Путин е решен да подкопае Меркел в Европа

"Нюзуик": Руската пропагандна машина работи на пълни обороти
29 яну 2016 21:35, Елка Василева
548
Путин е решен да подкопае Меркел в Европа
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руската пропагандна машина, която работеше на пълна пара срещу членове на украинското правителство по време на кризата в Украйна, като ги наричаше "фашисти" и "антисемити", сега отново е на пълни обороти. Този път мишената е Германия, която някога бе смятана за най-близкия съюзник на Русия в Европа.

Откакто канцлерът Ангела Меркел обяви намерението си да позволи на сирийските бежанци да влязат във федералната република, руските медии съобщават за всеки ход на опозицията, която се оформя в консервативния й блок, както и сред определени сегменти от германската общественост по отношение на политиката й на отворени врати към бежанците, пише Джуди Демпси* в сп. "Нюзуик".

Но през последните дни руските държавни медии, към които се присъедини и не кой да е, а Сергей Лавров, руският външен министър, възприеха нов курс.

Те се прицелват към живеещата в Германия общност от 1,2 милиона етнически руснаци, за да критикуват политическите действия на Меркел и да подкрепят тези, които недвусмислено се противопоставят на приема на бежанци във федералната република. Общността е известна с консервативните си, ако не и ксенофобски възгледи, както се видя на демонстрациите на германското антиислямско движение ПЕГИДА, в които участват етнически руснаци.

Сега Русия вероятно използва рускоезичната общност в Германия, за да създаде още по-голяма съпротива срещу Меркел, подобно на начина, по който тя опитва да инструментализира руските етнически общности в балтийските държави.

Меркел е лесна мишена, със сигурност за много от живеещите в Германия руснаци и за руснаците у дома. За изненада и за яд на Кремъл Меркел успя да задържи Европейския съюз единен по въпроса за поддържането на санкциите срещу Русия, след като тя анексира Крим през март 2014 г. и впоследствие нахлу в Източна Украйна.

Но руският президент Владимир Путин може да бъде спокоен, като гледа как бежанската криза раздели и отслаби Европа, и ден след ден прави живота на Меркел все по-труден.

Това може би обяснява защо руските медии са се прицелили в случая с Лиза, 13-годишната дъщеря на руско имигрантско семейство. Иван Благой, кореспондент на руската държавна телевизия Първи канал, съобщи, че момичето е било в неизвестност в продължение на 30 часа и е било изнасилено от "приличащи на южняци" кандидати за убежище. Репортажът придоби огромна популярност във Facebook.

В последно време в няколко германски града имаше протести на етнически руснаци. Над 700 от тях се събраха пред сградата на канцлерството в Берлин на 24 януари, като държаха транспаранти с искания за защита за дъщерите им. Те обвиниха полицията в потулване на случая и в политическа коректност спрямо бежанците, и фактически повториха отправените срещу полицията обвинения по време на новогодишните празненства в Кьолн и други германски градове, където банди северноафрикански мъже извършиха сексуални посегателства срещу жени.

Берлинската полиция заяви, че момичето нито е било отвличано, нито е било изнасилвано. Подробностите все още са неясни. Срещу Благой бе подадено оплакване в полицията за подстрекателство.

Това не спря Лавров да предприеме решителна атака. "Ясно е, че решението на Лиза да изчезне за 30 часа не е било точно доброволно", заяви руският външен министър на пресконференция в Москва във вторник.

След това, като постави под съмнение честността на германската полиция и разследващи органи, той добави: "Надявам се тези въпроси да не бъдат заметени под килима, като се повтори ситуацията, при която изчезването на руско момиче в Германия бе потулено... Истината и справедливостта трябва да надделеят тук."

Това предизвика остра реакция от страна на германското канцлерство, външното министерство и правителството. Щефен Зайберт, говорителят на кабинета, каза, че "няма причина, всъщност дори е недопустимо, този случай да се използва за политически цели".

Франк-Валтер Щайнмайер, германският външен министър, бе необичайно критичен към руския си колега. Случаят не трябва да бъде използван "за политическа пропаганда, както и за да разпалва и влияе на и без това сложния дебат за миграцията в Германия", заяви той.

Норберт Рьотген, председателят на парламентарната Комисия по външни работи, бе дори още по-критичен. "Манипулациите и неистините са обичайни методи в пропагандата, която руското ръководство използва", посочи той. "Случаят показва, че вътрешните въпроси за властта в Русия изглежда са по-важни от отношенията с другите страни".

Но става дума за нещо повече. Тук става дума за това, че Русия използва пропагандата, за да отслаби общите позиции на ЕС, а оттам и самия съюз. Имаше многобройни съобщения за това как Русия е финансирала крайнодесни движения и партии, които са евроскептични и отправят предизвикателство към основните ценности на Европа за човешки права, достойнство и свобода на медиите.

Лавров отрече, че Русия иска да види ЕС отслабен. "Не сме заинтересовани да видим ЕС отслабен или разединен", каза той на пресконференцията. "Заинтересовани сме от единен и силен Европейски съюз, партньор, с когото да работим комфортно по икономическите и другите въпроси", добави той.

*Джуди Демпси е непостоянен сътрудник на "Карнеги-Европа", на чийто сайт материалът се е появил за първи път, както и главен редактор на секцията й "Стратегическа Европа" - бел. на "Нюзуик".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


548
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама Путин още ли е на свобода?
195
0
 
5
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
До ВасилевСледиме, следиме болните ти писания... Айде гръмни се сега да ти олекне, поне за кратко.
194
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НемскопорноНе знам за този случай, но преди 3 дни пациент от Ростов на Дон е чакал умрял три часа пред кабинета на лекаря. И това не е измислена история.
193
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел сама се закопа.. няма смисъл някой да я копа да се хаби ... те сама си копае гроба
192
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин вместо да подкопава Меркел, да вземе лопатата и да подкопае нещо по-полезно, например Северен поток-2, че хората му започнаха да гладуват. Само с помпане на нефт и газ нещата не вървят. А ще става още по-зле за бензинджиите след 2025 година, ще отмрат като медникарите от романа "Железния светилник".
191
2
 
6
 
! Отговори
Немскопорно преди 8 години
Доброволци от организацията Moabit Hilft изказаха съчувствие на колегата си, съпроводил припадналият имигрант, който по-късно видял в болницата как човекът е умрял.Но когато властите потърсиха къде точно е починал сириецът, доброволецът, чието име не се споменава, се скри, а после призна, че е измислил цялата история. Германецът е заплашен от съдебно преследване за действията си
190
1
 
3
 
! Отговори
Немскопорно преди 8 години
Изфабрикуваната история, че мигрант, чакащ на опашката пред в център за кандидатстване за бежански статут в Берлин, е починал предизвика скандал в Германия.
189
2
 
8
 
! Отговори
рес еоод преди 8 години
бабата трябва да се пенсионира
188
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 332Има предвид че за *** като теб това не е нужно, ще се изучават само руски автори. Такава е волята на бащицата Путин.
187
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германците масово са срещу политиката на Меркел,британците ще гласуват за излизане от потъващият кораб ЕС,страните от Източна Европа отново се обръщат към Русия ,но важното е пропагандата да не спира и за всички издънки на европеиските бюрократи да е виновен Путин.
186
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 332Има предвид че за *** като теб това не е нужно, ще се изучават само руски автори. Такава е волята на бащицата Путин.
185
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Засега само 40% от германците искат Меркел да се маха,е то какво излиза половин Германия са Путинофили....хахаааа,те не са ли чували колко е мин.работна заплата в Русия...хахаааа
184
0
 
8
 
! Отговори
654280371-92 преди 8 години
До Василевмдаааааа шефа на Фолксваген така го наказаха , че го пенсионираха с 60 млн , бонуси
183
2
 
4
 
! Отговори
Чичо Курти преди 8 години
Интереса клати феса..а ний като сме толкова години в нато и ес що сме толкова зле живота се превърна в битка за една илюзия.
182
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом е ЗА Меркел да си ходи - аз съм ЗА !!!
181
1
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
314 Т.ЪПАК нещо по същество , ЧАКАМ
180
4
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
314 Г.ьотферен пуиноиден нещо по същество ще напишеш , стига сте ми се правили на грамотни, ц.ървулски безгащници . Всеки бърза тук
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Корупционен скандал в "Сименс"Списание Щерн разкрива случаи на подкупи, давани от мениджъри от "Сименс" на руски чиновници.
178
2
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
308 Те и за нея са черпили акъл и знания от немските разработки и инженери които са заграбили след превземането на Берлин.
177
1
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
307 Това с свинефермата ли си го разпространавате