Швейцарците гласуват да имат по 2500 франка месечно

Правителството и парламентът обаче са против
2 фев 2016 16:14, Елка Василева
30
Швейцарците гласуват да имат по 2500 франка месечно
Снимка: архив, Reuters

Швейцария се готви да гласува предложение, според което всеки швейцарец ще получава 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно без значение дали работи или не, съобщават ТАСС и британското издание "Индипендънт".

На 27 януари швейцарското правителство обяви датата на референдума - 5 юни. Преди това бяха събрани 100 000 подписа, необходимите за провеждането на допитването за т.нар. безусловен базов доход.

Повечето хора всъщност искат да водят смислен живот. Може би ще решат да починат месец или три месеца след въвеждането на безусловния базов доход. След това обаче ще им омръзне и те ще се върнат на работа, отбелязва в интервю за ТАСС Даниел Строб, координатор на комитета по организиране на референдума.

Още по темата

Той допълва, че всъщност 2500 франка на месец е скромна сума за швейцарските стандарти и ще е трудно да се живее само с нея, ако не се работи.

Според проведено по-рано допитване само 2 процента от хората възнамеряват да напуснат работа след въвеждането на безусловния базов доход, а 8 процента не изключват такава възможност.

Строб посочи, че точната сума на безусловния базов месечен доход, който ще могат да получават гражданите на страната, ако кажат "да" на референдума, все още не е решена. Сумата ще бъде определена от закона и ще представлява "жизнено необходимото равнище" на средствата.

Ако размерът на сумата бъде 2500 франка за възрастни и 625 за деца, то за изплащането на безусловния базов месечен доход ще бъдат необходими около 200 милиарда франка годишно. При това според авторите на инициативата 70 милиарда могат да се вземат от сегашните социални и пенсионни държавни фондове, а останалите средства могат да дойдат от приходи от икономическа дейност.

Икономиката няма да претърпи катастрофа от такава реформа, посочва Строб. Ако сега средната заплата в Швейцария е около 6000 франка, в бъдеще, като се вземе предвид безусловният базов месечен доход, тя може да възлиза на 3500 франка.

Сега брутният вътрешен продукт на Швейцария е 600 милиарда франка, а една трета от сумата може да бъде разпределяна между всички граждани, посочват инициаторите на референдума.

Против въвеждането на безусловния базов доход е правителството. През декември не го подкрепи и парламентът. Според тях под заплаха може да бъде поставена сегашната система на социално осигуряване, а последствията трудно могат да се прогнозират. Безусловният базов доход е критикуван от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляването на конкурентоспособността на швейцарската икономика. Синдикатите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба, като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.
 

/БТА/
 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До аз

Ако 1 млн души им дадеш 420лв, за годината това прави 5 млрд. Това е 1/4 ор бюджета. А този безусловен базов доход се дава на всичк - включително пенсионери, и добре заплатени специалисти. Така че просто като сметнеш всеки, ще ти трябва 2 пъти годишния бюджет само за това.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е "виновен"! Той ускори тези процеси и поведе човечеството към подобен социален модел.
18
0
 
3
 
! Отговори
супер преди 2 години
е идеята
17
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 2 години
Всъщност идеята за базов доход е много добра.
Ако го реализираме в БГ вариант - дават по една минимална заплата на калпак и му спират всички възможни помощи(оттам ще дойдат и парите за дохода).От минималната се спират всички възможни удръжки - така част от парите ще отидат за здраве и част за пенсия.
Като спрат помощите на *** - даже ще сме на печалба.
Отделно работодателите искат или не - ще вдигнат заплатите - или поне тия ,които в момента се подиграват със служителите си и им дават 400
16
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се въведе базов доход в България 80 % от народа спира работа . Трудолюбивия Българин е мит и фолклор . Ганьо е мързелив и неук .
15
2
 
0
 
! Отговори
Do 18 преди 2 години
Има кой да им бачка
децата да учат немски френски
да идват
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ена с начално образование,
заработила близо 240 000 лв. за
4 год., получи условна присъда
от съда в Разград ...
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ШВЕЙЦАРЦИТЕ ГРАДЯТ КОМУНИЗМЪТ

А ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ УНИЩОЖИ
ПУСКАЙТЕ ПЛЕВНЕЛИЕВ В АТАКА
ЗА ДА ГИ СРАЗИ от Смях
х))
12
3
 
23
 
! Отговори
българина преди 2 години
А тук герб гласуват за вечна мизерия без Горна граница на пенсиониране Без здравеопазване за по евтино..... Да е сигурно че българи няма да останат и ще пуснем до крак
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да са съзнателни не вярвам да се намери някой който да каже "не искам"
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 - ти нали зимаш по 400 франка на ден, кво те боло ф...!?
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До стефчо: браво момче все по толкова да си взимаш
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото гражданите на България и Румъния имаме право да работиме три месеца в календарна година в Швейцария. Като се изисква само адресна регистрация. Аз вече прбвах и съм по доволен от печалбата от колкото в Германия.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До стефчо - еваларка момчето, цар си! тва колко бири са, ей богу!
6
1
 
14
 
! Отговори
бг клошар преди 2 години
за там не са много пари,но дават едно добро спокойствие и сигурност!
5
2
 
1
 
! Отговори
балкан стайл преди 2 години
До Анонимен 1 и 2 - вие даже и не четете!!! а, коментирате! като швейцарци!
4
8
 
10
 
! Отговори
стефчо преди 2 години
аз съм си по-добре тук,взимам чисти 30 лв на ден. нека ми е лошо ..
3
1
 
33
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Жив да не бях!!!Тия наистина са построили комунизма:-)
2
9
 
2
 
! Отговори
3016 сл. хр. преди 2 години
интервю за ТАСС - ой, ой, и у нас так будет!!!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добра оферта. Един апартамент под наем в Цюрих е между 1200 и 2000 франка. Но това сигурно ще важи само за швейцарски граждани.