Гърция възмути със скандални нарушения по границата

2 скенера за отпечатъци не работили, другите – без интернет
Обновена: 1 фев 2016 16:48 | 1 фев 2016 16:30,
24
Гърция възмути със скандални нарушения по границата
Снимка: Reuters. архив

Гръцките власти са допуснали груби нарушения на правилата за охрана на външните граници на Европейския съюз при проверката и регистрация на мигранти, пише вътрешен доклад на ЕС.

Части от официалния доклад са били публикувани във вчерашния брой на "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг", цитиран от bTV.

Инспекторите са посетили гръцките острови Хиос и Самос, като целта на проверката са били пунктовете за регистрация на нелегални мигранти.

Европейските наблюдатели са установили редица тежки нарушения. Установено е, че не са сканирани отпечатъците на пристигащите мигранти, няма достатъчно на брой патрулни кораби, както и отсъствието на директна връзка с турската брегова охрана.

При проверка е установено, че два от четирите скенера за отпечатъци на остров Хиос не работят, а другите два не са били включени към интернет. Гръцките власти не са правели и проверка на паспортите с Шенгенската информационна система и базата данни на Интерпол.

По-късно беше установено, че членове на "Ислямска държава", отговорни за атентатите в Париж от 13 ноември, са влезнали в ЕС именно през гръцкия остров Лерос. Номерата на паспортите им са фигурирали в базата данни.

Анализаторите смятат, че Атина не познава концепцията за охрана на границите на ЕС, защото случващото се на островите едва напомня защитата на границите.

"Гърция по най-сериозния начин е нарушавала своите задължения за защита на външните граници на ЕС", се казва в заключение.

Проверката предизвика широка дискусия в ЕС. Възможно е Гърция да бъде изключена от Шенген "ако правителството в Атина най-накрая не предприеме действия за охрана на външните граници", смята австрийският вътрешен министър Йохана Микел-Лайтнер.

На Атина са дадени три месеца, за да промени ситуацията в страната, като след този срок отново ще има проверка на инспекторите от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви грешки няма, ами го правят нарочно.Отмъщение или по заповед на Путин?
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние колкото пристигнат - регистрация до последния пришълец и всичко точ в точ най вече благодарение на инерцията за охрана на границата от социализма и насадената от тогава дисциплина и все още военни традиции сред граничарите.Въпрос - колко получава един български граничен полицай и колко гръцкият му колега?
11
5
 
12
 
! Отговори
гърците преди 8 години
заедно с англетата трябва да бъдат изключени от ес !! и двете държави работят срещу нас ...а гърците са и по-зле защото дори не гледат и собственият си интерс а само да навредят на германия и ес , англетата поне действат логично...уж
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредна бл глупос! Те идват по 10 000 на ден. а парата на турците, няма как да стане!Само днес на пл Виктория пристигнаха 6000 кой да се занимава с тях?
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германците са възмутени от гръцкия начин на опазване на границите на ЕС? Що не са възмутени от себе си за крайно безотговорното "Елате повече!", което всъщност доведе до цялата бъркотия и хаос в цяла Европа? Що за наглост и лицемерие?
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бабо меркел, да серeш където ти падне, после кой ми cра в гaщите и що всичко е оcрано и омазано...
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оградата да продължи до македония...
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците да не са гламави, колко милиарда се подаряват на Турция.
5
2
 
24
 
! Отговори
попа преди 8 години
Гърция възмути със скандални нарушения по границата=========================те това и турците не го правят ве еей господин ми меринджъри... ся кой е в европата са питам азе... а с тая си немърливост колко камикадзета са вече пръкнали в европата само един Бог знае...па после други ни виновни
4
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция трябва да бъде изключена от Еврозоната, от Шенген и от ЕС. Няма такива нагли, космати византийци!
3
1
 
27
 
! Отговори
Бивш граничар преди 8 години
И едно време гърците така си "пазеха" границата! Бяхме свидетели как се носи наряд от тяхна страна, *** които им караха с малко автобусче всяка събота, пиене в граничният им пост и т.н и т.н. Пазехме ние, даже поздрав ако им направехме щяха да ни вкарат в ареста. Хвърляха ни списание Плейбой на браздата... какво да разправям, всеки който е бил граничар на гръцката граница може да ви го потвърди. Нищо ново... живот си живяха и продължават!
2
2
 
25
 
! Отговори
rumen72 преди 8 години
Айде бре джурналя спрете с това Гърция и Шенген, Гърция само по документи само в Шенген но (реално за заблуда на маймуните) са извън Шенген. Тя няма как да е Шенген реално защото няма граница с нито една държава от Шенгенската зона!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
3
 
35
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Гърците като взеха да пукат лодките, всички се размрънкахте, че не било хуманно. е, как да ги спрат тези екскурзианти който напират да дойдат на почивка в Европа, няма търпение да си изкарат визи.