Бившият бос на Петробраз осъден на 12 г. и 2 месеца затвор

Бразилският съд постанови присъдата за корупция и пране на пари
2 фев 2016 09:14, Елка Василева
0
Бившият бос на Петробраз осъден на 12 г. и 2 месеца затвор
Снимка: архив, Reuters

Бившият директор на бразилската петролна компания Петробраз беше осъден на 12 години и 2 месеца затвор от бразилски съд за корупция и пране на пари, предаде Франс прес.

Намиращият се в ареста от юли 2015 г. Жорже Зелада беше обвинен, че е получавал подкупи в рамките на мрежа за незаконно обогатяване, коствала на Петробраз 2 милиарда долара.

Още по темата

Зелада призна, че е получил 31 милиона долара подкупи заедно с други съучастници. В замяна на това той е осигурил наемането от Петробраз на сонда на компанията Вентидж дрилинг корпорейшън. Договорът за наемането на сондата е бил на стойност 1,8 милиарда долара. Той е бил възложен на компанията от Зелада в замяна на подкупи от нея. В хода на разследването бяха открити сметки на Зелада в Монако и в Швейцария. Той работеше за Петробраз от 2008 г. до 2012 г.

Разследването на корупционния скандал, започнало преди две години, извади наяве схема на манипулиране на търговете за възлагане на поръчки между Петробраз и 16 компании.

На компаниите били възлагани поръчки срещу комисионни, възлизащи на между 1 и 3 процента от стойността на всеки договор. Част от комисионните били изплащани и на депутати от управляващата коалиция.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: БразилияПетробраз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари