Турция върза ръцете на ЕС и то по негово желание

Европейците забравиха всичките си ценности, смята Орхан Памук
31 яну 2016 20:30,
161
Турция върза ръцете на ЕС и то по негово желание
Снимка: архив, Ройтерс

Турският писател Орхан Памук обвини Европейския съюз, че заради кризата с мигрантите и борбата срещу "Ислямска държава" проявява снизходителност към посегателствата на Анкара върху правовата държава, предаде Франс прес.

"Те (европейците) забравиха всичките си ценности. Гледат на нас, както някога гледаха на Саудитска Арабия: щом (турците) правят каквото искаме, какво значение има какво вършат у дома си", заяви носителят на Нобелова награда за литература за 2006 г. в интервю за в. "Хюриет".

Писателят посочва, че борбата срещу групировката "Ислямска държава" и миграционната криза - две изпитания, с които ЕС не може да се справи без Турция - "са вързали ръцете на Европа".

В края на ноември миналата година Анкара и Брюксел подписаха "план за действие", предвиждащ отпускането на 3 милиарда евро на турските власти в замяна на ангажимента им да контролират по-добре границите си и да се борят с трафикантите на хора. В рамките на споразумението Брюксел се съгласи да поднови дискусиите за присъединяване на Турция към ЕС, прекратени от доста време заради няколко проблемни теми, включително правата на човека.

Критиците на ислямско-консервативното правителство на президента Ердоган го обвиняват, че се опитва да заглуши всички критични гласове в Турция, упражнявайки все по-силен натиск върху медиите.

Турското правосъдие поиска в сряда доживотен затвор за двама опозиционни журналисти заради статия, в която обвиняват режима, че е доставял оръжие на сирийските ислямисти.

Бих казал: "Нека говорим единствено за литература", но това вече не е възможно. Човек не може да седи и да пише романа си, докато журналист като Джан Дюндар е в затвора, подчерта Памук.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой хора ми говорят за Испания да ви кажа че в Испания също не са на добре нещата Католунците и те искат независимост святска държава беше испания нали са големи европейци пък изобщо не искам да споменавам за франция държави обирджи като тях си имат същите проблеми като на турция турция официално воюва само на своя територия а вие българчета може да станете и французи и кюрди но не искам да сте за страната на турция хора които се продават не са достойни за нищо
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая заспала Европа ще ни гледа сеира и ако Ергоган реши армията му да присвои некой друг кв.километър от Бг територията ,че даже може и да му ръкопляскат и да му платят военните разходи
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 133 toy ne e tur4in a e terorist
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия 3 млрд. трябва да се явяват от някаква разлика та да ги отпускат на тия дето са замесени участващи в играта с продажбите и реализации по веригата като бонуси,а и то какви,което сочи къде щом ще ги дават на някои за нещо,което се явява тяхно задължение съвместимо щом ще ги задължават,а ако не двора си е техен кеф им заграден,кеф-не,кеф полвин заграден,на цяла посткомунистическа средна част на Европа и преден пост кат нас някой да е наливал млрд.за съвместимост,изливаха нашите,а-ха капиталисти
93
0
 
2
 
! Отговори
jimmy преди 8 години
Haha sorosoidki chafuti kato orhan pamyk deto my se klaniate go kava kvo stava:))
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ценности не се забравят. Това, че в момента не ги помнят означава само, че никога не са ги имали. Всичко е било обикновено лицемерие.
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен128 "В Европа не е имало никакви изнасилвания, а е имало координирано подаване на фалшиви жалби от руски корвети."Това сам ли го измисли или някой ти помогна? Щото за да стигнеш до подобен и-ди-отизъм трябва да си изключителен д-е-бил!
90
2
 
22
 
! Отговори
Осведомете се преди 8 години
Защо някои тук пишат, без да знаят какво прави Ердоган с несъгласните с него. Ердоган прати в затвора висшите военни,които по Конституция са гарант за светския характер на Турция- Погази Конституцията,прати в затвора, а сега иска доживотна присъда за двама журналисти, които разкриха бизнеса му с петрол с ИД.Ердоган арестува 192 университетски професори, които написаха петиция срещу погазването на законите,Конституцията и свободата на словото и погромите срещу кюрдите. Погази свободата на мисълта
89
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Турция и специално Ердоган бизнеса с бежанците е на второ място по доходи след наркотиците днес 3 утре 5 в други ден ще каже на Европа 15 милиарда евро ми дай и ЕС нищо няма да може да каже за какво и е на Турция да продава домати и краставици като има балами да дават милиарди евро
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За родените със с.копени мозъци и с ръце в а.нуса е без значение дали са и кой им ги връзва!О.лигофрени,М.унчеви и всякакви други недонаправени от бащите им еврокомунистически д.ебили - това са управляващия политически елит на БГ и ЕС!Само пълни и.диоти могат да поставят за цел на обществото пазарната икономика и притежаването на хартийки!Както навремето индианските вождове са имали за цел да се състезават по брой "придобити" от "белите хора" стъклени куртаци
87
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепяната от Турция сирийска опозиция има за цел разширяване на Турция,за сметка на Сирия."В мътна вода рибата лесно се ловяла"-на това разчитали турците ,сагата да е по подобие на Кипър.
86
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години когато говорех че Европа отива на кино всички ми се смееха и ми казваха че сьм тьп но дали тогава са предполагали че в ЕС ще може да се влиза свободно без документи и проверки и изнасилването ще е норма?
85
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тайпчето е пьтник а в Есропа и Турция ще има гражданска война
84
3
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Разгледайте внимателно столовете зад тия двамата.Асоциацията ми е ,че ако влезе Турция в ЕС с президент Ердоган и Мазманнти Оглу,Европа ще стане "обществена тоалетна "без прегради между тоалетните чинии.
83
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура по онова време" - Проф. Санте Грачоти, Италия
82
32
 
3
 
! Отговори
юх преди 8 години
Човек не може да седи и да пише романа си, докато журналист като Джан Дюндар е в затвора, подчерта Памук.==============Щом му е домъчняло за тези пандисчии , да оди при тях. Да си пишат романите заедно , зад решетките.
81
5
 
20
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
Аз детето си за еничарин или за каквото и да е не го давам!И ще унищожа физически всеки ***, който иска да ми го отнеме!група кан Телериг
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименte daje ne sa kurdi tezi koito voivat sreshtu turci bulgari moje da idete da voyuvate stqh kurdite sareshtu turciq belkim napravite neshto
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До обективенДа.
78
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа най накрая ще ни даде на турция.Трябват протести хора протести!!!Боико не гледа коментарите ви в медиите Ама тои не само боико ни е виновен.