Сирийската опозиция с ултиматум, ако Асад и Русия не спрат с атаките

Несериозни сте, терористи сте, отвърна Дамаск
Обновена: 31 яну 2016 18:23 | 31 яну 2016 17:34,
173
Сирийската опозиция с ултиматум, ако Асад и Русия не спрат с атаките
Снимка: архив, Ройтерс

Делегацията на сирийската опозиция за мирните преговори в Женева се срещна днес за първи път със специалния представител на ООН Стафан де Мистура и каза, че ще напусне преговорите, ако не се подобри хуманитарната ситуация в страната, предаде Ройтерс.

В изявление, публикувано в интернет, координаторът на делегацията Рияд Хиджаб каза, че без натиск от ООН и международната общност, който да принуди сирийското правителство да прекрати бомбардировките над районите, контролирани от бунтовниците, и да разреши доставки на хуманитарна помощ за блокираните райони, оставането на опозиционната делегация, подкрепяна от Саудитска Арабия, в Женева няма да бъде оправдано.

"Ние дойдохме в Женева, след като получихме уверения и ангажименти, че ще има сериозен напредък в подобряването на хуманитарното положение на място", каза на пресконференция Басма Кодмани, която е част от делегацията. "Не можем да започнем политически преговори, докато не видим жестове в тази насока", добави тя.

Делегацията, която представлява опозиционния Висш комитет за преговори, настоява за спиране на нападенията срещу райони с цивилно население, освобождаване на задържаните и вдигане на блокадите. Тези мерки са споменати в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, одобрена миналия месец, която даде зелена улица за мирния процес в Сирия. Кодмани каза, че такива уверения са били дадени на делегацията от Де Мистура и от държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Кодмани каза още, че след като е бил даден началният импулс за преговорите, силите на сирийското правителство и неговият съюзник Русия са останали "глухи" за тези искания и военните действия са се засилили.

Опозиционният говорител Салим ал Муслат каза, че те са готови да направят десет стъпки, ако делегацията на правителството направи само една, но според него президентът Башар Асад нямал намерение да прави отстъпки. "Режимът не дойде за търсене на решение, а за да си купи повече време да убива повече сирийци", отбеляза той.

А според друг член на опозиционната делегация - Фарах Атаси, още е твърде рано да се каже колко дълго тя ще остане в Женева.

Дамаск обвини опозицията, че не се отнася сериозно към преговорите с посредничеството на ООН и се опитва да ги провали, поставяйки предварителни условия, предаде Асошиейтед прес.

Пред репортери в Женева ръководителят на сирийската правителствена делегация, постоянният представител на Сирия в ООН Бяашар ал Джаафари заяви, че Дамаск няма да приеме предварителни условия и изтъкна, че все още няма яснота за състава на делегацията на опозицията. Точният състав още не е известен дори на представителя на ООН Стафан де Мистура, изтъкна той. Това, както и заплахите с напускане на преговорите, според него означава липса на сериозност от страна на опозицията.

Ние не преговаряме с терористи, подчерта той. По думите му има външни сили, които служат на чуждестранни интереси и целят да окажат натиск над сирийското правителство, използвайки тероризма като политическо оръжие.

На въпроса дали правителството обмисля стъпки като хуманитарни коридори, местни примирия и освобождаване на затворници, той отговори: "Абсолютно, това е част от дневния ред, който договорихме и това ще бъде един от важните въпроси, които ще обсъдим помежду си като сирийски граждани", предаде Ройтерс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
0
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
До Папагала Заводът на Антонов вече произвежда самолети по договорът със СА.Новият Ан-132 също е за там.Колкото и да ви е мъчно!!А русите затова ли "замразяват "програмите за космоса и вертолетостроенето защото си правят всичко сами а ?Затова ли спират за неопределено време "новият"Ил-214? Милите нескопосници-всичката им пара е в свирката!!!!
109
0
 
5
 
! Отговори
иван преди 8 години
опозиция ли,така ли им викат вече на наемници на чужди държави. ето кюрдите са опозиция пък нямат проблем със законната власт. да свалят оръжия и да оставят територята на законната власт и да се проведат избори под контрола на международни наблюдатели. щом са с оръжия или са терористи или отделна нация ,но отделна нация не са значи са... помислете пак ако търци се бият в България и казват че са опозиция ,такава ли са или терористи и агресори към законата власт и населението
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално, умерената опозиция е с захранена с непреходни ценности, модерно мислене и пр.тъпни. Не и понася да я умери стара съветска ръждясала бомба. И наште демокради , скоро ще протестуват. Днес Молдова, утре Влашко и ето ги казаците на Дунава. Ко прайм тогавичка?
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сирийската опозиция с ултиматум, ако Асад и Русия не спрат с атаките - кой дявол ги кара, че потрошиха куп долари залудо? Нагли, нагли, като герберасти, та и закачат баба Меца отгоре на всичко. Бисмарк добре бе казал: "Знам 100 начина да изкарам мечката от бърлогата и, но не знам и едни начин да я вкарам обратно". Кой да го чуе?
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички терористи ще бьдат ликвидирани от ВКС Русия ура тавариши
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато сирийската опозиция поставя ултиматуми сирийската армия напредва хихихи
104
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 136Здравей Опорно Клечков Лозунгов1. За да атакува една цел ВКС то трябва - да има разузнавателни данни, потвърдени от Сателитно руско наблюдение и след това от наблюдение с дрон.2. Втория вариант е когато сирийците стрелят по противника и той им отвръща в момента на бомбардировката.Така че сори не си правА че ИД ползва цивилни за жив щит ...
103
0
 
22
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Спазвайте световноизградения принцип да не се преговаря с терористи ! От преговори с терористи не следва нищо добро ! Чистете ги ! Няма смисъл да се преговаря с главорези ! Чистете из корен а след това карайте и тези които стоят зад тях ! Успех ребята !
102
0
 
18
 
! Отговори
Teo преди 8 години
Малко оф-топик, но делегацията на Асад имат чувство за хумор, което рядко се наблюдава в арабските страни - "Ние не преговаряме с терористи, подчерта той" ... We do not negotiate with terrorists ...Нямаше как да не се появи усмивка на лицето ми, когато прочетох това. Чудя се, от кого ли са го взаимствали? Явно тези гащници, така наречената опозиция не знаят кого да изпратят на делегация на толкова високо равнище, а от тях САЩ и партньорите им очакват да градят държава! Как да стане?!?
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия америка русия америка еми отидете там тогава
100
1
 
29
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 118Освен Бронетанковия завод в Харков останалите Антонов, Мотор Сич, фирмите произвеждащи части за космически ракети, корабостроителниците в Одеса се ПРЕСТРУКТУРИРАТ или на Български да се ликвидират.Това ли ти е просперитета?Руснаците почти всичко произвеждащо се в тези предприятия вече произвеждат в свои заводи. Е кой се развива Украйна или Русия?
99
1
 
6
 
! Отговори
велико търново преди 8 години
чакаме малко търново навреме да дойде при нас преди да го зачаткат заблудени шрапнели
98
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоганя го закъса с руснаците, ше яде 11-ти бой, а краварите няма да смеят да помогнат, щото със света е свършено! Чакаме една конвенционална война и жителите на Малко Търново да емигрират във Велико Търново, че ще хвърчат шрапнели и *** от югоизток!
97
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвсем точна заплаха - "мигрира" в Европа и и доставя съответното количество джихадисти,освен дошлите с "бежанците".С други думи,*** толерасти,или ще играете по свирката ни,или ще ви отсвирим!Така сега европедерунгелите ще се пекат на огъня на две изнудвания.Да им е честито на ***,а заедно с това и на нас,ХЕПТЕН ***.
96
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ултиматумът е, че ако Асад и Русия не спрат с атаките, сирийската опозиция ще мигрира в Европа.
95
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако е умерената опозиция, Путин използва умерени бомби, няма какво да реват! Или да се предават, или да ходят да посрещат девици в Рая.
94
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя "опозиция"тази която днес окървави Дамаск,жертвите вече са над 60 жени деца и мъже мирно население!?дано на връщане с самолета им стане авария.
93
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ислямската гнъс била дала ултиматум. Е, и? На никой не му пука.
92
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асад печели ако преговорите се провалят,защото ще ги изтреби и няма да има проблеми най доброто решение и възмездие .
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koi sa oppziciqta koi e tqhniq predstavitel