Джорджия екзекутира най-стария си осъден

Мъжът чакал изпълнението на присъдата си 36 години
Обновена: 3 фев 2016 13:53 | 3 фев 2016 13:44, Елка Василева
23
Джорджия екзекутира най-стария си осъден
Снимка: архив, Reuters

Американският щат Джорджия екзекутира най-стария си осъден на смърт затворник, предадоха световните агенции.

Брандън Джоунс беше умъртвен с летална инжекция в затвор в град Джаксън по-малко от две седмици, преди да навърши 73 години. Този цветнокож американец беше признат за виновен за убийството на бял търговец през 1979 г. Той прекара над 36 години зад решетките.

Заедно с Джоунс на смърт беше осъден неговият съучастник Ван Соломон. Двамата обраха посред нощ супермаркет на бензиностанция, но се натъкнаха на собственика на магазина, който приключваше сметките си. Те го застреляха, но Джоунс винаги е отричал той да е стрелял.

Ван Соломон, също цветнокож, беше екзекутиран на електрическия стол още през 1985 г. Присъдата на Джоунс обаче беше отменена, защото адвокатите му изтъкнаха, че съдебните заседатели се консултирали с Библията по време на обсъждането на наказанието. Последва нов процес и Джоунс отново беше осъден на смърт.

През годините, прекарани в затвора, Джоунс си спечели слава с писанията си за живота зад решетките и за расовите въпроси.

В щата Джорджия 75 души чакат в затвори изпълнението на смъртните си присъди. Миналата година в САЩ бяха изпълнени 28 смъртни присъди, което е най-малкият брой от 1991 г. досега.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
А много ли е хуманно да убиеш човек в разцвета на силите си.А тъ..пако.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грозно! Да убият възрастен човек на края на живота му!!! Изродско!
17
2
 
2
 
! Отговори
. преди 8 години
До БГ гражданинА ти що не си гледаш Калоферската демокрация, а си тръгнал на другите акъл да даваш дали да екзекутират убийците или не?
16
2
 
2
 
! Отговори
. преди 8 години
До ДемократеПроблема ти е, че освен собственото си село, нищо друго не си виждал и през крив макарон.Живей си и си коментирай в блатото на воля.
15
1
 
4
 
! Отговори
Демократе преди 8 години
Съвършено излишно е да коментираму значението на разни думи. Действителността е малко по-важна. А тя е изкривена. Ако ти можеш да живееш нормално в разни дефиниции и етимологии прав ти път презокеански.
14
4
 
1
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
Пичове, да ви го кажа пак, щото явно бавно стопляте.Ограмотете се за значението на думата демокрация и тогава коментирайте.
13
0
 
4
 
! Отговори
Judge Dredd преди 8 години
Изказването на палестинеца бе в ООН.
12
0
 
5
 
! Отговори
Judge Dredd преди 8 години
До 10 - свинаря:Цензурата ще става още по-силна, като това ще бъде оправдавано с "толерантност", "разбирателство" и т.н. В българският език думата за "цветнокожите" в България е ***, а не ром. В един момент няма да можеш да изразиш мнението си. Има записи в ЮТЮБ от изказване на представител от Палестина, в което той говори за издевателствата от страна на Израел. Никой не реагира по какъвто и да било начин. Гробна тишина. Става страшно...
11
0
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Те и без да превеждат не използват правилно времената.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябвало е по-бързичко да действат.
9
0
 
16
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
И аз да питам,защо думата н.а.п.а.л.м е цензурирана? Поради какви съображения?
8
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не беше тази демокрация, сега нямаше да ти четем словесните диарии, защото нямаше да има нито компютри, нито интернет. Иначе за друго не съжалявам.
7
4
 
23
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
каква демокрация само-отново характерните данни за държавата гето, с най многобройните затвори където броя на затворниците приближава броя на работещите в активна възраст.Държавата където в 21 век официално има регистрирани поне два концлагера за мъчения на неудобни политически затворници.Къде са хомотата от амнести инт.или хелзинските пхрроститутки да вият като вълци.
6
2
 
15
 
! Отговори
с преди 8 години
Много интересно, защо думата н.апалм е цензурирана? Във Виетнам цензурата ако работеше така...
5
12
 
27
 
! Отговори
с преди 8 години
Еми велика си е, кво? Къде другаде можеш да си купиш хляб, сирене и патрони от един и същ магазин? Къде другаде вероятността да те застрелят посред бял ден на случаен принцип, или в училище или на улицата, е в пъти по-голяма от вероятността да не те застрелят? А и какво по демократично от това, държавата ти да учи другите на демокрация чрез ***, дронове и бомби? Супер си е от където и да го погледнеш. Наяждаш се с ГМО *** от някой Фест фууд, после се прибираш, взимаш си М16-ката и излизаш
4
30
 
21
 
! Отговори
До Кой преди 8 години
Колкото и да ти е тъжно, това е най-великата демокрация в света.А ти се поограмоти малко за заначението на думата демоктация.
3
2
 
53
 
! Отговори
BG преди 8 години
Редакторът да се научи как са превежда и някои глаголни времена в българския. Какво е това "Двамата обраха посред нощ..."? Да не би да помни новината от 1979г? Правилният превод е: "Двамата обрали посред нощ..."
2
9
 
36
 
! Отговори
123 преди 8 години
Няма прошка ! Ако тея живееха в пост-социалистическа русофилска България щяха да им лепнат само няколко месеца условна.
1
25
 
19
 
! Отговори
Кой преди 8 години
"Най-великата демокрация в света!"