Путин е решен да подкопае Меркел в Европа

"Нюзуик": Руската пропагандна машина работи на пълни обороти
29 яну 2016 21:35, Елка Василева
548
Путин е решен да подкопае Меркел в Европа
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руската пропагандна машина, която работеше на пълна пара срещу членове на украинското правителство по време на кризата в Украйна, като ги наричаше "фашисти" и "антисемити", сега отново е на пълни обороти. Този път мишената е Германия, която някога бе смятана за най-близкия съюзник на Русия в Европа.

Откакто канцлерът Ангела Меркел обяви намерението си да позволи на сирийските бежанци да влязат във федералната република, руските медии съобщават за всеки ход на опозицията, която се оформя в консервативния й блок, както и сред определени сегменти от германската общественост по отношение на политиката й на отворени врати към бежанците, пише Джуди Демпси* в сп. "Нюзуик".

Но през последните дни руските държавни медии, към които се присъедини и не кой да е, а Сергей Лавров, руският външен министър, възприеха нов курс.

Те се прицелват към живеещата в Германия общност от 1,2 милиона етнически руснаци, за да критикуват политическите действия на Меркел и да подкрепят тези, които недвусмислено се противопоставят на приема на бежанци във федералната република. Общността е известна с консервативните си, ако не и ксенофобски възгледи, както се видя на демонстрациите на германското антиислямско движение ПЕГИДА, в които участват етнически руснаци.

Сега Русия вероятно използва рускоезичната общност в Германия, за да създаде още по-голяма съпротива срещу Меркел, подобно на начина, по който тя опитва да инструментализира руските етнически общности в балтийските държави.

Меркел е лесна мишена, със сигурност за много от живеещите в Германия руснаци и за руснаците у дома. За изненада и за яд на Кремъл Меркел успя да задържи Европейския съюз единен по въпроса за поддържането на санкциите срещу Русия, след като тя анексира Крим през март 2014 г. и впоследствие нахлу в Източна Украйна.

Но руският президент Владимир Путин може да бъде спокоен, като гледа как бежанската криза раздели и отслаби Европа, и ден след ден прави живота на Меркел все по-труден.

Това може би обяснява защо руските медии са се прицелили в случая с Лиза, 13-годишната дъщеря на руско имигрантско семейство. Иван Благой, кореспондент на руската държавна телевизия Първи канал, съобщи, че момичето е било в неизвестност в продължение на 30 часа и е било изнасилено от "приличащи на южняци" кандидати за убежище. Репортажът придоби огромна популярност във Facebook.

В последно време в няколко германски града имаше протести на етнически руснаци. Над 700 от тях се събраха пред сградата на канцлерството в Берлин на 24 януари, като държаха транспаранти с искания за защита за дъщерите им. Те обвиниха полицията в потулване на случая и в политическа коректност спрямо бежанците, и фактически повториха отправените срещу полицията обвинения по време на новогодишните празненства в Кьолн и други германски градове, където банди северноафрикански мъже извършиха сексуални посегателства срещу жени.

Берлинската полиция заяви, че момичето нито е било отвличано, нито е било изнасилвано. Подробностите все още са неясни. Срещу Благой бе подадено оплакване в полицията за подстрекателство.

Това не спря Лавров да предприеме решителна атака. "Ясно е, че решението на Лиза да изчезне за 30 часа не е било точно доброволно", заяви руският външен министър на пресконференция в Москва във вторник.

След това, като постави под съмнение честността на германската полиция и разследващи органи, той добави: "Надявам се тези въпроси да не бъдат заметени под килима, като се повтори ситуацията, при която изчезването на руско момиче в Германия бе потулено... Истината и справедливостта трябва да надделеят тук."

Това предизвика остра реакция от страна на германското канцлерство, външното министерство и правителството. Щефен Зайберт, говорителят на кабинета, каза, че "няма причина, всъщност дори е недопустимо, този случай да се използва за политически цели".

Франк-Валтер Щайнмайер, германският външен министър, бе необичайно критичен към руския си колега. Случаят не трябва да бъде използван "за политическа пропаганда, както и за да разпалва и влияе на и без това сложния дебат за миграцията в Германия", заяви той.

Норберт Рьотген, председателят на парламентарната Комисия по външни работи, бе дори още по-критичен. "Манипулациите и неистините са обичайни методи в пропагандата, която руското ръководство използва", посочи той. "Случаят показва, че вътрешните въпроси за властта в Русия изглежда са по-важни от отношенията с другите страни".

Но става дума за нещо повече. Тук става дума за това, че Русия използва пропагандата, за да отслаби общите позиции на ЕС, а оттам и самия съюз. Имаше многобройни съобщения за това как Русия е финансирала крайнодесни движения и партии, които са евроскептични и отправят предизвикателство към основните ценности на Европа за човешки права, достойнство и свобода на медиите.

Лавров отрече, че Русия иска да види ЕС отслабен. "Не сме заинтересовани да видим ЕС отслабен или разединен", каза той на пресконференцията. "Заинтересовани сме от единен и силен Европейски съюз, партньор, с когото да работим комфортно по икономическите и другите въпроси", добави той.

*Джуди Демпси е непостоянен сътрудник на "Карнеги-Европа", на чийто сайт материалът се е появил за първи път, както и главен редактор на секцията й "Стратегическа Европа" - бел. на "Нюзуик".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


548
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
2
 
3
 
! Отговори
До 367 преди 8 години
В нормалните общества като САЩ където две партии си делят властта и където родовете Кенеди, Буш и още няколко са си разпределили властта и не я пускат от десетилетия насам или Великобритания, която е монархия и където кралицата съвсем не е безгласна!
215
1
 
2
 
! Отговори
До Чебурашка преди 8 години
Пътя на коприната минава през не малко конфликтни зони, мислиш ли че е реално осъществимо да се ползва за транзит на стоки?
214
0
 
2
 
! Отговори
аз като гледам преди 8 години
и без него си е подкопана отвсякъде. виж и физиономията
213
0
 
0
 
! Отговори
отлуната преди 8 години
Статия за ***. Да ви е сладко!
212
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди казваха,че тя не прави нищо без негово знание,яко нали,сега пък я рине яко като багер,яко по яко.
211
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Времето на Меркел изтича и тя си е виновна за това
210
1
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Меркел е най-актулния случай изпълващ със смисъл поговорката : "Каквото сам си направиш, никой неможе да ти го направи!" Просто горната статия е опит да се отклони вниманието към дежурно виновните руснаци за всичките золуми по Света.
209
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде, пак манипулации.Путин на.акал гащите на Меркел. Тантето ги покани, даже пръстче ни размахваха, когато искахме да заградим границата, автобус със самоотвержени доброволци показно рязаха някакви телове и говореха за свят без граници.
208
15
 
4
 
! Отговори
@ преди 8 години
Като не им харесва, кръгом и марш в русия! Никой не ги кара да живеят в Германия.
207
0
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Мути-ту, да се захваща с мемоарите си...
206
0
 
1
 
! Отговори
k преди 8 години
356 - *** da se 4ete idi.iots
205
1
 
29
 
! Отговори
k преди 8 години
Впрочем,да се обвинява Русия за "бежанците" е нагло и същевременно нескопосано-очевидна лъжа. ______________________________________________________________________Те за това треска тресе бг ***... пишат под 5 ника само и само да покажат че са много... ама то и *** разбраха че западната преса смърди доста по - зле от нашата...
204
1
 
8
 
! Отговори
do 347 преди 8 години
Хаха ще ме убиеш. Америка е била ***, когато цяла Западна Европа е имала колонии по цял свят. Самата америка е била колония
203
1
 
7
 
! Отговори
Още немскопорно преди 8 години
Турция вдигна искането си за бежанците на 5 милиарда евро85% от сирийските бежанци няма да се върнат в Сирия, заяви турски министърТурските власти са се обърнали към ЕС с молба да й бъдат дадени 5 млрд. евро, за да се урегулира ситуацията с бежанците
202
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това което вбесява най-много русофобите е че те от 2 години погребват Русия и Путин а накрая 40% от германците искат Меркел да се маха хахааао и фалита на Русия се отлага хааахоо прогноза на МФВ за 2017 Русия растеж на БВП 1%......хахааааа
201
1
 
32
 
! Отговори
*/* преди 8 години
Боли го шпека за Меркел.Тя е пътник.Путин е велик държавник,а руснаците не ги плачете.Смазаха Наполеон и Хитлер,никой не може да ги уплаши.Вземете и прочетете малко история бре.Американчетата откриха втори фронт, като руските войски бяха във Варшава.Ама извинявам се ,те се биха много срещу японците и не им остана време да се исправят срещу немците.(докато търгуваха с тях).Дядото на Буш има медал лично от Хитлер.(лесно може да се провери).
200
1
 
18
 
! Отговори
До кака сиика преди 8 години
Ама нали тя Меркел лично си ги покани,това хирурзи,инженери и други специалсти хахааа ......как стана сега че Путин ги праща че и през Турция ....хахаооо
199
0
 
13
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Пука му на Путин, че Меркел сама си надена памперсите за възрастни - статията сама се опровергава:"Но руският президент Владимир Путин може да бъде спокоен, като гледа как бежанската криза раздели и отслаби Европа, и ден след ден прави живота на Меркел все по-труден."
198
16
 
3
 
! Отговори
Кака Сийка преди 8 години
Стратегията на Русия да разруши или поне да отслаби финансово ЕС започна още с кризата в Гърция. Благодарение обаче именно на усилията на Меркел и финансовите инжекции на Германия, ЕС продължи да съществува. Това не може да забрави и прости Путин. Турция БЕ използвана от него да даде свободен достъп на безбройните тълпи емигранти, които са най-бедни и криминално проявени маси, към Европа и така да я разруши бавно и методично. Резултатът-вс забравиха вече за Украйна и бедността в Русия
197
5
 
13
 
! Отговори
Do 328 преди 8 години
До До 322: Кажи ми една държава, която да е прогресирала под американско владичество. Дали някоя от Южна Америка, дали Северна Африка?