САЩ укрепват европейския изток, за да сдържат Путин

"Ню Йорк таймс": Не е ясно каква ще е реакцията на Русия
2 фев 2016 20:58, Елка Василева
362
САЩ укрепват европейския изток, за да сдържат Путин
Снимка: архив, Reuters

Американският президент Барак Обама планира значително да увеличи тежкото въоръжение, бронираната техника, както и други видове военно оборудване в страните от НАТО в Централна и Източна Европа. Официални източници от правителството на САЩ заявиха, че този ход има за цел възпиране на Русия от по-нататъшна агресия в региона, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Белият дом планира да финансира допълнителното въоръжение и техника, като поиска над 3,4 милиарда долара от американския бюджет за военни разходи в Европа през 2017 г., казаха вчера няколко неназовани официални източници. Това е над четири пъти повече от сегашния бюджет от 789 милиона долара. Въоръжението и техниката ще бъдат използвани от силите на САЩ и НАТО, като се направи така, че Алиансът да може да поддържа цялостна бронирана бойна бригада в региона по всяко време.

Въпреки че руската военна активност в Източна Украйна затихна през последните месеци, Москва продължава да поддържа присъствие там, като работи с местни проруски сили, се отбелязва в материала на "Ню Йорк таймс".

Допълнителните сили на НАТО са предвидени така, че да изпратят послание на руския президент Владимир Путин, че Западът продължава да е дълбоко подозрителен към подбудите му в региона, заявяват официални източници от американското правителство.

"Това не е отговор на нещо, което се е случило миналия вторник", каза високопоставен правителствен представител. "Това е дългосрочен отговор на променената среда на сигурност в Европа. Това отразява нова ситуация, при която Русия вече е по-сложен играч."

Не е ясно каква ще бъде реакцията на Русия на засиленото присъствие на НАТО на източния фланг на Алианса, отбелязва "Ню Йорк таймс" и допълва, че откакто е подписано мирното споразумение в Украйна миналата година, правителството на Путин е опитало да смекчи напрежението със Запада.

Според цитирани от вестника официални източници руското правителство има силно желание САЩ и Европа да отслабят икономическите санкции, което подсказва, че то няма да изостря напрежението заради новите военни ангажименти.

В материала се цитират и мнения на различни анализатори. Според някои от тях увеличаването на финансирането и на числеността на разположените сили със сигурност ще обезпокоят Русия. Сред страните, където техниката и допълнителните сили е възможно да бъдат разположени, са Унгария, Румъния и балтийските страни, посочват официални източници от Пентагона.

Други американски представители заявяват, че искането на средствата ще е еднократно и няма да залегне като мярка отвъд 2017 г.

Анализатор от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон казва, че с исканите финанси се цели да се заобиколят бюджетните ограничения върху Пентагона и изразява мнение, че те може и да не успокоят източноевропейските съюзници, защото решението за по-нататъшните военни разходи в Европа остава за следващото правителство.

Официални източници от американското правителство заявяват, че новите инвестиции не са само за сдържане на Русия. Въоръжението и техниката могат да бъдат разположени и по южния фланг на НАТО, където могат да помогнат в борбата с "Ислямска държава" или в справянето с миграционния наплив от Сирия, се посочва в материала.

Но няма съмнение, че основната цел е Русия, отбелязва "Ню Йорк таймс". Представители на американското правителство посочват, че две години след анексирането от нея на Крим е важно да бъде изпратено послание на Москва, че НАТО ще направи всичко необходимо, за да застане зад източноевропейските си членки, които са обезпокоени, че може да са следващите.

Русия е инвестирала доста сериозно във въоръжените си сили, като е превърнала тромавата армия от съветски тип в по-лека и гъвкава сила, способна да извършва бързи интервенции. Това, съчетано с готовността на Путин да разшири влиянието на Русия отвъд границите й, създава необходимост от по-силна сдържаща сила, посочват официални източници на "Ню Йорк таймс".

В статията представители на американското правителство също така изразяват увереност, че разполагането на новите сили няма да бъде в нарушение на Основополагащия акт за отношенията между НАТО и Русия от 1997 г., с който двете страни се ангажират да не разполагат големи сили по своите граници.

Отбелязва се също, че на среща в Брюксел преди две седмици, на която е присъствал и генерал Джоузеф Дънфорд, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, източноевропейски страни отново са изразили безпокойство от Русия. Източници на "Ню Йорк таймс" допълват, че представители на балтийските страни Естония, Латвия и Литва са поискали по-силно заявление на американската военна подкрепа.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вън НАТО от България! Как така САЩ ще решава нещо си?! Нашите безродни продажници или да започват да работят за НАШИЯ интерес или няма да разберат от къде им е дошло!
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 186Русия, като обем на БВП страната вече е по-малка от Калифорния.то всичко им дребно - и президента, и БВП-то :)
80
2
 
3
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Новини на турски, турски сериали, нямало турско робство в учебниците, ДПС, чалгия, Турция ще пази небето, но врага е РФ. България стана заден двор на Турция за 25 год. но щом от РФ е заплахата да пазят... :)
79
4
 
2
 
! Отговори
до тъпаните преди 8 години
Които говорят, че САЩ искат конфронтация на Европа с Русия. За какво ще пращат войски, ако Европа не им е важна. В противен случай ще му я подарят на Путин, както Крим..Втора грешка няма да има или ще е болезнена...
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Петолъчка в сърцетотоя па хептен изперкал :))) Главата му пълна със сърпове и чукове !!! Аве тва атакизите сте eбаси малoумниците!
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТИК-ТАК САМО ОЩЕ 4 ДЕНА ДО САКРАЛНАТА ДАТА 7 ФЕВРУАРИ КОГАТО ИЗТИЧА КРАЙНИЯ СРОК ЗА ВНОСКА ПО ПАДЕЖА НА ДУРЖАВНИЯ ДЪЛГ НА САЩ-ВНОСКАТА Е 3,14 ТРИЛИОНА,А ТЕЗИ ПАРИ САЩ ГИ НЯМА .ЗАТОВА ВСЕ ПОВЧЕ ЩЕ ЧЕТЕМ ТАКИВА НОВИНИ,ЗАЩОТО КОГА ЗМЯТА УМИРАЛА НАЙ МНОГО СЪСКАЛА
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ укрепват европейския изток, за да сдържат Путин"Ню Йорк таймс": Не е ясно каква ще е реакцията на Русия:):):)Тия имат егати пишман анализаторите! На вързано куче леб не моа да дадат! Русия ще укрепи кубинския юг, а също и китайския далечен изток. Ще преиграят кубинската партия но с повече фигури :)
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 168Путина да ви такова и майката българска един дентой най-много обича да такова проруската сгaн.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брейПрез изминалите 2-3 месеца наивно си мислехмислеща ушaнка :))))))
73
0
 
3
 
! Отговори
Петков преди 8 години
До ВасилевПроизводство и пазари селяни, това е спасението!-------------------Ти какво произвеждаш, Василев?Тор?баси и бастунатука само айнщайниединият вика, че България не е била под турско робство 500 години.Другият пък го гонят комунисти и го нападат руснаци.
72
1
 
1
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
До Odysseus 159 И кво като фалира? Ти как разбра, че е фалирала? Какво се случи? Напр. през 1978 г. започнаха да строят НДК и откриха комплекса "Кристал" в София - там кютахме като младежи и пиехме Джони с лед, щото след фалита гроздовата я вдигнаха от 3.80 на 4.20, а бензина супер 96 от 0.28 лв. го увеличиха на 0.36 лв.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анкъл Бен преди 8 години
САЩ произлизат от Европа и са едно и също, така че не ги бъркайте с Черния Петър, винаги ще са заедно...Е някой друг се опитва да им развали рахатлъка, но едва ли ще успее...
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusТогава Столетов, наший генерал,ревна гороломно: "Млади опълченци,венчайте България с лаврови венци!на вашата сила царят поверипрохода, войната и себе дори!"146 Много поздрави от Вазов гнусна червенокафява атакистка слузКато пиша знам какво пиша .---------------Столетов е Руски генерал!хахахКакво знаеш бе въшка хахабезмозъчен си да!наака ли се сега?баси и необразования ***!то ти личи, че си страшен ***!
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusИ ти си от семето на оцелелите след 9.9.44. - нали тогава целата интелигенция са я избили, та твоите създатели явно не са били от нея.
68
2
 
3
 
! Отговори
Да на думи сте силни преди 8 години
Тия Руснаци, ако тръгнат не може, да ги спреме... Имат танкове, бмп-та, ударни вертолети и т.н... войската на нато е 10 000 хил, общо за Източна Европа... Кой, ще ги спре??? американци за България няма да умират вие сте луди, ако си мислите, че натовците са готови да умират за България... Впрочем знам, колко могат натовци, българи и руснаци... Открие ли се огън по поделение пращат българите през ноща нашите патрулират.. Оръжието на българите старо чупи се нон стоп.. За Афганистан имам впредвит
67
4
 
7
 
! Отговори
до 151 преди 8 години
Не говорете глупости, САЩ нямат интерес от слаба Европа, по скоро вие искате и така не се почуствахте европейци, макар че сме в Европа от векове, а сега и в европейското семейство..Да изградиш нещо и да го разрушиш, едва ли САЩ са такива. Те обожават Европа и руснаците също, затова бягат от Русия...
66
1
 
8
 
! Отговори
Питко преди 8 години
До ВасилевЗад ник,Преди 25 години България имаше не 100, а 250 самолета и 60 хеликоптера, повече от 40 бойни кораба, стотици танкове, ракетни войски... И имаше 6 ядрени блока, строеше още 2, строеше магистрали, заводи, изнасяше по цял свят какво ли не, вкл. интелект - инженери, лекари, преподаватели... Що сега няма? Заради КТБ и Белене ли? И що преди имаше, хем и Белене строеше?
65
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Абе САЩ да си гледат Мексико с тоновете дрога,а тръгнали да оправят Европа.Ние сами ще се оправим с руснацие,САЩ да си гледат американската кочинка,да не си бутат зурлите навсякъде по света.Такива агресори и окупатори като САЩ не е имало от времето от ордите на татарите."
64
2
 
1
 
! Отговори
селянин след 1944 преди 8 години
Досега им гледаха сеира, сега ще подготвят за републиканците нужното, а те ще действат няма да се ослушват..
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusПишеш някакви работи, лигавиш се, но дълбоко в теб се крие един комунист.Личи ти братле!И не само аз съм го забелязал това!