Деца продължават да се давят, а съчувствие – няма

АП: Европа още търси магическо решение на миграционния проблем
2 фев 2016 21:42, Елка Василева
118
Деца продължават да се давят, а съчувствие – няма
Снимка: архив, Reuters

Преди пет месеца тялото на 3-годишно сирийско момче на турския бряг предизвика обществени действия в подкрепа на бежанците. Сега снимки с поразително сходство предизвикват единствено колективно свиване на рамене.

Разликата донякъде се дължи на времето, обстоятелствата и изключителното въздействие на снимките на Айлян Курди през септември.

Но също и на това, че чувствителността все повече отслабва. Плавателни съдове ежедневно пристигат по европейските брегове или потъват по пътя - като преобърналия се край турския бряг в събота, когато загинаха най-малко 37 души, включително бебета и малки деца.

Снимките от поредната трагедия, включително с трупове на деца, не произведоха същия шок, пише Анджела Чарлтън от Асошиейтед прес.

Опасенията, че бежанците ще извършат екстремистки нападения или че ще тормозят жените, заплашват да изместят състраданието. А Европа все още е в търсене на магическото решение на миграционната дилема.

"Обществото сякаш е имунизирано. Не искат повече да виждат това", каза Мелиса Флеминг, говорител на върховния комисар на ООН за бежанците.

Някои се бунтуват срещу безразличието. Футболистите от гръцки отбори устроиха седящ протест в израз на солидарност след поредните удавяния на бежанци.

Художникът Ай Вейвей, който иска по-благосклонна политика към мигрантите, пресъздаде смъртта на Айлян.

Снимките с детето не бяха първите, нито последните, документиращи риска, който семействата поемат, за да избягат от войната в Сирия заради по-добро бъдеще в Европа. Но неговото безжизнено и спретнато облечено тяло - снимано първо лежащо с лице върху пясъка, а после в ръцете на полицай, завладя по уникален начин колективното въображение.

В днешното време, когато снимките са навсякъде и са мимолетни, онези изображения бяха запомнени. По необичайно стечение на обстоятелствата самоличността му бързо бе установена и се разбра, че той има роднини в Канада, което допринесе историята му да стане популярна по целия свят.

"Хората реагират много силно на лични истории", каза Флеминг. "Това беше едно-едничко дете, лежащо на плажа, което прилича на сина ми, на по-малкия ми брат."

Снимката се превърна в символ на бежанската криза и бездействието на правителствата. Тя предизвика търсене на съмишленици в глобален и личен план, а доброволци от Великобритания до Гърция дойдоха, за да нахранят и подслонят новопристигащите.

На политическо равнище въздействието й не бе еднозначно. Първоначално тя подложи на силен натиск държавните ръководители да действат, но 28-те държави членки на Европейския съюз все още са разделени по въпроса колко бежанци да приемат, както и докъде да се простира щедростта.

Оттогава ислямски екстремисти се смесиха с бежанците и се присъединиха към родени в Европа радикали, които организираха кървави нападения в Париж. Вината за поредица обири и сексуални посегателства в германския град Кьолн до голяма степен бе хвърлена върху мигрантите. Европейските крайнодесни партии извлякоха ползи от бежанската вълна.

След това в събота край турския бряг се преобърна поредният кораб на път за Гърция. Сред 37-те жертви имаше бебета и малки деца.

Реакцията не бе толкова внушителна, но не и преживените от бежанците ужаси.

Когато плавателният съд се ударил в скалите, мигрантите ридаели, каза пред Асошиейтед прес очевидецът Гюлджан Дурду. "Вечно ще чувам тези викове", заяви той в неделя, ден след трагедията. "Те крещяха, докато загиваха."

Драмата намери израз в снимките. На една от тях дете на възраст колкото Айлян лежи на скалистия бряг, от дрехите му виси биберон, а върху малката си главичка има шапка с помпон. На друга снимка турски полицай подготвя по-голямо момче да бъде поставено в чувал за трупове.

Но за много от гледащите тези снимки моментът за пробуждане вече е отминал.

Във Франция, Германия, Скандинавия и Полша новите снимки бяха отразени само периферно. В Италия не привлякоха особено внимание - но така или иначе по нейните брегове и във водите около тях изобщо не липсват сърцераздирателни сцени.

В балкански страни, които са по-близо до мястото, откъдето идват новопристигащите, им обърнаха по-голямо внимание.

В Гърция потъването - четвъртото за по-малко от седмица, но не и най-голямото по брой жертви, бе отразено със същия ужас и внимание, както и останалите случаи на удавяния.

В Унгария таблоидът "Блик" публикува голям материал на две страници, придружен от малка снимка как спасител носи тялото на Айлян и от фотография в близък план от последната трагедия. Едно от заглавията гласеше: "Никой не си извади поуки от трагедията на малкия Айлян".

В няколко от читателските коментари в унгарския новинарски портал origo.hu за удавянията бяха обвинявани родителите, като се посочваше, че предприемането на опасните пътувания е безотговорно.

Някои медии се замислиха дали изобщо да показват поредните снимки. Един унгарски вестник предупреди, че изображението може да има вредно въздействие върху децата.

След потъването миналата година на кораб с около 800 души, оказали се в капан на борда му, от уважение към тях италианските военноморски сили отказаха да позволят правене или разпространение на каквито и да било снимки.

Флеминг смята, че в случая с Айлян най-добрият начин "да бъде почетена паметта му беше този изблик на състрадание, този изблик на хора по улиците с искания правителствата да направят повече".

Лелята на момчето е съгласна с това. Изпълнена с възмущение, след като е видяла новите снимки, Тима Курди каза: "Още едно момче и още едно момче, и още едно момче се удавиха. Искам просто да прегърна майката на това дете". "Дори не мога да разбера какво се случва", каза тя от фризьорския си салон в Порт Кокуитлам в Британска Колумбия, Канада. "Войната трябва да спре веднага."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: миграцияАйлян Курди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
15
 
! Отговори
Judge Dredd преди 8 години
А децата в Източна Украйна?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?!!?!?!?!?!?!?!?!?!??!!?!?!??!?!?!?!!??!
68
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато путин не спре да ни изпраща бежанци няма да има оправия.Докато русия не се разпадне ще бъде опасност за Европейския ни Дом и Семейство!!!
67
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да спрат да плуват, а да се връщат в родината си и да се борят за нея!
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да би в родината седяло,не би се удавило и умряло!
65
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имат си родители, те да ги мислят. Човек трябва да мисли приоритетно за своите деца, а тези, които идват, са заплаха за нашите деца!
64
1
 
21
 
! Отговори
Отговорност преди 8 години
Родителите са за бой, ако може така да се каже. Малкия Айлян не би тръгнал на никъде ако майка му и баща му не са го натирили в лодката. Вместо да тръгват по непознатия и пълен с опасности път към Европа, да бяха отишли в бежански лагер в защитените зони около тяхната страна. Там детето сега щеше да е живо.
63
1
 
20
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Централите на Асошейтед прес и ООН са на доста дълго разстояние от епицентъра на събитията. Отстрани в защитената крепост САЩ е лесно да сочиш с пръст за липса на съчувствие.
62
3
 
30
 
! Отговори
Ния преди 8 години
А възрастните хора в България, които цял живот са работили, а сега мизерстват, умират от студ и глад собствените си къщи?
61
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо никой не съчувства на ограбените, пребитите и изнасилените от "милите хора"? Аз например съчувствам много на нещастното население, принудено да съжителства с пришълците и да живее в страх, на жените, които не смеят да излязат вечер и са застрашени дори когато се прибират от работа, съчувствам на пенсионерите, които бяха изгонени от жилищата си, за да бъдат дадени същите на "гостите", съчувствам на ограбените и пребити без причина хора. Но на хора, за които законите не важат, НЕ!!!!
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво да им съчувствам?!Това са хора, които нарушават законите, а аз на такива хора не съчувствам. Единственото, което искам е наказание. Наказание, както за тези, които организират това нарушаване на законите, така и за тези, които се съгласяват да нарушават законите. В случая с децата - наказание за родителите и наказание за организаторите на този незаконен трафик.
59
1
 
30
 
! Отговори
33 преди 8 години
СТИГА С ТЕЗИ УДАВЕНИ ДЕЦА !Първо те НЕ СА сирийски, а Либийски и Иракски деца! Второ, щом родителите им са БЕЗОТГОВОРНИ да ги качат на лодки, за които не се знае дали ще стигнат, значи отговорността е тяхна, а НЕ НА ЕВРОПА! Трето, защо никой не си задава въпроса - ЩОМ ИМА БЕЖАНЦИ ОТ СИРИЯ, ЗАЩО ТЕ СА САМО 10% ОТ ОБЩИЯ БРОЙ, напиращи да живеят в Европа? Нали всичко е добре в Либия, Ирак, Афганистан, Мароко, защо бягащите от там млади мъже, са без образование, език, фанатизирани, мързеливи?
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бягат от война, но технически в Турция вече са избягали от нея. Просто искат по-добър живот при наивните германци, както сумати други икономически емигранти и това е. Меркел каза елате всички и те отиват. Тя трябва да им осигури и транспорт сега
57
1
 
24
 
! Отговори
Nord преди 8 години
Какво съчувствие бе, стига глупости, като ви изнасилят жените и вас ви наръгат, ще ви питам тогава дали съчувствате... Това в момента е зараза, болест за Европа, аман от толерантност, какво трябва да се случи за да се за затворят границите?!? Европа не е бащиния журналистчета. Подслонете гк като сте толкова толерантни
56
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родителите им трябва да бъдат съдени. Защо не са се движили по пътищата, ами през януари са ги качили на гумена лодка.
55
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези са по- битер и от ромите. Вън от България, варвари!
54
2
 
59
 
! Отговори
едно мнение преди 8 години
А защо ги раждат тези деца, от колко години са във война, няма къде и с какво да живеят, а раждат едно след друго, каква безотговорност, кой трябва да се грижи за децата им, ние ли?
53
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Какво става?"Отвличат деца и рисковат живота им. Това е.Кой ще си качи бебето на спукана лодка?После как да си обясним хилядите деца, непридружени от възрастен, скитащи из Европа?
52
2
 
56
 
! Отговори
студент преди 8 години
По-добре те да измират отколкото ние. Колко лесно манипулират хората само с няколко добре направени снимки. Проблемът е че светът е станал прекалено хуманен. Човешки права, толерантност, съчуствие, направо ми се повдига, а за расизъм говорят само срещу нас белите сякаш ние сме най голямото зло на светът. Никога расизмът не е бил по очевиден от днес и то насочем изцяло срещу бялата раса.
51
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за повечето от тези навлеци това е някакъв извратен маратон. кой ще стигне пръв, още преди границите да са затворени. ако го депортират, ще направи втори опит. и така, докато границите не бъдат затворени окончателно.
50
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А някой на нас съчувства ли ни, че трябва и тия сега да ги храним. Тия пари от къде ще се появат????Въобще не ми пука за тия, нито съм ги карал да идват,нито ще плача за тях