Сирийската опозиция с ултиматум, ако Асад и Русия не спрат с атаките

Несериозни сте, терористи сте, отвърна Дамаск
Обновена: 31 яну 2016 18:23 | 31 яну 2016 17:34,
173
Сирийската опозиция с ултиматум, ако Асад и Русия не спрат с атаките
Снимка: архив, Ройтерс

Делегацията на сирийската опозиция за мирните преговори в Женева се срещна днес за първи път със специалния представител на ООН Стафан де Мистура и каза, че ще напусне преговорите, ако не се подобри хуманитарната ситуация в страната, предаде Ройтерс.

В изявление, публикувано в интернет, координаторът на делегацията Рияд Хиджаб каза, че без натиск от ООН и международната общност, който да принуди сирийското правителство да прекрати бомбардировките над районите, контролирани от бунтовниците, и да разреши доставки на хуманитарна помощ за блокираните райони, оставането на опозиционната делегация, подкрепяна от Саудитска Арабия, в Женева няма да бъде оправдано.

"Ние дойдохме в Женева, след като получихме уверения и ангажименти, че ще има сериозен напредък в подобряването на хуманитарното положение на място", каза на пресконференция Басма Кодмани, която е част от делегацията. "Не можем да започнем политически преговори, докато не видим жестове в тази насока", добави тя.

Делегацията, която представлява опозиционния Висш комитет за преговори, настоява за спиране на нападенията срещу райони с цивилно население, освобождаване на задържаните и вдигане на блокадите. Тези мерки са споменати в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, одобрена миналия месец, която даде зелена улица за мирния процес в Сирия. Кодмани каза, че такива уверения са били дадени на делегацията от Де Мистура и от държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Кодмани каза още, че след като е бил даден началният импулс за преговорите, силите на сирийското правителство и неговият съюзник Русия са останали "глухи" за тези искания и военните действия са се засилили.

Опозиционният говорител Салим ал Муслат каза, че те са готови да направят десет стъпки, ако делегацията на правителството направи само една, но според него президентът Башар Асад нямал намерение да прави отстъпки. "Режимът не дойде за търсене на решение, а за да си купи повече време да убива повече сирийци", отбеляза той.

А според друг член на опозиционната делегация - Фарах Атаси, още е твърде рано да се каже колко дълго тя ще остане в Женева.

Дамаск обвини опозицията, че не се отнася сериозно към преговорите с посредничеството на ООН и се опитва да ги провали, поставяйки предварителни условия, предаде Асошиейтед прес.

Пред репортери в Женева ръководителят на сирийската правителствена делегация, постоянният представител на Сирия в ООН Бяашар ал Джаафари заяви, че Дамаск няма да приеме предварителни условия и изтъкна, че все още няма яснота за състава на делегацията на опозицията. Точният състав още не е известен дори на представителя на ООН Стафан де Мистура, изтъкна той. Това, както и заплахите с напускане на преговорите, според него означава липса на сериозност от страна на опозицията.

Ние не преговаряме с терористи, подчерта той. По думите му има външни сили, които служат на чуждестранни интереси и целят да окажат натиск над сирийското правителство, използвайки тероризма като политическо оръжие.

На въпроса дали правителството обмисля стъпки като хуманитарни коридори, местни примирия и освобождаване на затворници, той отговори: "Абсолютно, това е част от дневния ред, който договорихме и това ще бъде един от важните въпроси, които ще обсъдим помежду си като сирийски граждани", предаде Ройтерс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
7
 
! Отговори
ай стига бе преди 8 години
до 62 анонименма как те са от умерените такива са упорните точки.
49
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво става тука бе?. Каква е тази цензура в защита на ислямските терористи ?.
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смърт на "умерените терористи".
47
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.....с терористи не се преговаря....
46
10
 
2
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: 57Да, да, помня. А един мармот им пълнеше снарядите с газа и ги зареждаше в гаубиците.
45
6
 
36
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Е тия ще ме спукат от смях-давали ултиматум!!!Както е тръгнало ще останат една джипка хора,ама се ежат!Няма страшно-девиците ги чакат....Или както се казва-Аллах акбар,ама Путин по-акбар!(хи-хи)
44
7
 
31
 
! Отговори
Моше преди 8 години
До някой 47малоумнико ти забравили как тази сирийска опозиция ядеше сърцата на пленниците и пусна нервнопаралитичен газ и се опита да обвини Башар Асад...много ти е къса паметта...
43
0
 
0
 
! Отговори
Trol преди 8 години
До АнонименТрол Тролев Тролев....!
42
1
 
7
 
! Отговори
ай стига бе преди 8 години
Ха-ха сложихте ми звездичките ,а оня с латиницата може да кълне деца и жени сега вече е под номер 44
41
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Opoziciata v SIRIA voyuva sreshtu nay kravojadnata armiya v sveta ruskata i iranskata shiitska,bravo momcheta vie pishete istoriya
40
5
 
28
 
! Отговори
ASD преди 8 години
ХА ХА ХАКато почнаха да ги размазват наред, се вижда как Саудитска Арабия, Турция и САЩ спонсорират терористите. Каква е тази опозиция, която е въоръжена и избива християни и кюрди? Преговори по американски. Преговорите си вървят, бомбандировките също, накрая нищо не се подписва, а ИДИЛ са унищожени.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Конфликта трябва да бъде решен из корен.Вина има религията
38
1
 
25
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Хахаха били се уговорили с деМистура и Кери - значи не са се уговорили с когото трябва! Искали хуманитарни коридори и спиране на бомбенето - това е война, като не им харесва, да отстъпват от градовете бе!
37
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V SIRIA sa ubiti 109 ruski voynici koito sa v otpuska i kurort v siria ,d,,,va shizofrenicite
36
10
 
2
 
! Отговори
ай стига бе преди 8 години
Ало *** къде спиш не го ли видиш тоя АНОНИМНИК от 45 какви ги ръси друг път триеш за глупости .
35
32
 
6
 
! Отговори
някой преди 8 години
Това е абсурдно бе! Рияд Хиджаб е бивш министър от правителството на Башар Асад.Щом нарича собствените си хора терористи за какъв се мисли тоя?Решението е само едно - Башар Асад трябва да се махне. Независимо по какъв начин.Стига са убивали невинни жени и деца - Асад и неговия помагач Путин!
34
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dano decata i jenite na rasistite skoro da budat iznasileni i zabucheni na kol ot kasapite na ASAD I RUSKITE PIYANI VOYNICI AMIN AMIN AMIN
33
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците не преговарят с терористи!Сирийската опозиция след ултиматума ще се изнест или ще ги изнесат - се тая!
32
5
 
51
 
! Отговори
сокче преди 8 години
Опозиция подкрепяна от най варварската държава в света С.Арабия няма смисъл да се чете повече,демек терористи-джихадисти!
31
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо сирийската опозиция първо не се разоръжи в знак на добра воля и мирни намерения?