Деца продължават да се давят, а съчувствие – няма

АП: Европа още търси магическо решение на миграционния проблем
2 фев 2016 21:42, Елка Василева
118
Деца продължават да се давят, а съчувствие – няма
Снимка: архив, Reuters

Преди пет месеца тялото на 3-годишно сирийско момче на турския бряг предизвика обществени действия в подкрепа на бежанците. Сега снимки с поразително сходство предизвикват единствено колективно свиване на рамене.

Разликата донякъде се дължи на времето, обстоятелствата и изключителното въздействие на снимките на Айлян Курди през септември.

Но също и на това, че чувствителността все повече отслабва. Плавателни съдове ежедневно пристигат по европейските брегове или потъват по пътя - като преобърналия се край турския бряг в събота, когато загинаха най-малко 37 души, включително бебета и малки деца.

Снимките от поредната трагедия, включително с трупове на деца, не произведоха същия шок, пише Анджела Чарлтън от Асошиейтед прес.

Опасенията, че бежанците ще извършат екстремистки нападения или че ще тормозят жените, заплашват да изместят състраданието. А Европа все още е в търсене на магическото решение на миграционната дилема.

"Обществото сякаш е имунизирано. Не искат повече да виждат това", каза Мелиса Флеминг, говорител на върховния комисар на ООН за бежанците.

Някои се бунтуват срещу безразличието. Футболистите от гръцки отбори устроиха седящ протест в израз на солидарност след поредните удавяния на бежанци.

Художникът Ай Вейвей, който иска по-благосклонна политика към мигрантите, пресъздаде смъртта на Айлян.

Снимките с детето не бяха първите, нито последните, документиращи риска, който семействата поемат, за да избягат от войната в Сирия заради по-добро бъдеще в Европа. Но неговото безжизнено и спретнато облечено тяло - снимано първо лежащо с лице върху пясъка, а после в ръцете на полицай, завладя по уникален начин колективното въображение.

В днешното време, когато снимките са навсякъде и са мимолетни, онези изображения бяха запомнени. По необичайно стечение на обстоятелствата самоличността му бързо бе установена и се разбра, че той има роднини в Канада, което допринесе историята му да стане популярна по целия свят.

"Хората реагират много силно на лични истории", каза Флеминг. "Това беше едно-едничко дете, лежащо на плажа, което прилича на сина ми, на по-малкия ми брат."

Снимката се превърна в символ на бежанската криза и бездействието на правителствата. Тя предизвика търсене на съмишленици в глобален и личен план, а доброволци от Великобритания до Гърция дойдоха, за да нахранят и подслонят новопристигащите.

На политическо равнище въздействието й не бе еднозначно. Първоначално тя подложи на силен натиск държавните ръководители да действат, но 28-те държави членки на Европейския съюз все още са разделени по въпроса колко бежанци да приемат, както и докъде да се простира щедростта.

Оттогава ислямски екстремисти се смесиха с бежанците и се присъединиха към родени в Европа радикали, които организираха кървави нападения в Париж. Вината за поредица обири и сексуални посегателства в германския град Кьолн до голяма степен бе хвърлена върху мигрантите. Европейските крайнодесни партии извлякоха ползи от бежанската вълна.

След това в събота край турския бряг се преобърна поредният кораб на път за Гърция. Сред 37-те жертви имаше бебета и малки деца.

Реакцията не бе толкова внушителна, но не и преживените от бежанците ужаси.

Когато плавателният съд се ударил в скалите, мигрантите ридаели, каза пред Асошиейтед прес очевидецът Гюлджан Дурду. "Вечно ще чувам тези викове", заяви той в неделя, ден след трагедията. "Те крещяха, докато загиваха."

Драмата намери израз в снимките. На една от тях дете на възраст колкото Айлян лежи на скалистия бряг, от дрехите му виси биберон, а върху малката си главичка има шапка с помпон. На друга снимка турски полицай подготвя по-голямо момче да бъде поставено в чувал за трупове.

Но за много от гледащите тези снимки моментът за пробуждане вече е отминал.

Във Франция, Германия, Скандинавия и Полша новите снимки бяха отразени само периферно. В Италия не привлякоха особено внимание - но така или иначе по нейните брегове и във водите около тях изобщо не липсват сърцераздирателни сцени.

В балкански страни, които са по-близо до мястото, откъдето идват новопристигащите, им обърнаха по-голямо внимание.

В Гърция потъването - четвъртото за по-малко от седмица, но не и най-голямото по брой жертви, бе отразено със същия ужас и внимание, както и останалите случаи на удавяния.

В Унгария таблоидът "Блик" публикува голям материал на две страници, придружен от малка снимка как спасител носи тялото на Айлян и от фотография в близък план от последната трагедия. Едно от заглавията гласеше: "Никой не си извади поуки от трагедията на малкия Айлян".

В няколко от читателските коментари в унгарския новинарски портал origo.hu за удавянията бяха обвинявани родителите, като се посочваше, че предприемането на опасните пътувания е безотговорно.

Някои медии се замислиха дали изобщо да показват поредните снимки. Един унгарски вестник предупреди, че изображението може да има вредно въздействие върху децата.

След потъването миналата година на кораб с около 800 души, оказали се в капан на борда му, от уважение към тях италианските военноморски сили отказаха да позволят правене или разпространение на каквито и да било снимки.

Флеминг смята, че в случая с Айлян най-добрият начин "да бъде почетена паметта му беше този изблик на състрадание, този изблик на хора по улиците с искания правителствата да направят повече".

Лелята на момчето е съгласна с това. Изпълнена с възмущение, след като е видяла новите снимки, Тима Курди каза: "Още едно момче и още едно момче, и още едно момче се удавиха. Искам просто да прегърна майката на това дете". "Дори не мога да разбера какво се случва", каза тя от фризьорския си салон в Порт Кокуитлам в Британска Колумбия, Канада. "Войната трябва да спре веднага."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: миграцияАйлян Курди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бих искал да изразя съчувствие за всичките два милиона души, които емигрираха в Европа през 2015 г., ама не знам как да го направя. Ясно е, че заслужават съчувствието ми, и съм готов да се раздам до последния атом от съчувствие, ако това е необходимо. Съчувствам и на 5-те милиона, които ще пристигнат през 2016-а, както и на десетте милиона, които още се колебаят дали да поемат по този дълъг и опасен път. Съчувствието ми е безгранично, само ми липсва способ да го проявя.
48
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам вече колко трябва да си ***, за да си мислиш, че със съчувствие можеш да решиш подобен проблем. Удавило се било дете при опит за незаконно проникване в ЕС и аз трябва да се чувствам виновен, все едно аз ги поканил да дойдат, аз съм им казал от там да минат, аз съм им потопил лодката, аз съм им изпил мозъците? Ами не, не се чувствам виновен и въобще не им съчувствам на тези хора, та са си виновни за всичко.
47
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам вече колко трябва да си ***, за да си мислиш, че със съчувствие можеш да решиш подобен проблем. Удавило се било дете при опит за незаконно проникване в ЕС и аз трябва да се чувствам виновен, все едно аз ги поканил да дойдат, аз съм им казал от там да минат, аз съм им потопил лодката, аз съм им изпил мозъците? Ами не, не се чувствам виновен и въобще не им съчувствам на тези хора, та са си виновни за всичко.
46
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някакви диви орди мюсулмани прииждат от пустинята. А аз трябва да им съчувствам, че не всички успели да достигнат заветната цел. Еми няма такава глупост. Не само не им съчувствам, ами мисля че е подходящо да се открива картечен огън по тях, за да не нарушават границите. Те явно от друго не рабират.
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Петре, един ден когато примитивите тряскат жена ти и дащеря ти пред тебе, друга песен ще пееш, гарантирам ти че ще забравиш бързо за милосърдната среда в която си отгледан
44
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koito niama sachuvstvie moje edin den i za nego da niama.
43
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз какво съм виновен, че Хасан е натоварил детето си на лодка и е тръгнал през бурното море? И като дойдат всички тук за кого ще стане по-добре? Не и за нас...
42
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки, който се прави на много загрижен трябва да отдели от личните си пари (а не държавни) и да покани минимум един емигрант в личния си дом. Иначе с чужда пита всеки може да прави помен, докато личното му спокойствие не се нарушава по никакъв начин, и винаги може да отиде да живее някъде с многото си пари (визирам политици и устати общественици). Малко ли са бездомните и бедните в България, защо да ме интересуват повече разни агресивни араби и африканци? Човек не може да помогне на всичко живо
41
1
 
38
 
! Отговори
до Петър преди 8 години
От кое си погнусен? От това, че на света има нещастие ли? Скъсал си с действителността, точно защото никога не си прозрял, че не навсякъде условията са като тези, с които си израснал, и че не всяко семейство е като твоето. Тези деца са убити от родителите си, а повечето хора се възмущават точно от това. И че тези родители идват тук, за да продължат да мародерстват за сметка на твоя чувствен ***.
40
1
 
19
 
! Отговори
Х преди 8 години
Създателите на арабската пролет са виновни,а вие само се джвкате.Може да ги съжаляваме но сме много зле за да им помагаме.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са французи, на Европа не и пука.
38
1
 
35
 
! Отговори
Една майка преди 8 години
До ПетърТи като ки торкова загрижен за навлеците, колко от тях покани да живеят у вас? Двулични толерасти като теб не са и богу мили.
37
1
 
40
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Сирийски беглец си изхвърля децата от първия етаж в Германия, а от нас се иска съчувствие за сирийски деца?Да търсят журналистите съчувствие у госпожа Меркел- тя покани тези вредители в Европа.
36
31
 
1
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До до Петър 27Не съм истерик, просто наистина съм погнусен. Скъсал с действителността също не съм, просто имах щастието да израстна в среда изпълнена с любов и милосърдие. Затова и до днес ми е трудно когато се сблъскам със същества като Вас.
35
21
 
1
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До Загрижен баща от БГа замислял ли си се, че може на никой да не му пука за теб точно защото на теб не ти пука за никокой?
34
33
 
4
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Човек не проявява съчувствие само когато има материален интерес от това. Не можеш да седнеш и да разсъждаваш "аз сега за какво да съчувствам"! Съчувствието идва от сърцето и душата, или си способен на състрадание и милееш за хората или не. Колкото до това какви били емигрантите, колко от Вас си направиха труда да се запознаят с част от тях? Колко им поднесоха чаша вода и ги запитаха от какво страдат? Колко от Вас постъпиха така дори с близките си, с българите за които толкова уж сте загрижени?
33
2
 
30
 
! Отговори
Загрижен баща от БГ преди 8 години
Искам всички тези да се удавят. Не искам никой от тях в близкото бъсеще да е заплаха за моите деца, родили се и живеещи в Европа.Не ми пука за другите, защото на никой не му пука за нас.
32
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москва не вярва на сълзи. Особено на пропагандни и ислямистки. Аз също. И моето семейство иска в по-добро бъдеще в Германия или Швеция, но е принудено да търпи Боковистанския социален модел. Да се давят, сами и доброволно се качват на лодките.
31
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въобще не ме интересува как някакви безотговорни родители тръгнали с надуваема лодка от Турция, където война няма да лежат на помощи в Европа. След като тях не ги е грижа за децата им защо мен да ме е?! Никакви снимки не ме интересуват! Не искам да живея с такива диваци, които не уважават законите, убиват, изнасилват, които са способни да рискуват живота на децата си, за да дойдат да ги издържаме ние! Откъде накъде?!
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците им взимат парите за превоз, да се погрижат за качеството и безопасността, те не чувстват ли капчица срам, неудобство.