Тед Круз – ултраконсерваторът, който победи Тръмп

Сенаторът гледа хората в очите, има ораторски талант
2 фев 2016 20:15, Елка Василева
34
Тед Круз – ултраконсерваторът, който победи Тръмп
Тед Круз и съпругата му Хайди. Снимка: архив, Reuters

Тексаският сенатор Тед Круз никога не се запъва, гледа хората в очите, дикцията му е ритмична, изразява се прецизно и има ораторски талант. Това му позволи да стане шампион на религиозната десница и да спечели вътрешнопартийните избори на републиканците в Айова вчера.

Преди няколко месеца той беше само един републикански претендент между много други и дори бе похвален от основния си съперник Доналд Тръмп за твърдите  му позиции срещу федералното правителство на Барак Обама, срещу данъците, срещу абортите и за правото да се притежава оръжие, пише Иван Курон от Франс прес.

След това Тед Круз стана основен съперник на милиардера Тръмп в борбата за спечелване на републиканската номинация. Оттогава е основна мишена за нюйоркския бизнесмен, който го обвинява, че е ужасен човек, или че е бил роден в Канада преди 45 години, намеквайки, че няма право да се кандидатира за президент на САЩ.

Няма съмнение, че след победата на Круз в Айова с 27 на сто (Доналд Тръмп получи 24 на сто, въпреки че водеше в проучванията на общественото мнение), милиардерът ще удвои усилията да си върне челната позиция.

Двамата се борят за едни и същи гласоподаватели - американците, които са гневни на политическите елити. Те се състезават да надминат предизборните си обещания, например в предизборните клипове, в които вдигат тревога за нелегалната имиграция. Или в порицаването на "теорията" за климатичните промени. Тед Круз се зарече да унищожи джихадистите от "Ислямска държава" с "бомбен килим".

Стратегията на Круз в Айова се опираше изцяло на евангелистките протестантски избиратели, които са мнозинство сред републиканците. Той им обеща да разтури изцяло "Обамакеър" - реформата на здравната система на Барак Обама, и да защити американските християни срещу заплахата за тяхната религия, надвиснала от демократите.

За да подсили посланието си, Тед Круз не се поколеба да използва във видеозаписи децата си, и дори да пече бекон на цевта на пушката си на стрелбище - начин да напомни за привързаността на тексасците към оръжията им.

Преди две седмици обаче той се оказа подложен на остри критики за охулването на "нюйоркските ценности", които според него защитават абортите, гей браковете, парите и медиите.

Но Рафаел Едуард Круз, който беше първият официален претендент за републиканската кандидатура, отдавна е избрал политическата си позиция - в консервативното "Чаено парти".

Той вбесява по-възрастните

Тед Круз е член на Сената едва от януари 2013 г., един от двамата сенатори, представляващи Тексас, и дължи победата си на ултраконсервативното движение, което тогава изненада републиканския елит.

От самото начало той вбесява републиканците с повече опит с проявите си на непочтителност и готовността си да бъде под светлината на прожекторите в престижната институция, където младостта му би трябвало да го подтикне към скромност. Голямата му битка беше през есента на 2013 година.

Докато между републиканските лидери и демократите, съюзници на Барак Обама, вече се очертаваше компромис, той поддържаше твърда линия: никакъв бюджет без пълно премахване на "Обамакеър".

Той агитираше зад кулисите, спечели за каузата си десетки конгресмени от "Чаеното парти" и се противопостави на републиканските лидери. Унизени, те имат зъб на този политик на четиридесет и няколко години, който претендира да ги учи как се управлява. Макар че не успя да спре бюджета, Тед Круз се отличи.

Круз е роден в канадския град Калгари на 22 декември 1970 година. Майка му е американка, а баща му, кубинецът Рафаел Круз е изтезаван от режима на Батиста и изпратен в изгнание в САЩ на 18 години, без да знае дума английски.

Бъдещият политик израства в Тексас, където още като гимназист е запленен от Конституцията на САЩ. Учи в университета в Принстън, после следва право в Харвард, където се дипломира четири години след Барак Обама. Започва блестяща юридическа кариера и се връща в Тексас, където става щатски апелативен адвокат през 2003 година.

Постът се превърна за него в национален трамплин за защита на консервативни каузи и възможност да пледира пред Върховния съд. Круз е пледирал пред Върховния съд девет пъти, при пет от тях е спечелил.

Неотдавнашното сближаване с Куба е според него "ужасна грешка". Той защитава безусловно Израел и е твърдо против ядреното споразумение, което беше сключено с Иран.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
фсб преди 8 години
ужас, тоя е по-зле и от наш боко
17
3
 
4
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Тръмп стана явно реална заплаха за задкулисните господари на САЩ и му спретнаха веднага силен опонент,естествено с много милиони хартийки(които си ги печатат те) за реклама и стратегия.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циника соц *** никога няма да види влас вие сте изкопаемо извращение дърти ***
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
....фашистка страна васална на фашистката империя е рб...а за социалиста САНДЪРС както винаги нито ред!страх ги е от социализма както от чума
14
3
 
4
 
! Отговори
циника преди 8 години
на Килърито в момента му се прави една невероятно скъпа рекламна кампания. Може би единствено Тръмп прави скъпа реклама, но тя е с негови пари. И въпреки мощната медийна подкрепа, въпреки че зад нея стои цялата партийна машина на Демократическата партия, в крайна сметка на първичните в Айова тя изкарва равен резултат срещу борещия се на мускули, самотен воин, въоръжен само със словото и убежденията си - Бърни Сандърс. Все още някой да твърди, че идеите нямат битие в съвременния свят?
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хилъри е най голямото зло , което ще се случи на америка и света , тръмп е изхода но и да го изберат ще го убият военните
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"който победи Тръмп"ДЕ по -полека! Мача още не е свирен!
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факта, че всички се сравняват с Тръмп е достатъчно красноречив!
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
I tozi e top ***
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Круз---победата му в Тексас е сигурна.
8
2
 
11
 
! Отговори
циника преди 8 години
не републиканците искат война. Републиканците по принип са свързани с индустриялния капитал и имат нужда от сигуен ред и затова предпочитат спокойни взаимоотношения с Русия на принципа на баланса на силите. Войната я искат свързаните с финансовия капитал демократи около Килърито - знаете какъв рай за финансовия капитал е всяка война.
7
3
 
7
 
! Отговори
циника преди 8 години
Това е предварителен избор в един от най-малките щати, който няма никакво значение за крайния изход.Важни ще са Калифорния,Ню Йорк, Тексъс,кото дават по няколкостотитн делегата.На всичкото отгоре това е един от най-евангелистките щати в страната и щом силно флиртуващия с пуританите Круз едва е успял да спечели с 3 %, то не знам какво го очаква в големите и модерни щати.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е Тед Круз ултраконсерватор. Тръмп говореше неща които другите не смееха. Благодарение на това, сега отново има политици които могат да водят консервативна имиграционна политика. Тръмп се опълчи на либералните медии, а не тръгна да им се мазни. Трябва да са благодарни че беше се появи Тръмп, ако ще и да изгуби има голяма полза от неговата кампания
5
5
 
4
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
mislya che Ted e sledvashtiyat prezident na usa
4
4
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Круз ..."пече бекон на цевта на пушката си"......ха,ха,хаааааааааааа.....ЕТО ГО "НАШИЯ ЧОВЕК" ..българи......ЯВНО , НА ТОЯ "КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ФАТКИ" , --НЕ МУ МОНАВАТ...!!!!!АКО , СЪМ АМЕРИКАНЕЦ---ВИНАГИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО!!ТЕ , ТАКЪВ ...НИ ТРЕБВА И НА НАС.... У БЪЛГАРИЯ....ХА,ХА,ХАААААААААААА...МАЙ , ПРЕД НЕГО....БОКО Е "СЛАБА РАКИЯ"!!!КАКВА ТИ РАКИЯ .....НАПРАВО "паток"...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Кампанията по световните медии не е кой да спечели изборите, а че гласовете - кажи го речи се броят!!! И никой не им възразява, точно като в България?!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА КАК СЕ РАДВАШЕ ХИЛАРИ КАТО ЧЕ ЛИ Е СПЕЧЕЛИЛА ИЗБОРИТЕ.
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В САЩ 75% от населението е бяло Пловдив е колкото Чикаго по българско население не го забравяйте.