Даваме 6 млн. евро за бежанците в Турция

ЕС се разбра как да разпредели разходите, за да спре Ердоган
Обновена: 3 фев 2016 22:55 | 3 фев 2016 22:30,
147
Даваме 6 млн. евро за бежанците в Турция

България ще отдели 5,9 млн. евро за фонда от 3 млрд., който ЕС обеща на Турция, за да го спаси от бежанците.

След двумесечни преговори 28-те еврочленки се споразумяха за разпределението на сумите за финансирането на споразумението с Турция, предложено от Жан-Клод Юнкер, чрез което ЕС се надява да спре бежанската вълна.

Сумите са изчислени спрямо тежестта на всяка страна в европейската икономика и съответстват на дела ѝ в образуването на БВП на ЕС, се казва в официално съобщение на холандското председателство на ЕС.

Шест държави ще отпуснат по-малки суми за турския фонд от София. Това са Люксембург, Словения, Малта и трите Прибалтийски републики, а Хърватия ще внесе точно колкото и България. €2,3 млн. от Кипър ще отидат за бежанците в Ливан и Йордания, тъй като Ларнака не желае да помага на Турция, окупирала северната част от острова.

Най-големият донор е Европейската комисия, която участва с 1 млрд. евро от европейския бюджет. Страните членки си разпределят останалите 2 млрд. Германия ще плати за издръжката на бежанците в Турция 427, 5 млн. евро, Великобритания – 327,6 млн., а Франция – 309,2 млн.

Постигането на споразумението за разпределението на парите стана възможно, след като Италия вдигна блокадата и оттегли настояването си цялата сума да дойде от икономиите от евробюджета за 2015 г. и обеща да внесе своя дял от 224,9 млн. евро.

Вноските ще бъдат приспаднати от държавните дефицити, които Брюксел следи да не превишат 3% от БВП.
Парите ще се използват за различни проекти, свързани с подобряване на жизнените условия на бежанците, за храна, за образование на децата им, за здравни грижи и за интеграция в турското общество. Сумите трябва да се издържат до 2 г.

Брюксел и Анкара се договориха на 29 ноември за пакет от мерки, чрез които Турция се ангажира да прекрати акостирането на хиляди бежанци всеки ден на гръцките острови, срещу финансова помощ от 3 млрд. евро до 2017 г., подновяване на преговорите ѝ за членство в ЕС и отпадане на шенгенските визи за турски граждани. През декември ЕС отвори нова преговорна глава с Турция, а безвизовият режим е планиран за тази есен.

Граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ съобщи, че над 880 000 души са влезли нелегално в ЕС през от Турция през Гърция миналата година. 108 000 души са пристигнали само през декември през Гърция и още 9700 са акостирали в Италия.

След като през есента около половината от имигрантите са били сирийци, броят им е паднал до 39% през декември. Затова пък броят на иракчаните се е удвоил, а всеки трети новопристигнал е афганец. Европейската агенция пресмята, че през 2015 г. са направени 1,83 млн. незаконни пресичания на външните граници на ЕС, 1,04 млн. от тях на границите на Гърция и на Италия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: бежанциесТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 8 години
Мaле, Бaйчо пaк се вaйкa, псувa и проклинa. Искa си в еврAЗИЯ, но мрaзи хорaтa идвaщи оттaм. Зa сумa рaвнa нa джобните нa ден нa чистокръвното бългaрско прaсе Пеевски, дето ги крaде от еврофондовете, се е рaзревaл. Зa товa, че си избирa мутри зa упрaвлявaщи, дето грaбят до последно - ЕС, бежaнците ( дето почти ги нямa в Бг), ***... и все някой му е виновен. Бaйчо инaче е цивилизовaн, културен, нaдaрен, умен християнин.
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не може ли да дадем тези пари за строителни материали. Доброволци ще се намерят. И да издигнем една стабилна ограда на българо-турската граница?
30
2
 
28
 
! Отговори
реалито е такова преди 8 години
Даваме 12 милиона лева на Турците--а нашите баби и дядовци ровят по кофите за ***...Е така е,докато сме в стойка Г пред Брюксел и САЩ....А не е ли по-добре да се изгради граница с Турция,през която ще е много трудно преминаването на тези главорези???Хем ще имаме истинска граница,хем парите ще са похарчени у нас...Защото Турция ще вземе парите и пак ще пуска тези джихадисти в Европа-нали е в интерес на Турция това.....Ама с тея продажни политици....
29
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Чуя ли думата турчин, свалям си гащичките под коленете!" Кака Мария
28
4
 
8
 
! Отговори
Хайдутин преди 8 години
Види ми се, че пак ще играем една игра с "Османката империя", ама тоя път цяла Европа е ОБЕДИНЕНА срещу турците и ще има много бой за тях. Тия 3 млрд. Европа ще си ги прибере в десеторен размер, а турците ще отидат в на кучето дет' слънце не грее.
27
1
 
18
 
! Отговори
Иди Амин преди 8 години
Недостигът в бюджета на Националната астрономическа обсерватория годишно е под 300 000 лева. Но ние даваме 12 милиона на Ердоган в опит да го подкупим да спре бежанците. А той най-вероятно ще си ги сложи ако не у лево, то поне в личната сметка...
26
1
 
9
 
! Отговори
Сашето бе, Сашето преди 8 години
6 млн. евро на каналджиите и няма да има никакви "бежанци". С останалите пари до 3 млрд. могат да свалят Ердоган, че да же и ще останат.
25
3
 
9
 
! Отговори
Баязид преди 8 години
Не зле 3 милярда евро като за началото на 2016. Към края ще има актуализация. Абе християните ше си шарите на исляма, иначе кофти за вас. И да не збравите да дойдете на море в Турция, ей! Да не вземете да ходите пак по Гърция и Италия. Там е кофти.
24
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На чист български са говорили аспаруховите българи. Вашият днешен турски език е смес между български, гръцки и арменски думи. Вие нямате собствен език, защото няма турска нация - вие степотомци на бълагри, гърци, араби и арменци.Имената са ви арабски, храната ви е арабска, нямате идентичност.
23
9
 
7
 
! Отговори
Неразбрал Маке преди 8 години
Как може в днешна България да има българи-християни, след като по време на турското робство всичкото живо, грухтящо и квичащо на български е било или изклано, или потурчено?
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако продължаваме така упорито да гоним умните си деца, да прокуждаме младите си и да отблъскваме всеки дръзнал да инвестира в скaпаната ни държава,скоро наистина няма да има кой друг да живее в тази мръcна държава освен бежанците.Може и пък за добро да е, от долният ни народ нищо не става и без това.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТурчинДа, и затова днес сте в 15 пъти по-малка територия от онова време, нагъчкани 80 млн души плюс 3,5 млн бежанци, всеки ден атентати и чукаща гражданска война на вратата.
20
6
 
7
 
! Отговори
Су 34 преди 8 години
Турски башибозуци, поздравявам ви с днешната голяма победа на Сирийската армия! Първият от двата големи коридора, по които снабдявате Джебхат Ан Нусра и Джейш Ал Ислам в района североизточно Алепо е закрит. Армията успя да се съедини с изолираните анклави в Зейтан и Нубл, които са обкръжени от 2012 г. Това е най-важната част от войната в Сирия - прекъсването на доставките на хора и боеприпаси от турска територия.Остава ви в момента линията Рейханли - Идлиб, която ще е следващата цел на САА.
19
3
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
До АнонименВярно е! Всички султани на Османската империя са били внуци и правнуци на хан Крум по права линия - хаааа хаааа хаааааааааа!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТурчинВярно е, до 1665 всичките султани са били от прабългарските родове Дуло онойгурите, самите селджуци са наследници на българите. Упадъкът на турците започва след напускането на властта на българските фамилии.Днешната турска нация са състои от 20 % българи, имате милиони гърци и арменци.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е било и така и ще бъде, живите народи изместват мъртвите като нас.
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите сме мелeзи и полуцигaни и без това, а специално сирийците са даже по-бели от нас. Така че аз определено смятам, че трябва да ги заселваме и да се сливаме с тях, най-малкото за да се спасим от изчезване.
15
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е мъртвa държава, населена от мъpтъв и прокaжен народ.Репопулацията и сливането му с нови, живи гени и народи само ще му е от полза.
14
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТурчинТи на това вашто армия ли викаш дето всички са ви били в историята ви вкл. българската армия два пъти, руската да не говорим от 11 руско-турски войни само една печелите (Кримската) то защото Англия и Франция се намесват на ваша страна.Не народ е въшшшшшшка!
13
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много глупаво племе е това бугарското! Идват ви млади и снажни хора на краката, ако знаете как да ги използвате, до няколко години и демографията, и икономиката ви ще се оправи. Но де толкоз акъл у балканския д3урлатан - нивата неорана, жената буренясала, оно недоразумение на природата си седи в кръчмата и лока джибрица и оправя световните дела!