Ердоган поиска среща с Путин. Отговор няма…

НАТО зад Турция, призова Русия да вземе мерки
31 яну 2016 08:14,
266
Ердоган поиска среща с Путин. Отговор няма…
Снимка: архив Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска среща с руския си колега Владимир Путин след инцидента от събота, при който според турската страна руски боен самолет Су-34 е нарушил турското въздушно пространство, предаде Ройтерс, цитирана от bTV.

"Казах на нашето външно министерство да предаде желанието ми да се срещна с господин Путин лично. Все още няма отговор на това", каза Ердоган пред репортери на летището, преди да отпътува на посещение в Латинска Америка.

Още по темата
Двамата президенти не са се срещали след свалянето на руски боен самолет от турски изтребител край сирийско-турската граница през ноември. Този инцидент стана причина за тежка криза в двустранните отношения, която продължава и до днес.

"Ако такива нарушения, насочени срещу суверенитета Турция, продължат, то (Русия) ще трябва да носи отговорност за последствията. Тъй като нарушеното ни въздушно пространство се явява и въздушно пространство на НАТО, то алиансът също следи ситуацията", каза още Ердоган. "От такива безотговорни крачки няма никаква полза нито за Русия, нито за отношенията Русия-НАТО, нито за мира в региона. Това бе открито казано на посланика на Русия, който бе поканен в нашето МВнР в събота", допълни той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия "да вземе всички необходими мерки", за да няма нови нарушения на въздушното пространство на НАТО, предаде Ройтерс. Той потвърди, че руски боен самолет е нарушил вчера турското въздушно пространство въпреки нееднократните предупреждения от турските власти.

"Предишни инциденти показват колко опасно е такова поведение", се казва в декларацията на Столтенберг, публикувана на сайта на НАТО.

"Призовавам Русия да действа отговорно и изцяло да уважава въздушното пространство на НАТО", подчертава шефът на алианса. Той отбелязва, че приветства установяването на пряк диалог между Москва и Анкара и призовава към спокойствие и деескалация.

Столтенберг подчертава, че НАТО е изцяло солидарна със своята членка Турция и подкрепя нейната териториална цялост. Той посочи още, че алиансът е взел решение през декември да засили присъствието на самолети АУАКС за ранно предупреждение над Турция с цел да се укрепи нейната противовъздушна отбрана. Столтенберг подчерта, че решението е било взето преди вчерашния инцидент.

Снощи руският посланик в Анкара беше повикан в турското външно министерство и турската страна е изразила "категоричен протест и осъждане" във връзка с инцидента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом жена шалварка е свалила руския самолет няма какво да говорим повече
94
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е в гражданска война благодарение на Ердоган и Давотоглу но аз се радвам защото не обичам турците колкото повече се трепят толкова повече водка пия
93
1
 
11
 
! Отговори
до fes преди 8 години
Ако,не беше САЩ,цялата турска научна мисъл трудно би сглобила и кремаклийка.Най великите,ха,ха,ха!
92
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майорски а Бьлгария турска
91
7
 
0
 
! Отговори
do edin prost преди 8 години
"да не говорим че с едни кюрди не може да се справи" a da si chuval che zad kyurdite stoi cql "svqt" ( sposorirani )vkluchitelno i rusiq no agata pak gi tupa nama problem are sega bqgay da ispiesh edna vodka
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците са големи шивачи тях ги бива само за едно да шият шапки на руснаците
89
3
 
15
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Кюрдистан с граница на Черно Море!това ще стане накрая от този спор между Турция и Русия .Колкото пъти Турция се е опъвала на Русия толкова пъти е губила територий .Да не забравяме кой праща пари и оръжие на Кемал Ататюрк за да направи революцията си и да създаде сеегащна Турция...Русия -Ленин!Ако не беше Русия и Ленин ...Измир щеше да е гръцки, Одрин Български , Диабекир Ирански или сирийски ...а Трабзон Арменски !
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците са големи шивачи тях само ги бива за едно да шият *** на руснаците
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименедно е да искаш,друго е да можеш.една пиянска нация ли ще се опълчи на най-великата армия. Фес прочети малко история колко пьти Туркия е яла бой от пияниците да не говорим че с едни кюрди не може да се справи
86
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
rusiq nikoga nee imala samostoqtelna pobeda!!! Voynnata sas Germaniq beshe spechelena sas pomoshta na celiq svqt Amerika,Angliq,Franciq i tn.....Voynata sas Velikata Osmanska Imperiq beshe spechelena sas vsichki darjavi ot Rusiq do Balgariq i to v nai slabiq period na Osmana
85
2
 
13
 
! Отговори
Putin преди 8 години
Заповядай в Кремъл. Преди това офицялно се наведи и си целуни за.д.ника. извини се на целия руски народ за сваления самолет. Плати щетите. Подай си оставка.Предай синът си на международен съд !Върни крадените пари от нелегален трафик на нефт.и коленичи пред мавзолея на Ленин!После ще те приема и ще говорим !
84
1
 
12
 
! Отговори
conservator преди 8 години
Турция газ пикае, че изпусна южен поток и руските туристи. На руснаците в момент въобще не им е до Турция, така че Ердоган да внимава, че то като човек те дразни непрекъснато накрая съвсем се влошават нещата.
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
F-15,е аналог на МИГ-21,как изтребител 3то поколение,ще се противопостави на изтребител 6то поколение?
82
12
 
2
 
! Отговори
fesa преди 8 години
До Анонименедно е да искаш,друго е да можеш.една пиянска нация ли ще се опълчи на най-великата армия.
81
2
 
12
 
! Отговори
SS преди 8 години
че Путин си има работа, няма време за срещи с разни тюфлеци...
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чувал съм. а и статистики обичам да чета много:))) Като си чувал защо задаваш глупави вьпроси !
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция винаги е яла бой от Русия и че Ердоган сега *** няма нищо учудващо ура тавариши пабеда будет за нами
78
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 125чувал съм. а и статистики обичам да чета много:))) Например за въздушни победи на Ф-15 срещу руски самолети:))))) 104:0 ;))))))))))
77
1
 
15
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Путин не разговаря с терористи......
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 123това прословуто с-400 до сега не знам да е свалило. А за С-300 чувал ли си ? С-400 е нова система.