Ердоган поиска среща с Путин. Отговор няма…

НАТО зад Турция, призова Русия да вземе мерки
31 яну 2016 08:14,
266
Ердоган поиска среща с Путин. Отговор няма…
Снимка: архив Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска среща с руския си колега Владимир Путин след инцидента от събота, при който според турската страна руски боен самолет Су-34 е нарушил турското въздушно пространство, предаде Ройтерс, цитирана от bTV.

"Казах на нашето външно министерство да предаде желанието ми да се срещна с господин Путин лично. Все още няма отговор на това", каза Ердоган пред репортери на летището, преди да отпътува на посещение в Латинска Америка.

Още по темата
Двамата президенти не са се срещали след свалянето на руски боен самолет от турски изтребител край сирийско-турската граница през ноември. Този инцидент стана причина за тежка криза в двустранните отношения, която продължава и до днес.

"Ако такива нарушения, насочени срещу суверенитета Турция, продължат, то (Русия) ще трябва да носи отговорност за последствията. Тъй като нарушеното ни въздушно пространство се явява и въздушно пространство на НАТО, то алиансът също следи ситуацията", каза още Ердоган. "От такива безотговорни крачки няма никаква полза нито за Русия, нито за отношенията Русия-НАТО, нито за мира в региона. Това бе открито казано на посланика на Русия, който бе поканен в нашето МВнР в събота", допълни той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия "да вземе всички необходими мерки", за да няма нови нарушения на въздушното пространство на НАТО, предаде Ройтерс. Той потвърди, че руски боен самолет е нарушил вчера турското въздушно пространство въпреки нееднократните предупреждения от турските власти.

"Предишни инциденти показват колко опасно е такова поведение", се казва в декларацията на Столтенберг, публикувана на сайта на НАТО.

"Призовавам Русия да действа отговорно и изцяло да уважава въздушното пространство на НАТО", подчертава шефът на алианса. Той отбелязва, че приветства установяването на пряк диалог между Москва и Анкара и призовава към спокойствие и деескалация.

Столтенберг подчертава, че НАТО е изцяло солидарна със своята членка Турция и подкрепя нейната териториална цялост. Той посочи още, че алиансът е взел решение през декември да засили присъствието на самолети АУАКС за ранно предупреждение над Турция с цел да се укрепи нейната противовъздушна отбрана. Столтенберг подчерта, че решението е било взето преди вчерашния инцидент.

Снощи руският посланик в Анкара беше повикан в турското външно министерство и турската страна е изразила "категоричен протест и осъждане" във връзка с инцидента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно руските консумативи искат още глад преди да се съгласят на преговори.Преди малко имаше кадри от московски супермаркет - половин кило кайма с изключително неатрактивен външен вид беше около $20 = 24лв.Явно там наистина са големи богаташи след като могат да си позволят толкова скъпи и нискокачествени храни. В крайна сметка обаче е патриотично, защото може лай_но да е ама си е НАШЕ!!!
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция играе по нервите на изгладнялата и изнервена просия.Интересно как мужиците не се усещат как целия Свят им се подиграва в очите, а те все така горди и нас-рани!
153
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган ем се прави на велик, ем се моли да го приемат на червеното килимче. Йердогане, не си ял руски лобут май, а?
152
4
 
12
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Докато не поднесе офицялно извинение за сваления руски самолет ...Ердоган и на колене да пада ...и да се моли .....няма прошка за него ...предатели и въжеиграчи Русия не приема ....Ердогане ....ОСТАВКА!!!!!
151
1
 
8
 
! Отговори
гъбанад истанбул преди 8 години
Всеки си плаща.За петте века окупация,за кипър,за арменците,за хилядите въздушни нарушения над гърция,за Константинопол,османската карма може да стане проправянето на няколко нови Босфора по начин,познат от историята на някои японски градове.Османците са истинската идил
150
2
 
4
 
! Отговори
паисий гръцки преди 8 години
Паисий атонски-не хилендарски,а гръцки-1924-1994,монах,ванга-2,е предсказал нова руско-турска война,с незавиден резултат за башибозуците,при което отвоювания Константинопол отново. ще стане гръцки.Страхливия потребителски възпитан Запад едва ли ще се саможертва за да помага на сатрапите на една сатанинска религия.Четете поне "среднощен експрес"
149
1
 
7
 
! Отговори
нато-отоманци преди 8 години
Да,нато подкрепя своя съюзник османски.колко хиляди пъти османски пилоти нарушиха границите на същото нато-на Гърция?Питахте ли поне 1 път народа не за електр.тласуване,а дали да е в нато с 5вековните поробители срещу бившите освободители?Бивши червени воменклатури,днешни фурнаджийски лопати,сервилни угодници.
148
2
 
21
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Путин не разговаря с терористи.
147
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, а *** като по 2 пъти на ден нарушават гръцкото въздушно пространство, какво? Нали уж Турция воюва с ИДИЛ, какво мрънка тогава. И ние като имахме общи интереси с НАТО по време на войната в Югославия, търпяхме заходите на натовските самолети над държавата ни, че и някоя и друга бомба изядохме, и? Щом Турция е съюзник в тази голяма битка на доброто значи трябва да третира това като заход, а не като нарушение! Въпрос на гледна точка и на военни цели. Какви ли са Турските?
146
4
 
20
 
! Отговори
Възпитание преди 8 години
Резняка явно не е научен от родителите си да употребява думичката моля.Трябва да бъде научен силово на стари години.
145
6
 
30
 
! Отговори
КГБ преди 8 години
Тоя май е объркал Путин с Местан. Среща ще има само когато Путин поиска.
144
3
 
14
 
! Отговори
тъга преди 8 години
До Анонимен жалко ,че нямаме политици като него и чешкия или унгарския президент
143
2
 
8
 
! Отговори
до 196 преди 8 години
Шъ мъ изиниш, *** ти да нъ си обратен ?.
142
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващия път направо сваляйте самолетите на алкохолиците. Ушaнките само от бой разбират.
141
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Пердоган като му се присънят руски самолети и започва да бълнува за среща с Путин.
140
5
 
22
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До188Украинци ...американски *** в България не ни трябват ...имаме си ги достатъчно тука ....дръжте си ги у вас....аз за Крим ...съжалявам ...той е/бил/и ще бъде Руски ....Крим е в РСФСР .....само се молете и за Донбас , Одеса и Харков ...да не решат да се отцепят ....че тогава ще си останете с Киев-град и Ивано-Франкофска област ...която Полша ще анексира ....
139
4
 
25
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
Малее тоя ердоган се скъса да моли прошка .....такова молене не имало никога то беше с помоща на министрите си ...то беше индиректно чрез изказвания по весници ...говорейки за нормализиране на отношенията с Русия...то беше посредством изказвания на НАТО ЕЦ и други ...сега пак се моли за среща с Путин ....следващата крачка е да свали гащите и да отиде в Кремъл !!!Срам срам ....ама май най накрая и това ще направи ...само само да остане на власт ...Ердоган ще го свалят Кюрдите това е!
138
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПУТИН НАИСТИНА Е ВЕЛИК!
137
32
 
6
 
! Отговори
отказ преди 8 години
Достатъчно е Ердоган да откаже Турски поток. Руснаците веднага ще поумнеят.
136
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПУТИН Е СТРАХЛИВЕЦ !!!!!!!!!!!