Деца продължават да се давят, а съчувствие – няма

АП: Европа още търси магическо решение на миграционния проблем
2 фев 2016 21:42, Елка Василева
118
Деца продължават да се давят, а съчувствие – няма
Снимка: архив, Reuters

Преди пет месеца тялото на 3-годишно сирийско момче на турския бряг предизвика обществени действия в подкрепа на бежанците. Сега снимки с поразително сходство предизвикват единствено колективно свиване на рамене.

Разликата донякъде се дължи на времето, обстоятелствата и изключителното въздействие на снимките на Айлян Курди през септември.

Но също и на това, че чувствителността все повече отслабва. Плавателни съдове ежедневно пристигат по европейските брегове или потъват по пътя - като преобърналия се край турския бряг в събота, когато загинаха най-малко 37 души, включително бебета и малки деца.

Снимките от поредната трагедия, включително с трупове на деца, не произведоха същия шок, пише Анджела Чарлтън от Асошиейтед прес.

Опасенията, че бежанците ще извършат екстремистки нападения или че ще тормозят жените, заплашват да изместят състраданието. А Европа все още е в търсене на магическото решение на миграционната дилема.

"Обществото сякаш е имунизирано. Не искат повече да виждат това", каза Мелиса Флеминг, говорител на върховния комисар на ООН за бежанците.

Някои се бунтуват срещу безразличието. Футболистите от гръцки отбори устроиха седящ протест в израз на солидарност след поредните удавяния на бежанци.

Художникът Ай Вейвей, който иска по-благосклонна политика към мигрантите, пресъздаде смъртта на Айлян.

Снимките с детето не бяха първите, нито последните, документиращи риска, който семействата поемат, за да избягат от войната в Сирия заради по-добро бъдеще в Европа. Но неговото безжизнено и спретнато облечено тяло - снимано първо лежащо с лице върху пясъка, а после в ръцете на полицай, завладя по уникален начин колективното въображение.

В днешното време, когато снимките са навсякъде и са мимолетни, онези изображения бяха запомнени. По необичайно стечение на обстоятелствата самоличността му бързо бе установена и се разбра, че той има роднини в Канада, което допринесе историята му да стане популярна по целия свят.

"Хората реагират много силно на лични истории", каза Флеминг. "Това беше едно-едничко дете, лежащо на плажа, което прилича на сина ми, на по-малкия ми брат."

Снимката се превърна в символ на бежанската криза и бездействието на правителствата. Тя предизвика търсене на съмишленици в глобален и личен план, а доброволци от Великобритания до Гърция дойдоха, за да нахранят и подслонят новопристигащите.

На политическо равнище въздействието й не бе еднозначно. Първоначално тя подложи на силен натиск държавните ръководители да действат, но 28-те държави членки на Европейския съюз все още са разделени по въпроса колко бежанци да приемат, както и докъде да се простира щедростта.

Оттогава ислямски екстремисти се смесиха с бежанците и се присъединиха към родени в Европа радикали, които организираха кървави нападения в Париж. Вината за поредица обири и сексуални посегателства в германския град Кьолн до голяма степен бе хвърлена върху мигрантите. Европейските крайнодесни партии извлякоха ползи от бежанската вълна.

След това в събота край турския бряг се преобърна поредният кораб на път за Гърция. Сред 37-те жертви имаше бебета и малки деца.

Реакцията не бе толкова внушителна, но не и преживените от бежанците ужаси.

Когато плавателният съд се ударил в скалите, мигрантите ридаели, каза пред Асошиейтед прес очевидецът Гюлджан Дурду. "Вечно ще чувам тези викове", заяви той в неделя, ден след трагедията. "Те крещяха, докато загиваха."

Драмата намери израз в снимките. На една от тях дете на възраст колкото Айлян лежи на скалистия бряг, от дрехите му виси биберон, а върху малката си главичка има шапка с помпон. На друга снимка турски полицай подготвя по-голямо момче да бъде поставено в чувал за трупове.

Но за много от гледащите тези снимки моментът за пробуждане вече е отминал.

Във Франция, Германия, Скандинавия и Полша новите снимки бяха отразени само периферно. В Италия не привлякоха особено внимание - но така или иначе по нейните брегове и във водите около тях изобщо не липсват сърцераздирателни сцени.

В балкански страни, които са по-близо до мястото, откъдето идват новопристигащите, им обърнаха по-голямо внимание.

В Гърция потъването - четвъртото за по-малко от седмица, но не и най-голямото по брой жертви, бе отразено със същия ужас и внимание, както и останалите случаи на удавяния.

В Унгария таблоидът "Блик" публикува голям материал на две страници, придружен от малка снимка как спасител носи тялото на Айлян и от фотография в близък план от последната трагедия. Едно от заглавията гласеше: "Никой не си извади поуки от трагедията на малкия Айлян".

В няколко от читателските коментари в унгарския новинарски портал origo.hu за удавянията бяха обвинявани родителите, като се посочваше, че предприемането на опасните пътувания е безотговорно.

Някои медии се замислиха дали изобщо да показват поредните снимки. Един унгарски вестник предупреди, че изображението може да има вредно въздействие върху децата.

След потъването миналата година на кораб с около 800 души, оказали се в капан на борда му, от уважение към тях италианските военноморски сили отказаха да позволят правене или разпространение на каквито и да било снимки.

Флеминг смята, че в случая с Айлян най-добрият начин "да бъде почетена паметта му беше този изблик на състрадание, този изблик на хора по улиците с искания правителствата да направят повече".

Лелята на момчето е съгласна с това. Изпълнена с възмущение, след като е видяла новите снимки, Тима Курди каза: "Още едно момче и още едно момче, и още едно момче се удавиха. Искам просто да прегърна майката на това дете". "Дори не мога да разбера какво се случва", каза тя от фризьорския си салон в Порт Кокуитлам в Британска Колумбия, Канада. "Войната трябва да спре веднага."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: миграцияАйлян Курди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
29
 
! Отговори
weiden преди 8 години
Виновни са родителите им. и. Виновни са и турците, че ги качват на лодки. Никакво съчувствие към мюсюлмани. Да бягат към др. мюсюлмански страни. Не е Европа.
28
0
 
31
 
! Отговори
KKK преди 8 години
то не е имало, как да съчувствам на безотговорен баща накарал да влезе и после изоставил детето си в средата на Средиземно море ... а после се оказа че всеки от тях имал по 5-6000 евро ... еми да си бяхте взели самолетен билет уааа
27
0
 
33
 
! Отговори
... преди 8 години
Добре , гадно е ,че умират деца ,но какво се иска от нас ? Да им подарим колите си? Да ги чакаме с цветя и бонбони ли? Това си е лично техен избор... Ние не може да изхраним нашия народ , а за тези "бежанци" ( сигурно на 200 човека 10 са истински бежанци от Сирия) да не говорим
26
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бляк, пак пропагандни материалчета! Има ли война в Турция? -Няма! Значи тея са авантюристи, самоубийци, терористи или просто нерези в търсене на плячка. Има посолства за кандидат-емигрантите. За останалите -... Разбирате ме.
25
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, за тригодишния Айлян не ми говорете! Не че не ми е мъчно за дедето, но защо от цялото семейство остана жив само таткото? Как така този силен мъж не понесе на гърба си поне едно от децата си или поне най-мъничкото то тях?сега татковците на удавените децъ сигурно също са оцеляли. но то е защото мъжете са цинните за исляма. Жените и децата, да се давят. Татковците ще направят нови на онези европейски ку---- дето се парфюмират най-безсрамно! За това идват те.
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪРВО ИСКАМ ДА СИ ЗАДАДЕТЕ ЕДИНИ ВЪПРОСИ. КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА В СИРИЯ ЛИБИЯ И ИРАК? НЕ СА ЛИ ВИНОВНИ КРАВАРИТЕ И ФРАНЦУЗИТЕ? ДА НЕ БИ ДА СТРАДАТЕ ОТ СКЛЕРОЗА НА ПАМЕТТА И НЕ ПОМНИТЕ КАКВИ ГИ СЪТВОРИХА ТЕЗИ ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАМ ЕДНА ДУМА КОЯТО НЕ Е ЗА ПРЕД ХОРА. ТА ТАКА. НИЕ ЛИ СМЕ ВИНОВНИ ЗА ДА СМЕ МИЛОСТИВИ И ДА ИМ СЪЧУСТВАМЕ НА ЖЕРТВИТЕ НА ОНЕЗИ КОИТО СИ ИЗПЪЛНЯВАТ ВАРВАРСКИТЕ ПЛАНОВЕ? НЕ НИЕ НЯМАМЕ ВИНА И НЕ ИСКАМЕ ДА ЯДЕМЕ ПОПАРАТА КОЯТО Е НАДРОБЕНА ОТ ДРУГИ!
23
0
 
48
 
! Отговори
до Петър преди 8 години
Германските издания писаха, че само 10 % от нашествениците са истински бежанци! Всичко друго е мързелива ***, ламтяща за социални помощи! За тия 10 % ми е жал и им съчувствам! А ти, Петре, защо жалиш за останалите 90 %? Потрошили са хиляди долари, за да се докопат до обетованата Европа, а за нашите баби и дядовци на село хиляда долара са научна фантастика!
22
0
 
27
 
! Отговори
ЧЕ преди 8 години
ДА НЕ ГИ ГОНЯТ,ДА НЕ ИМ ПЛАЩАТ,ДЕЗЕРТЬОРИ..АЗ НЕ МИСЛЯ ,ЧЕ ТОЧНО ЕВРОПА ИМ Е ДЛЪЖНА НА ТИЯ П.АР.АЗИТИ..ИМА ОЩЕ КОНТИНЕНТИ ОКОЛО 193 СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА ООН..ТЕ БИВАТ НАСОЧВАНИ КЪМ ЕВРОПА.ДА ГИ СПИРАТ НА МЯСТО,В ЛИВАН СИРИЯ ИРАК ИЗОБЩО ДА НЕ ТРЪГВАТ.. И ТОВА АКО НЕ Е ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ИСЛЯМИЗАЦИЯ ..
21
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво стана с украинските деца, като сте захванали темата. На тях няма ли Европа да помага или не е крадено достатъчно от местните фараони? Дайте да дадем!
20
0
 
21
 
! Отговори
до Петър преди 8 години
Ти си много по-гнусен, защото си истерик и си напълно скъсал с реалността. Гадно е да четеш обвинения от психично неуравновесен човек. Почивай си повече.
19
0
 
15
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Петре,да не си се объркал,че си Св.Петър?!
18
0
 
28
 
! Отговори
до Питам всички преди 8 години
"Когато Европа се препълни с ***, араби и друга черна *** и ние бъдем заличени, кой ще подържа цивилизацията и високия стандарт за който мечтаят" Ще тръгнат на пълчища към останалите островчета на цивилизация, докато не заличат всичко!
17
46
 
2
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До Анонимен 20ако "омажат" дома ми, ще го изчистя. А твоята "омазана" душа може да я пречисти само огъня! Срам ме е от Вас, безчувствени, егоцентрични същества! Ако това е България, то дано по-бързо се изтрие от лицето на земята. С какво се Вие по-различни от тия емигранти? С какво Вие сте по-заслужили да дишате въздуха от тях? Гнусни сте!
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мангалята дето се въртят около гарите и автобусните спирки и ни джобят постоянно нали разиграват същата карта със съчуствието. Накрая пак ние сме прецаканите. Дали сме им някоя пара за хляб, междувременно са ни обрали. Нищо утрепак ще сме на работа за да има с какводаги храни държавата. Мигрантите са ново гърло за хранене но и те ще ни обират и ще изнасилват. До кога ...
15
1
 
18
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Много си умен. Нооо.. съчувствието е последното, което може да разреши кризата. Така че изказването ти е лишено от всякакъв смисъл, както и статията по-горе.
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съчувствието често е пагубно чувство
13
43
 
2
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Хахаха, съчувствие - от кого очакват съчувствие, от безчувсвените австралопитеци дето са се изказали по-долу ли?!! Та тази дума не означава нищо за тях! На съчувствие са способни само добрите и чисти хора, такива каквито по нашите земи няма да срещнете. Не и в сайт като днес.бг. Хубавото е, че човек получава такова отношение каквото има и той самия към другите. Затова "приятели" не се учудвайте, като остареете в самота и мизерия. Това няма да е заради мигрантите - това ще е заради Вас самите.
12
3
 
40
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Не искам в майка България емигранти! Не искам бащи емигранти, не искам майки емигранти, не искам деца емигранти! Съчувствието ми умря заедно с надеждите ми за прехода, на който края не се вижда!
11
1
 
36
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
Да , и в БГ пенсионерите продължават да мизерстват , но решение няма . А да , за малко да забравя таз годишното увеличение на пенсиите с 2-3 лв
10
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съчувствие? В такъм момент именно то ни погубва, народа от западните държави са прекаленно приспани от високият стандарт и удобен живот, затова неусеща как продажни европейски политици копаят трапа в който ще паднем