Извънредно положение в Хондурас заради зика

Редица страни препоръчаха: Не забременявайте сега!
4
Извънредно положение в Хондурас заради зика
Снимка: Reuters, архив

Хондурас обяви извънредно положение заради бързото разпространение на треската зика, предаде ТАСС.

Съответният указ бе подписан вчера от президента Хуан Орландо Ернандес след заседание на правителството, обсъдило санитарната обстановка, съобщава БТА.

Първият случай на заразяване с вируса зика в Хондурас датира от декември; инфектирани са вече над 3700 души.

Правителството обяви, че засилва мерките срещу комарите преносители на опасното заболяване. В превантивните действия активно ще се включат и гражданите.

Още по темата

Специално внимание ще бъде отделено на санитарните условия в учебните заведения и около тях. Властите приканиха гражданите навременно да извозват боклука и да не събират вода в открити резервоари, създавайки с това идеални условия за размножаване на насекоми.

Вирусът се разпространява бързо в Латинска Америка и особено в Бразилия. Ред държави от Латинска Америка и Карибския регион взеха вече мерки срещу разпространението на заболяването.

Не съществува ваксина, нито лечение за болестта, а само на нейните симптоми. Те са слабо изразени, което затруднява поставянето на диагноза. Най-често наподобяват тези на грипа - температура, главоболие, мускулна треска, конюнктивит, понякога обриви.

При бременните вирусът може да се предаде на плода и да предизвика малформации като микроцефалия, в някои случаи - смърт на плода.

Редица страни препоръчаха на жените да не забременяват за известно време.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
вм преди 2 години
вкарайте ги в Близкия изток тия комари