Даваме 6 млн. евро за бежанците в Турция

ЕС се разбра как да разпредели разходите, за да спре Ердоган
Обновена: 3 фев 2016 22:55 | 3 фев 2016 22:30,
147
Даваме 6 млн. евро за бежанците в Турция

България ще отдели 5,9 млн. евро за фонда от 3 млрд., който ЕС обеща на Турция, за да го спаси от бежанците.

След двумесечни преговори 28-те еврочленки се споразумяха за разпределението на сумите за финансирането на споразумението с Турция, предложено от Жан-Клод Юнкер, чрез което ЕС се надява да спре бежанската вълна.

Сумите са изчислени спрямо тежестта на всяка страна в европейската икономика и съответстват на дела ѝ в образуването на БВП на ЕС, се казва в официално съобщение на холандското председателство на ЕС.

Шест държави ще отпуснат по-малки суми за турския фонд от София. Това са Люксембург, Словения, Малта и трите Прибалтийски републики, а Хърватия ще внесе точно колкото и България. €2,3 млн. от Кипър ще отидат за бежанците в Ливан и Йордания, тъй като Ларнака не желае да помага на Турция, окупирала северната част от острова.

Най-големият донор е Европейската комисия, която участва с 1 млрд. евро от европейския бюджет. Страните членки си разпределят останалите 2 млрд. Германия ще плати за издръжката на бежанците в Турция 427, 5 млн. евро, Великобритания – 327,6 млн., а Франция – 309,2 млн.

Постигането на споразумението за разпределението на парите стана възможно, след като Италия вдигна блокадата и оттегли настояването си цялата сума да дойде от икономиите от евробюджета за 2015 г. и обеща да внесе своя дял от 224,9 млн. евро.

Вноските ще бъдат приспаднати от държавните дефицити, които Брюксел следи да не превишат 3% от БВП.
Парите ще се използват за различни проекти, свързани с подобряване на жизнените условия на бежанците, за храна, за образование на децата им, за здравни грижи и за интеграция в турското общество. Сумите трябва да се издържат до 2 г.

Брюксел и Анкара се договориха на 29 ноември за пакет от мерки, чрез които Турция се ангажира да прекрати акостирането на хиляди бежанци всеки ден на гръцките острови, срещу финансова помощ от 3 млрд. евро до 2017 г., подновяване на преговорите ѝ за членство в ЕС и отпадане на шенгенските визи за турски граждани. През декември ЕС отвори нова преговорна глава с Турция, а безвизовият режим е планиран за тази есен.

Граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ съобщи, че над 880 000 души са влезли нелегално в ЕС през от Турция през Гърция миналата година. 108 000 души са пристигнали само през декември през Гърция и още 9700 са акостирали в Италия.

След като през есента около половината от имигрантите са били сирийци, броят им е паднал до 39% през декември. Затова пък броят на иракчаните се е удвоил, а всеки трети новопристигнал е афганец. Европейската агенция пресмята, че през 2015 г. са направени 1,83 млн. незаконни пресичания на външните граници на ЕС, 1,04 млн. от тях на границите на Гърция и на Италия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: бежанциесТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
Все повече взех да харесвам Българите. Ще ми плащат да им пазя небето, сега ще ми плащат да им пазя границата от Сирийци и разни други. Плащат ми за плодове и зеленчуци, плащат ми за сериали, плащат ми за екскурзии. Въобще тези Българи само за мен работят. Но те са свикнали, да са ми роби и да съжителстваме заедно, така че нищо ново под слънцето. Остава им само надеждата "братушката" да ги спаси, ама и той само гледа, как да им го сложи!
51
1
 
10
 
! Отговори
Смях в залата. преди 8 години
Турция доказано организира трансфер на мигрантите срещу заплащане на трафика. Хитро прекараха и ЕС да им плати на едро
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До *** 68Пич не знам дали руснаците са те стригали , но ти си остриган генетично по рождение. Когато България бе съдружник с Русия бе развита както в промишлено така и в аграрно отношение. Това да си бил на 26 място в света по икономически растеж се изисква силно развита икономика, каквато днес е напълно унищожена. Виж сега само по детска смъртност сме на челно място в света , виж как живеят пенсионерите и виж колко стотици самоубийства стават всяка година.Едни ограбиха националните богатств
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой журналист има ли право да пита премиера чий го крепи в Брюксел и Лондон какво полезно свърши за народа си? Ако е само да ни доят с милиони за бежанците тази новост могат да му я наредят по телефона без да бие път. Или за всяко негово съгласие Брюксел му превежда комисионната по банковата му сметка. Така ще бъде докато на власт са европедалите със десни разбирания. Ако е Сидеров ще тегли по една майна на Барозу и компания и ще изкара на мига България от ЕС и НАТО.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А има толкова по-евтин и сигурен начин за ЕС да реши проблема...Този проблем всъщност би трябвало да не е проблем на ЕС и не ЕС да плаща за него, но с такива лидери толкова.
47
10
 
1
 
! Отговори
До 67 преди 8 години
Нещо те е яд ,че не могат вече да ни стрижат от матушката ли?
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сега някой видял ли е нещо добро за България от членствата в нато и ЕС?Аз не!Напротив, само негативи за народа ни!Проклет да е дребосъкът паси, бойковци и всички продажни българоубийци!
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бах *** подписа Санстефанския договор сега ша си плаща като Поп
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България си плаща и на Екатерина велика и на Осман Паша , нема 6-5 бате , така e Държава без корени
43
1
 
6
 
! Отговори
Пустиняк преди 8 години
до членскa кaртa 7. Обръщaш се към мен нa Вие, a ме нaричaш твaр. Опитвaш се нa възпитaн дa се прaвиш, aмa не ти се получaвa. Що се отнaся до избори и влaст в Бг : отдaвнa устaнових, че мнозинството в бг обществото сa aлчни, прости и зaвистливи, и зaтовa и ще ги упрaвлявaт тикви и ***. Нaпуснaх родинaтa си, и aко понякогa изпитaм ностaлгия, четa е в тaкивa стaтии коментaрите, зa дa ми мине. Духовнaтa нищетa е опустошителнa. Гледaй си обaче гaщите нa Меркел!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБанките в Люксембург повечето са международни и не е задължително да отчитат приходи в страната. Вместо това ги внасят другаде?
41
0
 
22
 
! Отговори
рускиня преди 8 години
за 3 милиарда евро би могло да се направи такава защита на европейски граници, че пиле няма да прехвръкне. Сега ще се дадат 3 млрд на Ердоган , а някой дали попита, дали това ще спре бежанците? Другата година Ердоган ще поиска вече 10 млрд. Щом има ***,които дават.....
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четох интересен материал, че онези 16 милиарда които изтегли Бойо са дадени на Украйна, защото в него момент МВФ не искаше да им отпусне заем. Не бих се учудил. Бойо харчи нашите пари, пък все едно ги вади от джоба си. Този ще погребе България.
39
4
 
11
 
! Отговори
иди на хуй преди 8 години
До Турците и бежaнцитеДядо Иван пак ще ви спаси както през 1878 и 1944
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оха, свежи парички за ердоганчо... Че онзи, как му беше името... а Путин... му секна далаверката с петрола и взе да обеднява хайвана. Ама ся ЕС ще му напълни анадолската клоака с пари
37
1
 
5
 
! Отговори
до 110 преди 8 години
И защо трябва да чакаме някой да ни спасява? Не можем ли сами?
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бьди горд че си бьлгарин!!! И защо ли?
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха,американците ще ги бомбят Ердоган ще ги държи по лагери и затвори,Меркел и извратеняците от ЕП ще ги осиновяват а ние ще ги храним.Ние сме много жалки и долнопробни.Само германците и шведите н водят по извратена милозливост към всякаква човешка тиня.
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ДАДЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ЛЮКСЕМБУРГ !!! КАКВА Е ТАЗИ ГЛУПОСТ ЕЙ ЕВРОПЕЙСКИ ***
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айдааа!Отидоха на 7-8 000 български пенсионери ГОДИШНИТЕ им пенсии за издръжка на бежанци в Турция!Какво стаа тук,бре?Вчера 150 хиляди евро ги наместихме!По-рано чичко Юнкер поиска 100 милиона еврака.....!НЯМА ПРОБЛЕМ!Тупат ни като бръшнян чувал!Раздава това правителство пари,ще рече човек,че сме станали Кувейт на Балканите или както ги давахме преди 26 г. по линия на интера!!Явна е работата!Приоритет ще е държавата ни, народ,икономика,индустрия,здравеопазване,образования-В СЛЕДВАЩИЯТ НИ ЖИВОТ!