Икономическото влияние на бежанците в Европа

Мигрантите вероятно ще притиснат държавните разходи, но не и заплатите
Обновена: 30 яну 2016 13:04 | 30 яну 2016 12:38, Виктория Тошкова
20
Икономическото влияние на бежанците в Европа

Равнодушното приемане на пристигналите 1,1 млн. бежанци в Германия през 2015 г. бързо изстива. На 19 януари 44 членове от управляващата коалиция в парламента изпратиха писмо до шефа си, Ангела Меркел, която е и основен защитник на бежанците, коментира Economist. “Страната ни е на път да бъде залята“, оплакаха се те. А в същото време още мигранти поемат в същата посока: има 8 млн. разселени души в Сирия и още 4 милиона в съседните страни.

Хуманността гласи, че богатият свят трябва да допусне бежанците, независимо от икономическите последици. Но икономиката на наплива все пак има значение, най-малкото защото се отразява и на възприятията за новопристигналите. Един от страховете е, че мигрантите ще се конкурират за работните места и ще свалят надолу заплащането. Другият е, че ще се възползват от публичните финанси.

Когато стане въпрос за възнагражденията, германците не бива да се тревожат. Доказателствата сочат, че имиграцията има малко влияние върху заетостта или заплатите. Неквалифицираните работници и съществуващите мигранти са най-уязвими, тъй като най-лесно могат да бъдат заместени от новодошлите. Но ефектите все пак са малки. Скорошно проучване на Стивън Никел от Университета в Оксфорд и Джумана Салахийн от централната банка на Англия, например, открива, че ръст от 10 процентни пункта на дела на мигрантите, работещи черна работа като чистене, свалят заплащането за подобни позиции само с 2%.

Това понижаване на заплащането може да има и положителни странични ефекти. Мете Фог и Джовани Пери проучват бежанците, пристигащи в Дания между 1991 и 2008 г., и откриват, че те наистина са изместили слабо образованите местни от нископлатените работни места. Но вместо да се цупят в ъгъла, местните са се насочили към позиции, които изискват по-малко ръчен труд, понякога с по-високо заплащане.

Доказателствата за вероятното фискално влияние на бежанците са по-малко ясни, тъй като сумирането на плащаните данъци и получаваните помощи от всеки индивид или група е трудно. Тези, които все пак са се опитали да направят това, откриват малки разлики между имигрантите и местните. ОИСР, клуб на предимно богати държави, оценява последиците от имигрантите върху финансите на страните членки за периода 2007-2009 г. Проучването открива, че нетният им фискален принос е средно около 0,35% от БВП с относително малки разлики в отделните страни.

Но опитът с предишни имигранти може да не бъде много полезен, когато се оценява влиянието на новия прилив. Имигрантите преди са били фискално бреме в Германия отчасти заради факта, че голяма част са пенсионери, които по-скоро отнемат от публичните финанси. За разликата от тях новопристигналите са млади с дълъг работен живот пред тях.

Има разлики и между бежанците и другите законни мигранти. Нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ) използва съществуващите имигранти в Европа от Афганистан, Еритрея, Иран, Ирак, Сомалия, Сирия и бивша Югославия като аналози за последната вълна бежанци, тъй като повечето от тях идват от тези страни. Спрямо другите имигранти възможността лицата от тези страни, които са били в Европа от по-малко от шест години, да се възползват от помощите като основен източник на приходи е с 17 процентни пункта по-висока, а да бъдат наети на работа – с 15 процентни пункта по-ниска, дори след като се огрании влиянието на годините, образованието и пола. Когато мигрантите поживеят по-дълго в Европа, тази разлика наистина се свива, но понякога съществува за бежанци, които са там и от над 20 години.

Тези бариери предполагат, че ще мине известно време преди бежанците да започнат да плащат по-големи данъци от държавната подкрепа, която получават. Проучване сред австралийските бежанци открива, че те са плащали по-малко данъци от получаваните помощи през първите 15-20 години жителство. Ситуацията с най-новите пристигнали в Европа, разбира се, може да е много различна. Информацията за тяхното образование е бедна, но има някои доказателства, че са относително квалифицирани. И все пак, предвид факта, че повечето европейски страни преразпределят приходи от богати към бедни, докато те са по-бедни от средностатистическите местни, вероятно ще получават нетни трансфери.

Напливът обаче няма да отнеме всички държавни средства. В краткосрочен план оценките на МВФ са, че бежанците ще добавят около 0,19% БВП към публичните разходи в Европейския съюз (0,35% в Германия) през 2016 г. Това ще увеличи държавния дълг, а предвид по-високата безработица сред бежанците, общата такава ще се повиши. Но вглеждането само във фискалното влияние е твърде ограничен фокус. С времето, когато новодошлите се интегрират към работната сила, се очаква те да повишат годишното производство с 0,1% в ЕС като цяло и с 0,3% в Германия. Те трябва да помогнат (малко) и да се обърне възходящата посока на разходите за държавните пенсии като дял от БВП предвид относителната младост на бежанците.

Разбира се, тези цифри са изключително несигурни и зависят от това колко още бежанци ще пристигнат, колко бързо ще се обработят молбите им за убежище и колко бързо ще си намерят работа. Правителствата могат да подобрят последиците, ускорявайки всички тези стъпки.

Още новини четете Investor.bg
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това че има места не значи че трябва да ги настаняваме
13
0
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха преди 5 години
Щели да са конкуренти за работните места!Те идват тук, за да живеят на социални помощи и да си развяват байрака, защото в техните си държави са длъжни да пазят поведение, иначе, в най-добрия случай, ще им ударят по 10, 20 или повече тояги.Ще ви опразнят социалните фондове господа германци, и ще задяват жените ви, докато не започнете да ги пердашите и да им вземете страха!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От първото изречение: "равнодушно" приемане на мигрантите? Да не би "РАДУШНОТО" приемане на мигрантите изстива..Спомням си че с китки ги посрещаха първите, не беше равнодушно посрещане, а с много вълнение...явно ентусиазма е изстинал..
11
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Хумаността може да бъде такава само ако е с мярка. Същотото е и с Демокрацията - правата трябва да са равни на задълженията. Когато правата ги превишат, ЧАО на Демокрацията!
10
1
 
27
 
! Отговори
м..да преди 5 години
Статията още веднъж затвърждава подозрението ми ,че има заговор срещу Европа.Доводите са слаби,изводите -изсмукани с доста зор. Там където цифрите говорят-виждаме някакви мижави и завоалирани пргнози за евенуалното прекрасно бъдеще,когато емигрантите се интегрират и заработят ( евентуално).Знаете ли ,че тези мигранти считат европейците за едни глупаци-богати глупаци (с глупави жени ,които при това са и дащни.)Но както виждам ,авторът на тази статия -също мисли европейците за глупави и то- много
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде бре!!!!Ей такива статистици и статистики .....мамата на положението!!Алоооооо!!В Гърция пакистанци работят в селско стопанство,по фурни,строителство за 13-14-15 евро на ден,докато на грък за същата позиция работодател трябва да му даде 30-35 евро!!!А смятайте статистици с колко процента е по ниска заплатата!!!....."Свалят заплащането на подобни позиции само с 2%...."!!Хахахахааа!!Ама то статистика лесно се прави на топло бюро и мек стол!!Я иди да хвърляш бетон по строежите за тези пари!!!
8
0
 
8
 
! Отговори
Ив преди 5 години
До точно казаноЧовече, прав си! Страшното е, че при тях е на религиозна основа. А това, че ние нямаме НИКАКВА икономика е друга тема.
7
1
 
23
 
! Отговори
Маке преди 5 години
Тези ядрени физици, доктори и специалисти много обарват германките бре... То да ти се прииска да си и ти ядрен физик, доктор и специалист направо. За ман.го може, а за Данчо и Николае не може... Лицемери подли, на ви сега хуманност и толерантност! Ручайте черни кранчета и канели!
6
0
 
20
 
! Отговори
точно казано преди 5 години
До Ивно дори и някои от тях да имат желание да работят въпроса е , че ние не ги искаме !!! икономически имигранти с култура и вярвания противоположни на нашите (не различни а ПРОТИВОПОЛОЖНИ ) не са ни необходими !! има много други мюсулмански страни в които няма война ,защо идват в европа ?? а за това как биха ни нарекли ако не ги приемаме...нехуманнни или т.н мисля , че ще го преживеем .
5
1
 
22
 
! Отговори
Ив преди 5 години
Значението на думите, които употребяваме, е много важно. Какво е значението на думата БЕЖАНЕЦ ? Бежанци са хората, които бягат от нещо - природно бедствие, война, от нещо страшно, което поставя животът им под заплаха. Какво имаме ние тук - някакви хора, на които не им харесва да живеят в тяхната държава. И тръгват да търсят по-добро място за живеене. Там, където ще им плащат за мързела. Това се нарича ГУРБЕТ. Само че като отидеш на гурбет /турска дума/ , означава че ще Работиш!
4
1
 
23
 
! Отговори
Aнонимин преди 5 години
НАВРЕМЕТО КАДАФИ БЕШЕ КАЗАЛ - ЩЕ ПРЕВЗЕМЕМ ЕВРОПА БЕЗ ВОЙНА.....
3
2
 
20
 
! Отговори
статията преди 5 години
засяга само фискални въпроси но НЕ и най-важният а той е , че тези уж бежанци просто НЕ желаят и НЕ приемат нашите европейски ценности !!! какво общо имат някакви % когато след известно време това няма вече да е същата европа, НАШАТА . въобще не е нужно германия да търси работници от азия когато в ес безработицата е 10 % !! а и нали са тук само временно докато отмине бойната ,защо въобще се правят сметки за след 20 години или премълчават целта си политиците ??
2
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази Меркел , от която всички толкова недоволствуваме излиза ,че добре си е направила сметките.Сериозни проблеми които решава сега и напрежението от недоволството, ще се изплати доста добре в бъдеще.
1
4
 
27
 
! Отговори
верту преди 5 години
Да бе нямали да променят заплатите, елате да видите какво става в Берлин, назначават ги за по 800 евро на автомивки и подобни еднолични. Дъвжавата им плаща квартирата и на тях им стига. Кой Германец ще работи за по-малко пари? И на второкласник му е ясно че ако има 500 човека за 600 работни места, ако вкараш още 500 човека там, ще спечелят само таботодателите, но пада стандарта на живот.