Ердоган поиска среща с Путин. Отговор няма…

НАТО зад Турция, призова Русия да вземе мерки
31 яну 2016 08:14,
266
Ердоган поиска среща с Путин. Отговор няма…
Снимка: архив Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска среща с руския си колега Владимир Путин след инцидента от събота, при който според турската страна руски боен самолет Су-34 е нарушил турското въздушно пространство, предаде Ройтерс, цитирана от bTV.

"Казах на нашето външно министерство да предаде желанието ми да се срещна с господин Путин лично. Все още няма отговор на това", каза Ердоган пред репортери на летището, преди да отпътува на посещение в Латинска Америка.

Още по темата
Двамата президенти не са се срещали след свалянето на руски боен самолет от турски изтребител край сирийско-турската граница през ноември. Този инцидент стана причина за тежка криза в двустранните отношения, която продължава и до днес.

"Ако такива нарушения, насочени срещу суверенитета Турция, продължат, то (Русия) ще трябва да носи отговорност за последствията. Тъй като нарушеното ни въздушно пространство се явява и въздушно пространство на НАТО, то алиансът също следи ситуацията", каза още Ердоган. "От такива безотговорни крачки няма никаква полза нито за Русия, нито за отношенията Русия-НАТО, нито за мира в региона. Това бе открито казано на посланика на Русия, който бе поканен в нашето МВнР в събота", допълни той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия "да вземе всички необходими мерки", за да няма нови нарушения на въздушното пространство на НАТО, предаде Ройтерс. Той потвърди, че руски боен самолет е нарушил вчера турското въздушно пространство въпреки нееднократните предупреждения от турските власти.

"Предишни инциденти показват колко опасно е такова поведение", се казва в декларацията на Столтенберг, публикувана на сайта на НАТО.

"Призовавам Русия да действа отговорно и изцяло да уважава въздушното пространство на НАТО", подчертава шефът на алианса. Той отбелязва, че приветства установяването на пряк диалог между Москва и Анкара и призовава към спокойствие и деескалация.

Столтенберг подчертава, че НАТО е изцяло солидарна със своята членка Турция и подкрепя нейната териториална цялост. Той посочи още, че алиансът е взел решение през декември да засили присъствието на самолети АУАКС за ранно предупреждение над Турция с цел да се укрепи нейната противовъздушна отбрана. Столтенберг подчерта, че решението е било взето преди вчерашния инцидент.

Снощи руският посланик в Анкара беше повикан в турското външно министерство и турската страна е изразила "категоричен протест и осъждане" във връзка с инцидента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
7
 
4
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
...Turciya podnese svoite izvineniya...edinstveno na semeystvoto na ubitiya pilot! Gotovo e i obezshtetenieto...no zasega ruskoto pravitelstvo prechi....! Turcite ne poznavat straha....dokazani boytci sa! Idete v Chanak Kale....tam kudeto pochivat dushite na hilyadi ...posmeli da napadnat otechestvoto ni! Nito Velikata Porta..nito Rusiya ..nito Usa! Turkey is First!
74
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 123това прословуто с-400 до сега не знам да е свалило самолет:)
73
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки един турски пилот вьв вьздуха прекрасно вижда как неговият самолет е обльчван от руските ПВО и в частност от С-400 и знаят че при едно неверно движение ще бьдат поджарени
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Erdogan iska sreshta ot ne "dorasaloto dete kompleksar" zada mu obqsni che pak shte padat krushi no onq oshte e sardit normalno decata go pravqt redovno
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Столтенберг подчертава, че НАТО е изцяло солидарна със своята членка Турция и подкрепя нейната териториална цялост. Той посочи още, че алиансът е взел решение през декември да засили присъствието на самолети АУАКС за ранно предупреждение над Турция с цел да се укрепи нейната противовъздушна отбрана.следват Ф-15. Отдавна са в Инжерлик. :)
70
1
 
6
 
! Отговори
Путин преди 8 години
казах му, че ще ми реве на колянцето, и ей дей, подсмърча ман-***-стата
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ли не свалят СУ-34?? Защото не могат, защото дори не могат да летят до него. Защото когато СУ-34 е във въздушното пространство, турския пилот с американска техника осъзнава безсилието си и плаче, като новородено...
68
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички искат среща с Путин така че Ердоган да не се прережда а да се реди на опашката
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оварите от НАТО да пасат остатъка европейски овце и да си оплождат жените с бежански крем. Това е за Европа и европейците.
66
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като се срещне със Путин какво? Най много Путин да му каже че ако продължава да се прави на хитър над Истанбул ще се вее руско знаме.
65
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето за това не обичам турците много ги мразя ако бях на мястото на Путин отдавна да сьм унищожил Турция от лицето на Земята с някой друга ракета
64
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** руснаците са си летели над тяхна територия,просто ти още не си го осъзнал.Най вероятно пилотът си е избирал място за вила.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали ще се върне от Южна Америка в Турция, или ще трябва да иска руска виза?
62
2
 
21
 
! Отговори
Ами преди 8 години
Страхливите турци може да удрят само невъоръжен руски боен самолет. Су 24 е бил такъв. Но Су 34 е нещо друго. Сигурно е бил с пълно бойно въоръжение. И турците вдигат врява и се оплакват. Страхливо се крият зад НАТО
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кабинета на Путин казали че смешника от снимката ще се срещне с Путин само при положение изяде пред тях една свинска пържола и половин кило сланина.Иначе среща,йок.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя ердоган бомбадира собствената си държава и никой не говори с него
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааааааааааа Ердоганчо що не пойска среща с Путин когато свали самолета ? Типично за тюркиш политик гяуриш
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя пак обяснява как руснаците нарушили въздушното пространство на НАТО,стига си се крил зад батко бе ***.Нали ви пратиха 18 натовски изтребителя на границата със Сирия. И какво? Вчера като е навлязъл руският изтребител нито вашите нито натовските изтребители посмяха да се вдигнат и да го прихванат.
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отпадана един от лафовете на *** - от тогава руснаците не смеят да нарушат турското въздушно пространство :) Голема работа, не е взел завоя и е влезнал над Турция, ама там па вече няма кой да го посрещне, че тия гадове с-400 не признават границите и си летят насекъде до 400 километра.
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган *** като прасе та се не трае ушите ме заболяха