Папата се възхищава от това, което Китай може да предложи на "баба Европа"

Франциск протегна ръка към тази страна
3 фев 2016 09:00, Елка Василева
9
Папата се възхищава от това, което Китай може да предложи на "баба Европа"
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Папа Франциск протегна ръка на Китай с възхваляване на мъдростта на тази страна, съживявайки перспективата за помирение между двете държави, чиито дипломатически отношения са прекъснати от 1951 г., предаде Франс прес.

Някои китайски католици желаят такова сближаване, но повечето се опасяват, че Пекин няма да им гарантира нови свободи.

В интервю за в. "Ейжа таймс", публикувано от пресслужбата на Ватикана, папата изразява възхищението си от дълговечната мъдрост на Китай и от това, което "той може да предложи на света", включително на "баба Европа".

"С наближаването на (китайската) Нова година искам да предам най-добрите си пожелания на президента Си Цзинпин и целия китайски народ", казва Франциск, който говори за силата на Китай да се свърже със западния и източния свят в поддържането на "баланса на мира".

Публикуването на това интервю, в което папата не споменава наложените на католиците в Китай ограничения или статута на епископите и духовенството, идва малко след дискретното посещение през януари на китайска делегация в Държавния секретариат на Ватикана, отбелязва АФП.

В Китай има няколко десетки милиона католици, разделени между "патриотична асоциация", чието ръководство се избира и следи от от комунистическата партия, и незаконна църква, чиито назначавани от Рим епископи не са признати от Пекин.

Според осведомени източници е възможно съвсем скоро папата да назначи няколко епископи в Китай със съгласието на китайските власти. Това би бил първият такъв случай след скъсването на дипломатическите отношения между Ватикана и Пекин през 1951 г.

Някои китайски католици яростно обвиняват Ватикана, че иска да пожертва интересите им върху олтара на помирението с Пекин. Те припомнят наложените санкции на свещеници и епископи, които не се подчиняват на комунистическата партия, включително поставянето им под домашен арест, и подчертават, че режимът продължава да потиска изразяването на правата на личността.

Във Ватикана от години се противопоставят две позиции - тази на кръга около държавния секретар кардинал Пиетро Паролин, че трябва да се прояви гъвкавост и че китайското правителство ще отговори на това с повече свободи на католиците, и критиците й, които смятат, че китайският режим не се е променил с времето.

"Ще бъде тревожно, ако се окаже, че Светият престол дава на китайското правителство не само право на вето за името на епископите (което съществува навсякъде другаде), но и право на избирането им", заяви експертът по Азия Режи Ануи. "Тогава официалната епископска конференция, която е изцяло в ръцете на правителството, ще решава кои кандидати ще се представят на папата за одобрение", отбелязва той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Русия не е жандарм преди 8 години
6, объркал си се относно руския президент.Истината е, че малко преди да произнесе знаменитата си реч пред Асамблеята на ООН (28.09.14 г) и да стартира атаката на ВКС на РФ срещу международните терористични групировки в Сирия (30.09.14 г), Путин отиде във Ватикана и там папа Франциск му връчи медала Миротворец, с което му засвидетелства желанието на Глобалния Предиктор за слагане на край на зачестилите цветни революции, арабски пролети и горещи точки, инициирани и финансирани от СПЩ.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако Европа е "баба" то непонятно какво трябва да е Китай, чиято цивилизация е в пъти хиладолетия по стара от европейската. Лукавство, сервилност или типично западно лицемерие, което папата е усвоил ? При все че това е по-добър папа от предишните ужасии .
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Папата е жалък и отчаян опит да се попречи на близостта между Русия и Китай. Не става, дедо попе, нещата отиват в друга посока.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франциск ли е на снимката?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във втората половина на миналата година глобалният център за управление беше преместен от територията на наглосаксите в Китай. Естествено е все повече лидери да протягат ръка.