Русия отрече неин боен самолет да е влизал в Турция

Не е имало нарушениe, отсече обаче Москва
Обновена: 31 яну 2016 08:26 | 30 яну 2016 21:58, Веселина Йорданова
410
Русия отрече неин боен самолет да е влизал в Турция
Снимка: архив, Ройтерс

Руското министерство на отбраната опроверга твърденията на Турция, че вчера руски военен самолет Су-34 е нарушил турското въздушно пространство, предаде ТАСС.

Още по темата
"Не е имало никакви нарушения на въздушното пространство на Турция от самолети на руската авиогрупа в Сирийската арабска република. Твърденията на турската страна, че руски самолет Су-34 е нарушил въздушното й пространство са голословна пропаганда", заяви говорителят на министерството Игор Конашенков.

"Убеден съм, че даже турските експерти по ПВО знаят, че радиолокационните станции (радари), осъществяващи контрол на въздушното пространство, могат да фиксират само височината, курса и скоростта на обекта във въздуха. Нито един подобен радар не е способен да установи типа и държавната принадлежност на въздушния обект - дали той е на Русия или на възглавяваната от САЩ т.нар. анти-ИД коалиция", добави той.

Според говорителя това е възможно само при "пряк визуален контакт с другия самолет, какъвто не е имало".

"Да говорят сериозно за това, че с помощта на тези радари някой някого даже е предупреждавал на"руски и английски език", могат само неграмотни пропагандисти, нагледали се на холивудски екшъни. Ние, от своя страна, можем категорично да заявим, че нито руските ПВО средства в Сирия, нито сирийските радио-локационни станции за контрол на въздушното пространство, не са засичали никакви нарушения на сирийско-турската граница. Да не говорим за това, че никакви гласови контакти на турската страна с нашите пилоти отдавна вече няма", посочи Конашенков.

По-рано днес ТАСС обърна внимание, че в декларацията на турското външно министерство по този повод не се уточнява къде точно е станало нарушението на въздушното пространство, за което Анкара твърди. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари