Вирусът Зика е глобална опасност, алармира СЗО

Необходим е координиран международен отговор
1 фев 2016 22:47,
15
Вирусът Зика е глобална опасност, алармира СЗО
Снимка: Reuters

Световната здравна организация днес обяви, че вирусът Зика, пренасян от комари, е глобална опасност за общественото здраве, тъй като се свързва с хиляди родилни дефекти в Бразилия и се разпространява бързо, предаде Ройтерс.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан каза пред журналисти, че е необходим координиран международен отговор, но няма нужда от ограничения над пътуванията и търговията.

Преценката за опасността от вируса Зика е направена от независима експертна комисия към СЗО, която е агенция на ООН, след критиките, че досега реакциите са колебливи. Комисията се състои от експерти по епидемиология, обществено здраве и инфекциозни болести от двете Америки, Европа, Азия и Африка.

Мнението на експертната комисия ще даде възможност за бързи международни действия и приоритетни изследвания, посочва Ройтерс.

В Бразилия има данни за около 4000 случая на микроцефалия - увреждане, при което децата се раждат с по-малки по размери мозъци. То се свързва с вируса Зика, но засега връзката не е напълно потвърдена.

Бразилският министър на здравеопазването Марсело Кастро каза пред Ройтерс, че епидемията е по-опасна от очакваното, защото при 80 на сто от заразените хора не се проявяват симптоми.

Общоамериканската здравна организация съобщи, че вирусът Зика се е разпространил в 24 държави и територии в двете Америки, добавя Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
зика мика и водка на преди 8 години
Вирусът Путин е 100 пъти по- опасен, особено в болшевишки *** като България!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЗО са организация, която се отличава с плиткоумие. Наскоро четох тяхно изследване, в което първоначално заявяват, че от определено нещо няма никакви вредни последствия, а след 3 абзаца се самоопровергават. Накрая така и не схванах позицията им, а се води че са основната здравна организация в света. Как да вярваш на хора с такива изказвания?
11
0
 
14
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Хайде, сега пък Зима. Тъкмо Ебола свърши в Африка, сега погват Латинска Америка. Следващия вирус ще си го за плюят в Азия, може и Роко да го кръстят. Някой сериозно репетира за контрол на човешката популация
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте го насам в Максуда, Стилиппиново, Меден рудник и подобни...има нужда. Римлянките трябва да се заразяват от около 11 год възраст. Най-накрая един полезен вирус.
9
1
 
7
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До КукувицаКакто доктрината на т0лерастията така и неоправданата омраза към всички са крайни състояния от което трябва да се пазим. Африканците и ислямистите са едно нещо, съвсем друго са хората в Южна Америка, да не изпадаме в крайности!
8
1
 
7
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До КукувицаЗа разлика от теб аз нямам нещо против латиносите и Южна Америка. Живеят си там и на никого не пречат а щатите постоянно се опитват да ги завладеят икономически. Народите там са наследници на европейски заселници и остатъци от индиански племена, за съжаление има и чернокожи остатъци от роби. Главно са католици, католицизма е прикрито езичество и дори сатанизъм зад християнска обвивка, но поне познават Словото Божие и християнските принципи.
7
16
 
7
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Най-накрая една хубава новина! Малко да понамали броя на маймуните, че както е тръгнало скоро няма да има свободни места къде да си легне човек да дремне. В Бразилия имало 6000 аборта. Бравос! Дано стане така и по арабските държави, че малко да кротнат с размножаването.Впрочем...те така или иначе са безмозъчни, та сигурно не им пречи много-много. Мослем с мозък е голяма рядкост!
6
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
az 4etox nqkade 4e virusa na spin e iztarvan ot laboratorii v Afrika pri prigotvqneto na vaksina koqto sa napravili ot jivotinski produkti ot maimuni,i s tqx sa vaksinirali decata i ot tam e tragnal,ni6to 4udno i s tova da e taka virus da mutira tova e mnogo trudno bez namesa,na latinski mutat zna4i promqna,promenqm se
5
3
 
13
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Интересно! Аз обаче четох една още по интересна статия в западен сайт която казва, че между вируса Зика и микроцефалията няма връзка! Че южноамериканските страни от много години страдат от Зика, но микроцефалията се е появила едва след масивно задължително ваксиниране на населението! Там казват, че микроцефалията е в резултат на ваксините! А сега фармацевтичните компании ще искат масова ваксинация на населението срещу Зика. Подмолно и нагло нали? особено като се имат предвид множеството жертви!
4
13
 
1
 
! Отговори
Тролове преди 8 години
Така си и знаех, че веднага някой ще обвини я Американците я евреите .... *** троловееееее
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вирусът по никакъв начин не се проявява, Но вие сте болни и задължително си купете хапчета по 130 $ да се лекувате, че има вероятност след 50-60 години да умрете
2
2
 
18
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Нещо като свинския грип когато се оказа ,че служител от СЗО е в далаверата.
1
2
 
23
 
! Отговори
Реализъм преди 8 години
Тия лекарствените картели на Рокфелер не се наядоха бре мааааму стара. Тоя дрът спаружняк няма да си отнесе нито златото, нито зелените у гроба, за ко само трови народа с бацили!?!?