Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?

Руски политолози: Обвиненията може да имат сериозни последици!
1 фев 2016 12:22, Елка Василева
294
Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Московският вестник "Ведомости" се спира на изявленията на високопоставени служители на американската администрация, които обвиниха руския президент Владимир Путин в корупция, с което предизвикаха рязка реакция руската столица. Освен че бяха окачествени като неприемливи и оскърбителни, тези твърдения според дипломати и експерти, цитирани от вестника, ще имат сериозни последствия и за двустранните отношения, а и за общия международен климат.

Както е известно, преди няколко дни заместник-финансовият министър на САЩ Адам Шубин каза, че Путин бил корумпиран и старателно криел колко бил богат. Неговите твърдения бяха "подпечатани" от говорителя на Белия дом Джош Ърнест, според когото думите на Шубин "по най-добър начин отразяват позицията на администрацията" по този въпрос.

Още по темата

"Ако това не е призив за смяна на режима (в Русия), то най-малкото е сигнал за ограничено сътрудничество", смята шефът на Руския съвет по международни въпроси Андрей Кортунов. Според него с тези обвинения САЩ "са преминали определена граница" в отношенията и ще бъде трудно да се върнат към предишния им формат. Заедно с обвиненията, отправени от Лондон срещу Путин по случая "Литвиненко", твърденията на Белия дом създават впечатление за координирани действия, които са подети не само от Вашингтон, смята Кортунов.

Вестникът впрочем припомня, че съжденията на Шубин също бяха изказани в документален филм за "тайните богатства на Путин" , излъчен по Би Би Си.

Според политолога Фьодор Лукянов в САЩ е налице "дълбоко недоразбиране" за последствията от подобни действия. "Те си мислят, че действат благоразумно, внимателно и предпазливо, защото това са само думи, а всъщност пускат в ход лош сценарий", добавя той.

На пръв поглед това е само виртуална атака, но тя бие по най-главното - по престижа и авторитета на държавния глава, смята той. Високопоставени руски политици неведнъж са изказвали предположение, че целта на САЩ е смяна на режима в Русия, напомня Лукиянов.

С подобни действия в общественото мнение се утвърждава нов негативен образ на руското ръководство, пише ведомости в редакционен коментар, озаглавен "Новата кремлинология" (така открай време на Запад наричат изучаването на тънкостите на съветската, а сега на руската политика – бел.ред.).

"Руската система на властта се разглежда като корумпирана, свързана с криминалните среди, използваща криминални методи и извън страната. Заедно с това все повече нараства търсенето и на "добрата стара кремлинология", чрез която експертите се опитват по редки публични сигнали да разгадаят разположението на силите и актуалните изменения в елита. Именно с нейна помощ можеше да се разбере както става в съветското ръководство", отбелязва "Ведомости".

Според вестника сегашната кампания срещу Путин на Запад е опит за нов удар по репутацията на руския лидер след две години напрегнато външнополитическо противопоставяне, свързано с украинския конфликт. При това се засилват гаданията за положението в путинското обкръжение.

В петък в поредното си издание аналитиците на американската компания "Стратфор" излязоха с предположение, че Путин изпитва трудности с контрола над близкото си обкръжение. "Разбираемо е, че възраждането на "кремлинологията" е свързано с растящата "затвореност" на руската политическа система", отбелязва вестникът.

За разлика от съветския Кремъл обаче, за разгадаването на който "кремлинолозите" трябваше да познават символичния език на разположението (на съветските лидери на трибуната на мавзолея на Ленин) и на уводните статии на "Правда", то разгадаването на руския Кремъл изисква по-скоро познаване на езика и кадровите механизми на криминалните групировки. Информация за Кремъл сега има много, но механизмът на смяна на властта си остава все така скрит за външния наблюдател, пише "Ведомости".

Любопитно е каква е връзката между "затвореността" на руската политическа система и ръста на негативното отношение към Русия на Запад, задава въпрос вестникът. Някога Путин дружеше със Запада, но като че ли не беше приет, и той би могъл да се обиди, да започне да "затваря" Русия, както и да прави резки крачки вътре и извън страната. Но възможно е и друго съчетание: криминалните епизоди, за които се говори, се отнасят към средата на първото десетилетие на новия век и даже към последното на миналия. Ако допуснем, че те са достоверни, ще стигнем до извода, че корумпираната система се е развивала естествено и засилването на "закритостта" е логична крачка за нея. Но репутационният удар се е заформил едва сега, защото за разследванията и съдебните процеси е било необходимо време.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо не пишат нищо за нашите корумпирани управляващи, или тук вее е наложена демокрацията
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познати краварски вопли,плод на пълната американска безпомощност пред политическия гений на Владимир Путин.Също и добре позната"журналистка",която публикува тия бълвочи.Отдавна не ловят дикиш.
131
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Призоваваме запада да започне активно лечение и терапия от дълбоко разрастващата им се патологична шиз0френия, докарала света до колапс!
130
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен166 за насесесера ли говориш ? Ха ха ха ха чак и нас осссраха тия насссраци от ссср и варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ ни направиха най бедните в Европа
129
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напротив обвиненията срещу путин са доказани факти но се наливат точно сега да му задържат рейтинга сред обедняващите мужици защото колкото по дълго време е на власт путин толкова повече ще ибие малката на русия, боби трола що не ни обясни защо рускините не раждат и абортират най много в света ? Заради райски живот ли ? Или защото въпреки помощите от путин не могат да си издържат децата си ли ?
128
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби"ГАРАНТИРАН ПАЗАР"Русия и гарантиран пазар!?! Не ме разсмивай че ме боли корема. Нали и България имаше гарантиран руски пазар, и какво стана като се наcpа Русия се наcpа и България. Същото стана и с Украйна.
127
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ е най-корумпираната страна в света, проказата на клиентелизма там отдавна е задушила всякакви политически и икономически свободи. Мафията им е тотална. Но крадецът всякога вика дръжте крадеца!
126
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 161Опорно Точков ЛозунговДай ми доказателства за това твое твърдение. За твърдението че ИД и Голяма част от "СВОБОДНАТА" Опозиция са ТЕРОРИСТИ И ГЛАВОРЕЗИ сам можеш лесно да намериш доказателства в нета Там те описват своите велики действия ОБЕЗГЛАВЯВАНЕ И/ИЛИ РАЗСТРЕЛ на и се почва Военни, Несъгласни, Неверници, ЖЕНИ, Араби дето не изповядват нашата версия на исляма и се стига до има такъв клип разстрели на произволни автомобили и пешеходци по пътищата.
125
6
 
5
 
! Отговори
До 157 преди 8 години
До АнонименДо 157 много важно сте написалиЛюбимите на путин политици в международните отношения с русия са НАРОДОУБИЙЦИТЕ като кадафито, Янукович, Милошевич , Садам Хюсеин или Асад, по стара руска традиция като Сталин или Ленин чиито портрети още им висят по стените на тези психопати
124
7
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 159Украйна при ЯнуковичКорупция има75% от цялото производство на Укр се изкупува от РФ - ГАРАНТИРАН ПАЗАР. Безвизов режим и Украинци могат свободно да работят в Русия. Отстъпка от енергоносителите като с това Русия скрито финансира Украйна с по около 3 милиарда$ годишно. Относително малък външен дълг. 35т злато в резерва.Две години след Маймунарника. ПАЗАР НЯМАЕС иска сертификати които УКР няматАнтонов, Мотор Сич, Одеските корабостроителници и прочие се ПРЕСТРУКТУРИРАТ - ФАЛИТ
123
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби 160Кървавата баня е направи Башар Асад заради подстрекателствата на престъпника Путин.
122
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 157Ето ХАМЕРИКАНЦИТЕ ОПИТАХА да ДЕМОКРАТИЗИРАТ същите тези страни нали? Какво се получи К Л А Н Е Т А И К Ъ Р В А В И Б А Н И! Диктаторите за това никой не спори че не са, държаха тези ДИВИ ПЛЕМЕНА в покорство. Махнаха диктаторите и почна МЕСОМЕЛАЧКА която почна да влияе и на нас и Европа дето сме на хиляди километри разстояние Е кое е по-добре да ти го кажа с следната аналогияПрасетата на съседа ти миришат в *** или да влезнат в твоята градина и съсипят всичко като го няма
121
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиБоби ти си специалист по всичко, кой е по-корумпиран според тебе. Приятеля на Путин Янукович или Обама?
120
7
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 151Анонимни пиши си името да ти се смеем персоналноНе съм казал подобно нещо Казах че ОБАМА Е ПРЕСТЪПНИК защото ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ В ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ЛЕЖИ ВЪРХУ ПРЕЗИДЕНТА. Важи за РФ и за САЩСъщо така казах че САЩ са предизвикали дори само за 7те години управление на ОИЗМАМА много локални конфликти с хиляди невинни жертви.
119
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби"Любимите чужди политици на САЩ са корумпираните."А любимите чужди политици на Русия са престъпниците, мафиотите, убийците, терористите като Садам, Кадафи, Башар Асад.
118
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Блокиран в ДневникЗа това и държат путин на власт, да разпада русия рускините не раждат, населението се замества от азиатски имигранти, беднотията, инфлацията постоянно растат путин върши прекрасна работа в разрушаването на русия
117
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 146УМНИКО няколко факта над които да размислишОт 1850г до сега в САЩ има само две партии. Няма подобно нещо в света след някоя Голяма победа или поражение някоя от партиите трябваше да се разцепи или отлюспи. В края на дена и републиканци и демократи в едни и същи заведения заедно си пият коктейлите.50% от сената са милионери или милиардери25% от сената са пенсионериЛюбимите чужди политици на САЩ са корумпираните.
116
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направих си труда и прочетох доклада на съдията Оуен, вече го има и на руски език. Чак сега света започна да схваща с какъв престъпник си има работа през последните 15 години.
115
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТихоКой е този цял свят дето уважава путин бе ? Башар Ал Асад ли ? Ха Ха ха ха ха и стохината беззъби атакисти пенсионери ли ? А ха ха ха ха
114
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кога пък очевадни факти се наричат обвинения?