Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?

Руски политолози: Обвиненията може да имат сериозни последици!
1 фев 2016 12:22, Елка Василева
294
Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Московският вестник "Ведомости" се спира на изявленията на високопоставени служители на американската администрация, които обвиниха руския президент Владимир Путин в корупция, с което предизвикаха рязка реакция руската столица. Освен че бяха окачествени като неприемливи и оскърбителни, тези твърдения според дипломати и експерти, цитирани от вестника, ще имат сериозни последствия и за двустранните отношения, а и за общия международен климат.

Както е известно, преди няколко дни заместник-финансовият министър на САЩ Адам Шубин каза, че Путин бил корумпиран и старателно криел колко бил богат. Неговите твърдения бяха "подпечатани" от говорителя на Белия дом Джош Ърнест, според когото думите на Шубин "по най-добър начин отразяват позицията на администрацията" по този въпрос.

Още по темата

"Ако това не е призив за смяна на режима (в Русия), то най-малкото е сигнал за ограничено сътрудничество", смята шефът на Руския съвет по международни въпроси Андрей Кортунов. Според него с тези обвинения САЩ "са преминали определена граница" в отношенията и ще бъде трудно да се върнат към предишния им формат. Заедно с обвиненията, отправени от Лондон срещу Путин по случая "Литвиненко", твърденията на Белия дом създават впечатление за координирани действия, които са подети не само от Вашингтон, смята Кортунов.

Вестникът впрочем припомня, че съжденията на Шубин също бяха изказани в документален филм за "тайните богатства на Путин" , излъчен по Би Би Си.

Според политолога Фьодор Лукянов в САЩ е налице "дълбоко недоразбиране" за последствията от подобни действия. "Те си мислят, че действат благоразумно, внимателно и предпазливо, защото това са само думи, а всъщност пускат в ход лош сценарий", добавя той.

На пръв поглед това е само виртуална атака, но тя бие по най-главното - по престижа и авторитета на държавния глава, смята той. Високопоставени руски политици неведнъж са изказвали предположение, че целта на САЩ е смяна на режима в Русия, напомня Лукиянов.

С подобни действия в общественото мнение се утвърждава нов негативен образ на руското ръководство, пише ведомости в редакционен коментар, озаглавен "Новата кремлинология" (така открай време на Запад наричат изучаването на тънкостите на съветската, а сега на руската политика – бел.ред.).

"Руската система на властта се разглежда като корумпирана, свързана с криминалните среди, използваща криминални методи и извън страната. Заедно с това все повече нараства търсенето и на "добрата стара кремлинология", чрез която експертите се опитват по редки публични сигнали да разгадаят разположението на силите и актуалните изменения в елита. Именно с нейна помощ можеше да се разбере както става в съветското ръководство", отбелязва "Ведомости".

Според вестника сегашната кампания срещу Путин на Запад е опит за нов удар по репутацията на руския лидер след две години напрегнато външнополитическо противопоставяне, свързано с украинския конфликт. При това се засилват гаданията за положението в путинското обкръжение.

В петък в поредното си издание аналитиците на американската компания "Стратфор" излязоха с предположение, че Путин изпитва трудности с контрола над близкото си обкръжение. "Разбираемо е, че възраждането на "кремлинологията" е свързано с растящата "затвореност" на руската политическа система", отбелязва вестникът.

За разлика от съветския Кремъл обаче, за разгадаването на който "кремлинолозите" трябваше да познават символичния език на разположението (на съветските лидери на трибуната на мавзолея на Ленин) и на уводните статии на "Правда", то разгадаването на руския Кремъл изисква по-скоро познаване на езика и кадровите механизми на криминалните групировки. Информация за Кремъл сега има много, но механизмът на смяна на властта си остава все така скрит за външния наблюдател, пише "Ведомости".

Любопитно е каква е връзката между "затвореността" на руската политическа система и ръста на негативното отношение към Русия на Запад, задава въпрос вестникът. Някога Путин дружеше със Запада, но като че ли не беше приет, и той би могъл да се обиди, да започне да "затваря" Русия, както и да прави резки крачки вътре и извън страната. Но възможно е и друго съчетание: криминалните епизоди, за които се говори, се отнасят към средата на първото десетилетие на новия век и даже към последното на миналия. Ако допуснем, че те са достоверни, ще стигнем до извода, че корумпираната система се е развивала естествено и засилването на "закритостта" е логична крачка за нея. Но репутационният удар се е заформил едва сега, защото за разследванията и съдебните процеси е било необходимо време.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиБоби и без да се пениш, ми е ясно че за всичко е виновен Обама, дори и за това че не си добре с главата.
112
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 144Анонимни Опорно Точков ЛозунговПо същата ЛОГИКА САЩ Става Ултимативната заплаха за света с своята политика. Ядреното куфарче на ПЪРВИЯ в света ядрен арсенал се намира в ръцете на ПРЕСТЪПНИК успял за 7 години да увеличи външния дълг на САЩ от 8 на 18 трилиона$ с което заплашва цялата световна икономика с КОЛАПС. За същите 7 години е предизвикал Локални Конфликти в Света които и сега продължават да взимат хиляди невинни жертви.
111
6
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Руската империя на злото е заплаха за цивилизования свят.Колкото е по-слаба руссия,толкова по-добре за всички останали.Под "мъдрото" путиново управление руссия заприлича на Бангладеш.Дай Боже още дълги години Путин да управлява разлагащия се гигант...
110
8
 
4
 
! Отговори
Тихо преди 8 години
В Русия няма "режим", а законна и демократична власт. Имат президент с който се гордеят и когото цял свят уважава, а не като нашите дето да те е срам да ги гледаш и слушаш.
109
3
 
4
 
! Отговори
До 138 преди 8 години
До НФБДа, много корумпирани. Богати фамилии, с бизнес и т.н.При тяхното управление страната им процъфтяваше.А при вашия Путин- народът му гладува.Нямат пътища, докато върхушката върти милиарди.Гледай България, но в по-големи размери.Ако това ти харесва...ОК.И какво и е силното на Русия? С ниски цени на петрола и газа и са на дъното.Джуджето само плаши с оръжия и ходи като цветарка да си предлага нефта, който никой не иска, дори и китайците.Големият политик!
108
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Утре е празник на гейовете, а кога е празника на педофилите?
107
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия започва да става все по-голяма заплаха за света. Ядреното куфарче на втория атомен арсенал се намира в ръцете на един престъпник. Прави са САЩ и Китай да готвят планове за съвместно нахлуване в Русия в нужния момент за да им оберат ядреното оръжие, а след това могат да ги оставят да се избиват един друг както преди 100 години.
106
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия с Путин не стана силна, а агресивна. Беше кротка мечка, но взе да става стръвница и ще я отстрелят.
105
2
 
4
 
! Отговори
To6 преди 8 години
Светът се променя, хората разбират кои са корумпираните и кои не. Америка се уплаши - Русия, Китай, Индия и т.н. Глупаците намаляха, е има някои та още им се вързват.
104
7
 
6
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Войната срещу Русия отдавна е започнала.Именно защото Русия стана силна с Путин.Целта на САЩ е слаба Русия и затова те подкрепяха пияницата Елцин.Това руснаците го разбраха и 80% стоят зад Путин.Те разбраха, че САЩ има една цел - разпарчетосването на Русия.
103
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен139 прав си колкото повече стои на власт толкова повече унищожава Прусия без никакви войни и жертви, социално, демографски, икономически, международно
102
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПЛЮЯТ ПО НЕГО ТОЛКОВА ТОЙ ПО ПОПУЛЯРЕН СТАВА. ПРАВЯТ МУ УСЛУГА.
101
4
 
6
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Ако Путин е корумпиран, защо не го подкупят и Русия да изпълнява желанията на САЩ?
100
2
 
4
 
! Отговори
славянин преди 8 години
вече използват последният си ''коз'' да свалят Путин, но разбира се и той няма никакъв шанс да обърне играта в тяхна полза! Путин ще бъде президент на Русия още един полагащ му се по техния закон мандат - от 2018-та до 2024-та!
99
3
 
5
 
! Отговори
до 131 от рускиня преди 8 години
Гатанка: президент на каква страна носи прякор Офшорко? та по-спокойно с разкритията, та да не лъснат собствени къкани ***. Освен това и за Байдън и негово син;це бих искала да чуя, за клан Буш, клан Клинтън. мноого интересно четиво ще е.
98
14
 
4
 
! Отговори
До 124 преди 8 години
До профанна пропагандаНе вярвате вие- промитите поклоници на Кремъл.Целият останал цивилизован свят знаят много добре какъв е вашия кумир.Един КГБ-ист, с комплек на малко човече и амбиции да е големия управник.Голи думи, без всякакво покритие, докато народа му гладува.Класически комунист.Думи много за народа, но в чиниите им- нищо.И не- изобщо не е корумпиран. Само часовника на секретаря му, стува 200к евро. Но, не...те са много честни хора- славяни. Братя! :)))
97
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още чакаме,, химическото оръжие и средствата за масово унищожение ,,на Садам . Колкото повече лъжат ,,демократичните ,,сили начело със ФАЩ, толкова по-малко им вярват хората . Освен *** психари.
96
5
 
18
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Владимир Путин е по-популярен и от Исус Христос!
95
4
 
21
 
! Отговори
Обама и Меркел преди 8 години
След като Путин бил лош човек и диктатор, защо лично Обамата и Меркел поздравиха Путин за избирането му за Президент на Российската Федерация? Значи и Обамата и Меркел са лоши хора?
94
2
 
12
 
! Отговори
Галя преди 8 години
там предположение, тут предположение...