България искала да се възползва от руско-турския конфликт

Целта била да се съживят отслабените икономически връзки с Москва
46
България искала да се възползва от руско-турския конфликт
Снимка: Булфото, архив

По балансиран начин България се стреми да се възползва от разрива в отношенията между Турция и Русия, за да съживи отслабените си икономически връзки с Москва - основен доставчик на газ, но без обиди Анкара,  важен съюзник в миграционната криза, предаде "Фокус" като цитира AFP.

Още по темата

В знак на размразяване на отношенията, София през миналата седмица беше домакин на среща на комитета за българско-руското икономическо сътрудничество, първата след провала на проекта за газопровода "Южен поток“ през 2014 година.

Планът за няколко милиарда долара беше насочен към доставка на руски газ за Европа през Черно море и Балканите, заобикаляйки конфликтната Украйна. Но България, като членка на ЕС и НАТО, попадна под натиск от Брюксел и Вашингтон и така се стигна до спиране на сделката.

В отговор, Русия преначерта плановете си за транспортиране на природен газ чрез нов подводен газопровод, наречен "Турски поток“. Но те също бяха отменени след свалянето на руски военен самолет от турски изтребител близо до сирийската граница през ноември.

България, единствената членка на блока, която получава почти всичкия си природен газ от Русия през Украйна, сега се опитва да предложи нова сделка: изграждане на депо, което може да насочва руския газ към Европа през България.

Русия предпазливо приветства предложението.

"Това, което ни пречи да бъдем твърде оптимистични на този етап, е фактът, че все още сме в очакване на уреждането на редица технически въпроси с Европейската комисия“, заяви заместник-министърът на правосъдието на Русия Сергей Герасимов, след двустранна среща през миналата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
русия- пази боже преди 8 години
До ДимитърДве окупации ни стигат, мерси трета окупация неща..!
24
2
 
2
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Скоро започваме с убийствата на евреите. Аз вече точа ножовете, а има и снайперисти и бомбаджии!
23
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопРусофобите в България са турски г*золизци.
22
2
 
5
 
! Отговори
kalin преди 8 години
Бре Бобчо, бре как само ти си открехнат пък ние сме заблудени. Какви глупости и проценти бръщолевиш. Ти да не ги брои на браздата или на оня остров,дето по принцип се събират едни други.От къде толкова подробна информация от един човек, дето май няма връзка с гръбначния мозък.Като си толкова ербап заминавай за Матушка - там зад Урал място колкото искаш. Те неслучайно народа е казал "*** като фасул"
21
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До kalin 32Айде още един ЗАБЛУДЕНКалине отговори ми на следните въпроси:Когато започна ОРГАНИЗИРАНАТА МИГРАНТСКА ВЪЛНА Асад колко % от Сирия контролираше?Асад 10%"Свободните" 10-15%Кюрди 5%ИД останалото 70-75%Колко от МИГРАНТИТЕ реално са Сирици? По-малко от 50%Кой им Осигури превоз през Турция и Транспорт да се изсипят на Остров Лесбос и нашата граница? (Кажи Путин, Кажи Путин :-))Нещо логично не може да мислиш а? Съгласен си само със спуснати от някой идеи. От Кой бре Калине?
20
6
 
7
 
! Отговори
kalin преди 8 години
От както руснаците разбраха, че сирийците са славяни, напъниха цяла Европа с тях.И на нас пратиха да ни облагородят.Що ли тия на бягат към Матушка...?!?!?!?
19
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 28Първо Шопаре толкова пъти ти писах да ползваш термините по предназначение ама нейсе. Шопе ти си Фашист. Ти поставяш една група хора по-долу от друга група хора и открито заявяваш че въпросната група хора трябва да бъде унищожена. Точно заради подобно мислене от страна на Немците и Италианците ВСВ всички се обединиха срещу Немската и Фашистката(Италианската) Висши Раси.
18
6
 
5
 
! Отговори
BG umrq преди 8 години
BG umrq! Samo 69% ot naselenieto sa etnicheski balgari. Sled 10 godini 50%.
17
15
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен 26Че защо натриването на носа на Фашиска Росия да противоречи на нашия национален интерес?
16
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Rusia van ot SIRIA
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се чуди човек след толкова коментари на статията българи или украйнци от "Десен сектор" коментират???Няма грам интерес!!Единственият-да натрием носа на Русия и Путин!!!В същото време американска фирма прави внос на руски нефт/по статия от преди 4-5 дена/!!Ум царува,ум робува,ум патки пасе и за депутати гласува!!!
14
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина България трябва да се възползва от конфликта и да изгони руските нашественици от тук.Имотите им да се дарят обратно на държавата, с надлежно заверени декларации за дарение.От там насетне да си обитават азия и да ходят на море в крим.Нашето черноморие следва да бъде тотално преобразено, с цел да поемем платежоспособни туристи от Запада и Китай.Стига вече руско робство!
13
4
 
12
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
Абе изкукал другарю ***....ст къде го е писал това Ботев?. Ти изобщо нищо не си чел от Ботев и ме съмнява, че изобщо можеш да четеш.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"България искала да се възползва от руско-турския конфликт"е, к'во! не иска ли? Да не би да е забранено да иска. Или сега ще ни нахокват, та ако може да става по-тънко.
11
2
 
16
 
! Отговори
Скептик преди 8 години
Ами, пишете тук каквото ви се ще. Нито българско правителство няма да ви пита какво ще прави с тази страна, нито на руснаци има до вас думи.Искате паметници - правете ги самички. Българията трябва само на българите, другите народи няма да си мислят за вас. И любимото ви ЕС - също
10
19
 
20
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Две стъпки на България, видни от статията: 1.Признаваме, че блокирахме ЮП не заради сметки, а под натиск от Брюксел и Вашингтон;2. Демонстрираме пробуждане на здравия разумТези стъпки в правилното време работят за България.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
газа през украина ще спре така или иначе
8
14
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Референдум за излизане на България от Е.С. и НАТО,и съд за Соломон Паси,загдето ни вкара в това блато.Трябва да отстояваме националните си интереси.А те са :далеч от Америка и по-близо до Русия.
7
21
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Ясно е написано че целта е да се заобиколи конфликтната Украйна и за това Русия е готова да похарчи милиарди за да накаже Укройна ,че не им играе по свирката.Освем това си търсят и съмишленици в заверата.Тръбата по която получаваме газ сега напълно ни задоволява.А Руснаците да си заобикалят Украйна от където искат, без да ни въвличат в политическите си интереси.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен..10 ....чети повече новини бе--не само шорошките медии....Билд има 7 статии по въпроса