САЩ укрепват европейския изток, за да сдържат Путин

"Ню Йорк таймс": Не е ясно каква ще е реакцията на Русия
2 фев 2016 20:58, Елка Василева
362
САЩ укрепват европейския изток, за да сдържат Путин
Снимка: архив, Reuters

Американският президент Барак Обама планира значително да увеличи тежкото въоръжение, бронираната техника, както и други видове военно оборудване в страните от НАТО в Централна и Източна Европа. Официални източници от правителството на САЩ заявиха, че този ход има за цел възпиране на Русия от по-нататъшна агресия в региона, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Белият дом планира да финансира допълнителното въоръжение и техника, като поиска над 3,4 милиарда долара от американския бюджет за военни разходи в Европа през 2017 г., казаха вчера няколко неназовани официални източници. Това е над четири пъти повече от сегашния бюджет от 789 милиона долара. Въоръжението и техниката ще бъдат използвани от силите на САЩ и НАТО, като се направи така, че Алиансът да може да поддържа цялостна бронирана бойна бригада в региона по всяко време.

Въпреки че руската военна активност в Източна Украйна затихна през последните месеци, Москва продължава да поддържа присъствие там, като работи с местни проруски сили, се отбелязва в материала на "Ню Йорк таймс".

Допълнителните сили на НАТО са предвидени така, че да изпратят послание на руския президент Владимир Путин, че Западът продължава да е дълбоко подозрителен към подбудите му в региона, заявяват официални източници от американското правителство.

"Това не е отговор на нещо, което се е случило миналия вторник", каза високопоставен правителствен представител. "Това е дългосрочен отговор на променената среда на сигурност в Европа. Това отразява нова ситуация, при която Русия вече е по-сложен играч."

Не е ясно каква ще бъде реакцията на Русия на засиленото присъствие на НАТО на източния фланг на Алианса, отбелязва "Ню Йорк таймс" и допълва, че откакто е подписано мирното споразумение в Украйна миналата година, правителството на Путин е опитало да смекчи напрежението със Запада.

Според цитирани от вестника официални източници руското правителство има силно желание САЩ и Европа да отслабят икономическите санкции, което подсказва, че то няма да изостря напрежението заради новите военни ангажименти.

В материала се цитират и мнения на различни анализатори. Според някои от тях увеличаването на финансирането и на числеността на разположените сили със сигурност ще обезпокоят Русия. Сред страните, където техниката и допълнителните сили е възможно да бъдат разположени, са Унгария, Румъния и балтийските страни, посочват официални източници от Пентагона.

Други американски представители заявяват, че искането на средствата ще е еднократно и няма да залегне като мярка отвъд 2017 г.

Анализатор от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон казва, че с исканите финанси се цели да се заобиколят бюджетните ограничения върху Пентагона и изразява мнение, че те може и да не успокоят източноевропейските съюзници, защото решението за по-нататъшните военни разходи в Европа остава за следващото правителство.

Официални източници от американското правителство заявяват, че новите инвестиции не са само за сдържане на Русия. Въоръжението и техниката могат да бъдат разположени и по южния фланг на НАТО, където могат да помогнат в борбата с "Ислямска държава" или в справянето с миграционния наплив от Сирия, се посочва в материала.

Но няма съмнение, че основната цел е Русия, отбелязва "Ню Йорк таймс". Представители на американското правителство посочват, че две години след анексирането от нея на Крим е важно да бъде изпратено послание на Москва, че НАТО ще направи всичко необходимо, за да застане зад източноевропейските си членки, които са обезпокоени, че може да са следващите.

Русия е инвестирала доста сериозно във въоръжените си сили, като е превърнала тромавата армия от съветски тип в по-лека и гъвкава сила, способна да извършва бързи интервенции. Това, съчетано с готовността на Путин да разшири влиянието на Русия отвъд границите й, създава необходимост от по-силна сдържаща сила, посочват официални източници на "Ню Йорк таймс".

В статията представители на американското правителство също така изразяват увереност, че разполагането на новите сили няма да бъде в нарушение на Основополагащия акт за отношенията между НАТО и Русия от 1997 г., с който двете страни се ангажират да не разполагат големи сили по своите граници.

Отбелязва се също, че на среща в Брюксел преди две седмици, на която е присъствал и генерал Джоузеф Дънфорд, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, източноевропейски страни отново са изразили безпокойство от Русия. Източници на "Ню Йорк таймс" допълват, че представители на балтийските страни Естония, Латвия и Литва са поискали по-силно заявление на американската военна подкрепа.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Президентът на Русия Владимир Путин се срещна в сряда с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Руският президент и бивш ръководител държавният департамент политик със световна известност срещал не веднъж, а днес те отново имат за какво да се говори. Путин признал, че с голямо внимание се вслушва в оценки на световната политическа ситуация от страна на Кисинджър.
161
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 300 Във Венецуела заплатата е 13 долара на месец With the increase that starts Nov. 1, a Venezuelan minimum wage worker will earn 9,649 bolivars a month. Thats about $13.33 a month at the current black market exchange rate of 723.78 bolivars per dollar, or $48.28 a month at the weakest legal exchange rate of 199.86 bolivars per dollar във Венецуела инфлацията изяжда всичко за това и магазините са празни
160
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименХаха ха ха ха ха ха те във Венецуела по богати от в Русия бе хибрид аха ха ха ахаха тези за заплатата във Венецуела ела ги разправяй на милионите миячи на чинии по хотелите в САЩ от Венецуела ясно ли ти е ?
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Укрепвайте го докато не стане късно, за украинския народ вече е късно и са един полуостров по малко
158
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГ. ФРАНСЕПруските прасета на дали ще се спрат само с крим, днес украинския президент петро порошенко заяви че атаката от русия е по силна от миналата година и се страхува от пълна война с русия
157
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен263 ами нямам нищо против че отношенията не вървят между САЩ и южноамериканските *** с копия от боливия а за Венецуела стар комунистически съюзник на пруснацте мога да кажа че въпреки че Венецуела е една от най богатите на петрола страни в света има опашки от пенсионери пред празни магазини, а и наскоро хванаха племенника на президента на Венецуела с един тон кокаин, днес съюзниците на пруснацте са Венецуела, Боливия и главорезите от сирия и иран
156
0
 
3
 
! Отговори
БГ. ФРАНСЕ преди 8 години
Тия докато не запалят света няма да си седнат на дебелите г.ъ.з.о.в.е.
155
3
 
6
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
НАШАТА ДЪРЖАВА ОТДАВНА Е НА АВТОПИЛОТ. НЯМА НУЖДА АМЕРИКАНСКИ *** ДА НИ УКРЕПВАТ. НИЕ 25 ГОДИНИ СМЕ ПОД МОРСКОТО РАВНИЩЕ....
154
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен В Боливия живеят диви индианци, там цивилизацията ще дойде мнооого късно.
153
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На нашата държава и народ му трябват,предприятия,фабрики,заводи не строеж на нови военни бази,закупуване на оръжие със заеми и поддръжка на личен военен състав с пари на гладните българи!!!Укрепвайте се в Америка!!!Не де ми изнасяте по цял свят сделките си на военно-промишленият си комплекс и да лапате пачки!!Защото при тази стагнация на пазара,която отново вие провокирахте,единственото,което ви крепи икономиката остана военно-промишленият ви комплекс!!!!
152
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва специален акцент на Прибалтика = там има много руски предатели, които трябва да се профилактират.Освен това трябва да се работи за ограничаване на руската пропаганда - руския интернет трябва да се ограничи и тамошните *** да се лишат от удоволствието да се прехранват с хибридна война и дезинформация. Същите мерки да се вземат и към руснаци живеещи в ЕС - постоянен контрол и наблюдение.. докато не се пропукат!
151
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унгария, Румъния и прибалтийските страни...а България? Горката, даже и американците не я бръснат за слива!
150
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ са далече зад океа тях не ги интересува ,че в ЕС изнасилват жени и деца
149
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе САЩ ли е не ми го хвали от тях идва само СМЬРТ И РАЗРУХА
148
1
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
МЕРСИ ОТ ТЯХНОТО УКРЕПВАНЕ ! УКРЕПИХА АВГАНИСТАН ,ИРАК ЛИБИА , СИЛРИЯ , СЕГА ДОЙДОХА НАС ДА УКРЕПВАТ ! МЕРСИ ! ЩО НЯКОИ ВСЕ ИСКА ДА НИ УКРЕПВА ! ГЪРЦИТЕ НИ УКРЕПВАХА 400Г , ТУРЦИТЕ 600Г РУСИТЕ -100 Г. СЕГА ПЪК АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ НИ УКРЕПВАТ ! САМО ЧЕ ЗА НАС ТОВА НЕ Е УКРЕПВАНЕ А УКОПАЦИЯ , ЩОТО РОБСТВО ИМ БИЛА НЕУДОБНА ДУМИЧКА !
147
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tя реакцията на Путин не закъсня.Създава 4 нови пълноценни дивизии на западните граници.Ясно е ,че САЩ искат да изпишат дългът си с една война на територията на Европа.Също е ясно,че ние ще пострадаме,но карай нашите политици това не ги интересува.Нали янките им плащат да се съгласяват с тях.А парите които им плащат са взети пак от нашият джоб.Война ще има само да видим кога ще я започнат.Спомнете си струпването на войска и техника в Кувейт с какво завършиБог да ни пази защото и в нас има склад
146
2
 
20
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
САЩ са като *** с калашников - добре въоръжени и без мозък.Където и да отидат - кръв и разрушения.Сега подготвят третата светова война.Какво всъщност искат от Русия - кой им пречи да си седят зад локвата и да си гледат бизнеса?
145
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
говедарите са неуморни. добре ,че все повече хора разбират лицемерието им.....от цяла Европа
144
4
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
До CCCCP-1 311. Абе, ти да не си клонинг на американския посланник у нас?
143
5
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Не разбирам защо САЩ използват за говорители мишлета като Литва, Латвия и Естония. Това не са никакви държави. Винаги са били марионетни провинции я на Полша, я на Швеция, я на Русия или Германия.Но като искат да хрчат 3+ милиарда, никой не може да ги спре. Мишлетата ще папкат.