Източна Европа "за" военното присъствие на САЩ

Руски аналитици: Ще се наруши балансът на военната система в Европа
3 фев 2016 21:00, Елка Василева
282
Източна Европа "за" военното присъствие на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Плановете на администрацията на Обама да увеличи четири пъти военните разходи в Централна и Източна Европа, до голяма степен в отговор на неотдавнашната агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна и другаде, бяха посрещнати топло, но и предпазливо в региона във вторник, пише Рик Лаймън във в. "Ню Йорк таймс".

"Ясно е, че Европейският съюз вече не може да отвръща адекватно на демонстрациите на сила от страна на Русия, затова е успокоително, че поне САЩ най-накрая излизат на сцената тук", каза във вторник Роман Кузниар, професор в Института за международни отношения при Варшавския университет.

Анексирането на Крим от Путин през 2014 г. и неговата продължаваща подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна - наред с провокативните нахлувания в украинското въздушно пространство, засиленото патрулиране на подводници и военните маневри край западните руски граници - обезпокоиха много от бившите комунистически страни в региона и породиха засилващи се искания за конкретен западен отговор.

Новината от Вашингтон бе приветствана от висши представители на няколко правителства.

Още по темата

"Ние оценяваме по достойнство решението на президента Обама да увеличи разходите за засилено американско военно присъствие на територията на натовските съюзници от фронтовата линия", се посочва в декларация на чешкото министерство на отбраната от вторник. "САЩ са водачът на атлантическия алианс и имат незаменима роля в поддържането на силен и надежден колективен механизъм за възпиране", се подчертава в документа.

В изявление на латвийския министър на отбраната Раймондс Бергманис, също от вторник, се казва: "Възпирането е това, към което се стремим, и решението на американските власти да складират военно оборудване в Централна и Източна Европа ще изпрати ясно послание за готовност и решимост."

Аналитици казват, че Путин вероятно ще отговори с укрепване на собствените си военни ефективи, макар и да се съмняват, че това би дало тласък на нова надпревара във въоръжаването.

"Русия няма да посрещне добре усилването на американския контингент в Европа по време, когато независимо от цялостните политически усложнения няма риск от пряка военна конфронтация с НАТО, - каза Игор Коротченко, главен редактор на руското списание "Национална отбрана". - Това ще наруши баланса на военната система в Европа. Едно нещо е, когато американците разполагат свои сили в Испания, но съвсем друго, когато ги разполагат в Полша, Румъния или балтийските страни." Въпреки това, добави Коротченко, "(руският) отговор няма да бъде истеричен".

Още по-рано, на срещата на върха на НАТО в Уелс, висши западни представители бяха обявили планове за създаване на бази за складиране на оръжия и за разполагане на войски в Източна Европа, за да бъде укрепена способността на НАТО за бърз отговор в случай на руска агресия.

Администрацията на Обама предвижда военни разходи за над 3,4 млрд. долара в региона през следващата година - далеч над предвидените 786 млн. в сегашния бюджет, като ще разположи ново оборудване и цяла бронетанкова бригада някъде в региона - на ротационна основа, но за постоянно.

Според служители на администрацията ротационното разполагане ще позволи САЩ да не нарушат основополагащото споразумение между НАТО и Русия от 1997 г., според което двете страни обещават да не разполагат голям брой войски покрай границите между Русия и страните членки на алианса.

Правителствени лидери в Полша и балтийските страни твърдят, че агресивните действия на Русия в Украйна вече са нарушили това споразумение и призоваха американските лидери да разположат войски за постоянно в региона. Новото дясно правителство в Полша, в частност, превърна разполагането на натовски войски в региона в своя главна външнополитическа цел.

Предстои среща на върха на НАТО във Варшава през лятото и американското предложение предхожда някои от исканията, които вероятно ще бъдат поставени там.
"Те като че ли най-после разбраха, че досегашният им слаб интерес към тази част от Европа не им носи никаква полза. Сегашното им решение ще е опит това да бъде компенсирано", каза Лукаш Кистер, експерт по външна политика и сигурност от "Колегиум Сивитас" във Варшава.

А Радко Хоковски, изпълнителен директор на чешката изследователска организация "Европейски ценности" в Прага, каза, че се надява съюзниците в Европа да отвърнат на примера на САЩ. "Европейците наистина трябва да положат повече усилия в отбраната си, за да не бъдат като дете, което винаги чака неговата американска майка да дойде да го спасява, защото на тях така не им се иска да харчат своето богатство за собствената си сигурност", каза той.

Въпреки руската агресия европейските военни разходи падаха през всяка от трите последни години според годишния отчет на НАТО за 2015 г. Макар че алиансът приканва своите страни членки да отделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за военни цели, само няколко страни от Европа спазват това.

"Русия все още силно се възприема като заплаха. Затова по-решителни ходове и мерки за укрепване на военните възможности от страна на САЩ ще бъдат най-горещо приветствани", каза Раду Магдин, политически анализатор в румънската столица Букурещ.

Румъния, Полша и балтийските страни са особено гласовити в критиките си към руската анексия на Крим и към продължаващата подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

"Това не е сигнал за връщане към политиката на възпиране от времената на Студената война, която се градеше на много силно американско военно присъствие в Европа", каза Еоин Макнамара, експерт по НАТО в Тартуския университет в Естония. Според него на засиления американски ангажимент трябва да се гледа като на "важна "първоначална вноска" за възпиращо американско (военно) позициониране от нов тип в Източна Европа".

Не всеки ще реагира положително на по-голямо американско военно присъствие, казват някои анализатори. В някои страни като Чехия, където някои лидери правят все повече реверанси към Москва, (американският) ход може да бъде оценен като контрапродуктивен.

"Тонът в страната все по-осезаемо се задава от президента Милош Земан, който открито говори за свалянето на санкциите срещу Русия и би гледал на това като на стъпка в противоположна посока", каза Ерик Бест, живеещ в Прага автор от американски произход на списанието за политика и бизнес "Флийт стрийт".

Аналитици в Москва във вторник сутринта се опитаха да предскажат реакцията на Путин. Мненията им съвпаднаха в това, че този отговор почти сигурно ще включва повече войски и оръжия по западната граница на страната.

"Това, което ще се случи, е, че от една страна Русия ще продължи да развива още повече военната инфраструктура в западните си райони, която само до преди пет години бе доста изостанала. От друга страна, новите оръжия ще бъдат разположени в западната, вместо в източната част на Русия", каза Руслан Пухов, директор на московския Център за анализи на стратегии и технологии.

Цитираният вече Коротченко е съгласен, че новите (руски) оръжейни системи вероятно ще бъдат разположени в (западния) район. Той обаче не очаква да има голямо увеличение на руските военни разходи - нещо, което Кремъл трудно може да си позволи при сегашните ниски цени на петрола и международните санкции, спъващи руската икономика.

"Ние добре помним как приключи надпреварата във въоръжаването за Съветския съюз и няма да повторим тази грешка", каза Коротченко.
 

/БТА/
 


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
3
 
! Отговори
Хера преди 2 години
Odysseus,ти си един гнусен и лабилен драскач.От изразите с които опонираш,имам сериозни съмнения относно българската ти индентичност.Отвратителен си!!!
107
4
 
5
 
! Отговори
До 241 преди 2 години
Явно си доста малък и няма как да знаеш.Когато имахме подкрепата на СССР имахме и техните пазари.В България се живееше спокойно и се градеше.За цените няма да говоря.Имахме здравеопазване и образовтелна система на световно ниво и напълно безплатно.Имахме национално самочувствие.Ако се върнем в още по-далечен план,ако не е била Русия,бабати е щяла да се казва Айше а ти Мюмюн.Анадънму
106
3
 
6
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
То и нашето законно избрано правителство покани турските ВВС да ни пазят.Сега чакаме и помощи от САЩ под формата на кутии с вазелин.
105
3
 
6
 
! Отговори
ХТ преди 2 години
Кои ние бе Оди сей?Аз съм българин и ми дреме единствено за България.Обаче ми писна такива като теб за 20 лв на ден да ръсят тъпотии.Кажи ми едно добро нещо направено от САЩ за България?Само едно,и гася щайгата.
104
3
 
5
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Yankee, go home !
103
3
 
8
 
! Отговори
Хамерикански толуп преди 2 години
Аз да попитам плюещите по всичко Руско,какъв го дирят НАТО/разбирай Америка/в Украйна?Какви интереси имат там и какво защитават.Украйна не е нито член на ЕС,нито на НАТО.Всичко е провокация от страна на "демократичните" и "добри" чичковци от Америка,трупащи милиарди долари чрез оръжейните си далавери.За тях е важно винаги да има военни конфликти от които печелят само те и страдат всички останали.Единствената пречка за тях е Русия.
102
2
 
22
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 2 години
Отдавна,НАТО и САЩ са ни определили като фронтова зона--демек,ние сме просто пушечното месо-разходният материал при евентуален конфликт.Неразбирам защо някои тук се радват-сигурно са самоубийци.....
101
23
 
4
 
! Отговори
Джукър преди 2 години
Приятелите на Русия ги виждаме на какъв хал са. Не, мерси. Искам с цивилизацията (въпреки, че малко не се вписваме там с толкова простоват/русофилски народ), не с диктатурата!!!
100
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледате ли как е у.шанки ?
Източна Европа иска американско присъствие!
99
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
@ 216
"... Американците са освободили местното население -индианците.После те побеляли."
ХаХа
По твоите шеги, разбираме че АМЕРИКАНЦИ са открилили Америка и са почнали да "освобождават индианците"
А знаеш ли от колко народности са тези "американци освободители"?
Тоя "виц" само руснак може да го измисли , без да знае че руснаците също имат от тогавашни изселници.
98
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Русия само лошо може да се чака
97
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 220 че то имате ли контейнери за *** в ленинград бе хибридче руско
96
0
 
10
 
! Отговори
леля Елка .. преди 2 години
пак реди хибридни трели, под акомпанимента на хамбасадата.
95
2
 
8
 
! Отговори
До 189 преди 2 години
уау, уау, уаууууу......Брех, колко сме "милосърдни"....нато-нациките просто "не искали" да "смажат" руснаците!!!!!! Абе, умнико, това войнствено племе, което започва историята си с ИЗТРЕБВАНЕТО на 90 милиона индианци, АКО МОЖЕХА И НЕ ГИ БЕШЕ СТРАХ, ДОСЕГА ДА СА НАПАДНИЛИ РУСИЯ... Дип че хубето си е голем страх.....
94
0
 
15
 
! Отговори
поверително преди 2 години
НАТО ще декласифицира някои поверителни материали. А именно, че шефовете на НАТО са пълни глупаци!
93
1
 
13
 
! Отговори
искаме мир! преди 2 години
Не искаме Нато, искаме мир!
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Shopp™

Толко си смотан че ако ти дадат вилица да си избодеш очите - няма да уцелиш. Аре
91
0
 
13
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 2 години
По заповед на Вашингтон: Източна Европа "за" военното присъствие на САЩ
90
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО е добре организирана престъпна група! Ем ни рекетира ем го пишат "за " по медиите!
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво прави нато ?