Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?

Руски политолози: Обвиненията може да имат сериозни последици!
1 фев 2016 12:22, Елка Василева
294
Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Московският вестник "Ведомости" се спира на изявленията на високопоставени служители на американската администрация, които обвиниха руския президент Владимир Путин в корупция, с което предизвикаха рязка реакция руската столица. Освен че бяха окачествени като неприемливи и оскърбителни, тези твърдения според дипломати и експерти, цитирани от вестника, ще имат сериозни последствия и за двустранните отношения, а и за общия международен климат.

Както е известно, преди няколко дни заместник-финансовият министър на САЩ Адам Шубин каза, че Путин бил корумпиран и старателно криел колко бил богат. Неговите твърдения бяха "подпечатани" от говорителя на Белия дом Джош Ърнест, според когото думите на Шубин "по най-добър начин отразяват позицията на администрацията" по този въпрос.

Още по темата

"Ако това не е призив за смяна на режима (в Русия), то най-малкото е сигнал за ограничено сътрудничество", смята шефът на Руския съвет по международни въпроси Андрей Кортунов. Според него с тези обвинения САЩ "са преминали определена граница" в отношенията и ще бъде трудно да се върнат към предишния им формат. Заедно с обвиненията, отправени от Лондон срещу Путин по случая "Литвиненко", твърденията на Белия дом създават впечатление за координирани действия, които са подети не само от Вашингтон, смята Кортунов.

Вестникът впрочем припомня, че съжденията на Шубин също бяха изказани в документален филм за "тайните богатства на Путин" , излъчен по Би Би Си.

Според политолога Фьодор Лукянов в САЩ е налице "дълбоко недоразбиране" за последствията от подобни действия. "Те си мислят, че действат благоразумно, внимателно и предпазливо, защото това са само думи, а всъщност пускат в ход лош сценарий", добавя той.

На пръв поглед това е само виртуална атака, но тя бие по най-главното - по престижа и авторитета на държавния глава, смята той. Високопоставени руски политици неведнъж са изказвали предположение, че целта на САЩ е смяна на режима в Русия, напомня Лукиянов.

С подобни действия в общественото мнение се утвърждава нов негативен образ на руското ръководство, пише ведомости в редакционен коментар, озаглавен "Новата кремлинология" (така открай време на Запад наричат изучаването на тънкостите на съветската, а сега на руската политика – бел.ред.).

"Руската система на властта се разглежда като корумпирана, свързана с криминалните среди, използваща криминални методи и извън страната. Заедно с това все повече нараства търсенето и на "добрата стара кремлинология", чрез която експертите се опитват по редки публични сигнали да разгадаят разположението на силите и актуалните изменения в елита. Именно с нейна помощ можеше да се разбере както става в съветското ръководство", отбелязва "Ведомости".

Според вестника сегашната кампания срещу Путин на Запад е опит за нов удар по репутацията на руския лидер след две години напрегнато външнополитическо противопоставяне, свързано с украинския конфликт. При това се засилват гаданията за положението в путинското обкръжение.

В петък в поредното си издание аналитиците на американската компания "Стратфор" излязоха с предположение, че Путин изпитва трудности с контрола над близкото си обкръжение. "Разбираемо е, че възраждането на "кремлинологията" е свързано с растящата "затвореност" на руската политическа система", отбелязва вестникът.

За разлика от съветския Кремъл обаче, за разгадаването на който "кремлинолозите" трябваше да познават символичния език на разположението (на съветските лидери на трибуната на мавзолея на Ленин) и на уводните статии на "Правда", то разгадаването на руския Кремъл изисква по-скоро познаване на езика и кадровите механизми на криминалните групировки. Информация за Кремъл сега има много, но механизмът на смяна на властта си остава все така скрит за външния наблюдател, пише "Ведомости".

Любопитно е каква е връзката между "затвореността" на руската политическа система и ръста на негативното отношение към Русия на Запад, задава въпрос вестникът. Някога Путин дружеше със Запада, но като че ли не беше приет, и той би могъл да се обиди, да започне да "затваря" Русия, както и да прави резки крачки вътре и извън страната. Но възможно е и друго съчетание: криминалните епизоди, за които се говори, се отнасят към средата на първото десетилетие на новия век и даже към последното на миналия. Ако допуснем, че те са достоверни, ще стигнем до извода, че корумпираната система се е развивала естествено и засилването на "закритостта" е логична крачка за нея. Но репутационният удар се е заформил едва сега, защото за разследванията и съдебните процеси е било необходимо време.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин никога не може да бъде обвинен в нещо освен ако самия той не се обвини...
192
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега Путин я закъса. Ще опере пешкира. По съобщения от Улан Батор Великият хурал на Монголия се е заел с въпроса за самоволното напускане на Русия от монголо-татарската империя. Наследниците на Чингиз Хан са решени най-строго да накажат руснаците и техния вожд Путин за невижданото самоуправство. За такава измяна няма да има нито прошка нито снизхождение както винаги е било в Златната орда.
191
5
 
0
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Какво се чудите на еврейската злоба? Вижте само какъв изкараха Хитлер! Бил *** и не разбирал от военно дело, - между другото той никога не се е писал Генераломисимус а ефрейтор какъвто си е бил I Световна война. Не разбирал от икономика и разчитал на диктаторски режим?! Той поема Германия абсолютно разорена и за 6 (шест) години я пави ведуща страна в света! Погубил Великата германка култура - изгонва от културата еврейския гешефт. И - накрая, тлавното еврейско обвинение - че бил евреин!!!
190
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До да го съжалишти си украинец ами *** там!
189
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, Путин много е "велик", ама писна на всички с иперските си комплекси...само на "метежниците" - не !
188
4
 
6
 
! Отговори
да го съжалиш преди 8 години
жужи е САМ В КЪЩИ ! сам в света без подкрепа,само китайската дама го оценява че и държи палтото..ха.ха
187
6
 
0
 
! Отговори
До Европеец преди 8 години
Напълно те подкрепям.
186
6
 
8
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
Одисей ,явно че не си запознат с много неща от международната политика и пишеш глупости.След 2003 год.САЩ и ЦРУ започват да работят срещу Обединена Европа. Идването на Ердоган на власт също е тяхна работа.Включително и сегашната емигрантска вълна и много още очевидни неща , които целия свят и Европа вече разбра.Но ти си като кон с капаци.Разбери че и САЩ и Русия си гледат интереса и винаги могат да те изненадат отзад.
185
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До NAVIBULGARОт къде знаеш?
184
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО НА ПУТИН!!! ВЪЗХИЩАВАМ ОТ В.ПУТИН!
183
8
 
6
 
! Отговори
NAVIBULGAR преди 8 години
Дами и господа!!Най лошото за съжаление предстои.Войната между Русия и Турция е неизбежна,а последствията в световен мащаб непредвидими.
182
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вашата прекрасна статия така ме вдъхнови, че се възхищавам все повече и повече от Владимир Путин. Желая му успех! Моля, пишете по-често за Владимир Путин! Доставяте огромно удоволствие на цялата аудитория!
181
5
 
10
 
! Отговори
хахахахахахаххааааа. преди 8 години
Цру е пуснало график за слуховете: всеки понеделник - Путин лично е застрелял Немцов, но Немцов още не знае за това; всеки вторник - Путин притежава 1000 милиарда долара и е корумпиран; всяка сряда Русия ще се отскубне от Путин; всеки четвъртък: Путин има две извънбрачни деца от три майки; всеки петък: Путин е луд; всяка събота: Путин е на смъртния одър; всяка неделя: Путин е окупирал Европа.
180
3
 
8
 
! Отговори
До 237 преди 8 години
Тези бежанци да не би да укрепват икономически Европа...Така е-без Путин Асад отдавна да го няма,но сега столицата на ИД щеше да бъде Дамаск.
179
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Европеецхохлите - отново истерия?
178
3
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
Одисей , пост 235 е абсолютно прав ! Украйна е подала в Европейския съд жалба срещу ,,северен поток 2'' ,Както и бяха срещу ,,южен поток'' .Мислиш ли ,че ако не са САЩ зад тези изцепки на Украйна те ще си позволят да тръгнат главно срещу Германия , защото ,,северен поток 2'' ще минава по дъното на балтийско море и главния разпределител ще е Германия.
177
3
 
6
 
! Отговори
До 228 преди 8 години
Не обиждай!Всеки има право на мнение.ЕС се дестабилизира най-вече от САЩ.Кой е виновен за сегащното положение в Близкия изток,което пряко влияе на това в Европа?А какво ще кажеш за Чечения,Южна Осетия-дали Щатите нямаха пръст за войната там?
176
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusВсичко преписано от теб буди усмивка и съжаление, ти си жалък......................
175
2
 
9
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 8 години
Путин е най-опитния политик на планетата. Русия е най-голямата страна на земята.
174
7
 
0
 
! Отговори
До 220 преди 8 години
Другарю генерален директор на маркетинга,може ли да ви уведомя,че никъде не съм казвал,че САЩ не се месят.Казах само,че РФ се месят.Ако не схващаш разликата не знам накъде повече да те издигат в йерархията на тъпо.тията