кажи кога Русия ще изчезне, щото до сега е била пущинак, а от сега нататук и това не е! Дай дата или си яж овната!
221
8
 
1
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Останаха десет месеца до сбъдването на най-големия руски кошмар-Хилари в Белия дом .Пу велики и коня Лавро да слагат памперсите защото даже управлението на Рейган ще им се види като приказка в сравнение с това което ги чака...
220
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е велика
219
0
 
1
 
! Отговори
Киро Кривото преди 8 години
До OdysseusЕми именно, ***! И руските царе така, и руснаците са се развивали, без да менава пътят на коприната през Русия. Топлиш ли, или нямаш орган за това?
218
1
 
1
 
! Отговори
Киро Кривото преди 8 години
До ЧебурашкаМунчо, стокооборотът на Китай с Русия е спаднал точно с толкова, колкото и с ЕС и САЩ! Нещо да си чувал за колапс на световната икономика? Е, верно - за блогозвучие му викат "сляб растеж", "рецесия" и пр. витиевати шитни, ама всички знаят за какво става въпрос - криза, зверска криза на потреблението, свито производство, спад на инвестициите... Махни руските очила и малко се огледай, щот си бетер това на аватара ти!
217
0
 
4
 
! Отговори
Киро преди 8 години
До OdysseusА ти задавал ли си си въпроса, защо пътят на коприната никога не е минавал и през Скандинавия, Англия и Германия? Ба-хти т-ъпа-на!