Ще има ли нови избори в Гърция?

Сега Ципрас е без подкрепа от обществото и партньори
3 фев 2016 21:47, Бойчо Попов
22
Ще има ли нови избори в Гърция?

Гърция е изправена може би пред нови избори. За тази възможност съобщи късно в сряда гръцкият новинарски портал TheToc, като се позовава на правителствени източници.

За първи път от поемането на властта през януари 2015 г. гръцкият премиер Алексис Ципрас не може да разчита на подкрепа от страна на обществото и своите партньори, пише медията.

Източниците подчертават, че Ципрас безрезултатно е опитал да намери нови коалиционни партньори за предстоящите гласувания на редица важни мерки в парламента.

Затова премиерът е допуснал пред свои съпартийци възможността за нови избори. Според някои източници тази възможност е напълно реална, като до дни премиерът може да подаде оставка.

В момента различни професионални сдружения и профсъюзи протестират срещу планираната пенсионна и данъчна реформа, които са предпоставка за допълнителната финансова помощ от страна на Европейския съюз.

Очаква се в четвъртък страната да бъде напълно блокирана от национална 24-часова стачка, свикана от двата основни синдиката в страната - Общата конфедерация на труда GSEE, представляваща работещите в частния сектор, и Федерацията на държавните служители ADEDI, срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни промени, които са част от третата международна спасителна програма на страната. Предвижда се пенсиите да бъдат намалени с около 15%. 

Това ще е трета национална стачка от повторното идване на власт през септември на лявото правителство на Алексис Ципрас. Първата бе през ноември, а втората - през декември.

Гърция е под натиска на международните кредитори да намали разходите за пенсии, които са най-големи в ЕС. Фермерите остават по блокадите. Tе обмислят да дойдат до Атина, за да участват в протестите. Влаковете, метрото и общественият транспорт няма да се движат. Авиокомпанията Olympic Air е анулирала 16 полета.

Плавателните съдове ще останат закотвени по пристанищата. Затворени ще са и бензиностанциите в цялата страна. Адвокатите няма да работят до 8 февруари. Продължителна стачка реши да обяви и синдикатът на товарните превозвачи. Лекари, фармацевти и работещите в болниците също излизат на улиците.

Гръцките журналисти спряха работа днес. Очаква се заради утрешната стачка да прекъснат и обществените услуги в цялата страна.

В рамките на общата стачката са предвидени също множество протестни митинги и шествия.

В тази връзка Министерството на външните работи (МВнР) препоръча на българските граждани, пътуващи за Гърция, да  избягват места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия в страната.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Ципрас вече му стана ясно какво е да обещава на алчните и мързеливи гърци повече пари и привилегии . Така и не потече мед и масло , но те си мислят , че нещо ще стане . Нищо не може да стане с тези над 300 милиарда дълг. Няма правителство , което може да се справи .
12
1
 
8
 
! Отговори
f преди 8 години
Аве тоя какво само се хили като недомаслен? Гърция е една провалена държава. Ако не им наливаха милиарди да поддържат изкуствено високите им заплати и пенсии щяха да са измрели от глад.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам , колелото пак ще се завърти по същия начин. Ще има избори дандании репчене на едни нови ербапи срещу ЕС, после пак ще кандисат - и ЕС пак ще им налее едни пари. После пак отначало......и сиртакито ще си върви
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 15Склонни гърците да излязат от ЕС ? ха-ха-хаИ като излезе Гърция от ЕС от кого ще суче? От на Путин цицката ли?До 16Не го ли видяхме половин Европа как "работи" лявото вече ? Иначе за жертвите си прав.Ако говориш за скандинавия , там не е ляво в смисъла който ти и гърците го разбират. Там харчат за социални придобивки- колкото изкарат капиталистите им и народа им. Че им и остава .
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
народа си го е казал лява работа равно на бооклукк
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лявото си работи много даже. Сегашният световен елит си въобразява, че може да мачка народите до безкрай. Лошото е, че когато проработи ще бъде съпроводено и с много жертви, които няма да бъдат истинските виновници.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция няма да излезе по "нежелание", защото Меркелица и дтугите хищници от Европейската банка не са луди да я изпуснат. И миналата пролет я заплашеаха с " изпъждане", но като видяха, че гърците са склонни да го направят обърнаха палачинката и заговориха как пак ще им дадат пари. Тогава им отпусната 85-те милиарда.
6
0
 
3
 
! Отговори
Men преди 8 години
До до манИ като излезнат ще цъфнат и ще вържат нали? Цяла Гърция изведнъж ще намери пари ей така от нищото, да излизат ако искат. Само ако се почудят още малко може и по нежелание да излязат.
5
0
 
7
 
! Отговори
Men преди 8 години
До АнонименНикой не се радва, на мен лично не ми пука, ако ще и 3е пенсия да взимат. Не може цял живот да се припичаш на слънце и да пиеш узо. В един момент авантата свършва и колкото повече отлагаш тоя момент ще става по-зле. Гърците полезен ход нямат, ако искат и 5пъти по-ляв да си изберат все тая. Просто ще им спрат финансите и тогава ще видят истинска криза подобна на нашата. Но намя какво да се плашат, от кризи не се умира, просто тогава човек стъпва на земята и вижда къде е сгрешил
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е др. Ципрас какво стана с твоите обещания да громиш Западните банки . Нали беше много горд и няма да слушаш кредиторите. Сега се наведе и . Когато имаш над 300 милиарда евро дългове не можеш да се пазариш . Сега каквото и да правиш трябва да връщаш . Това е положението. Стига узо и сиртаки требе и малко работаки .
3
0
 
15
 
! Отговори
Men преди 8 години
Писна ми от тия. От 2 години всяка седмица има новина за тях колко пари искат на аванта отново и отново. Шута в гъзъ и да ходят да мият тоалетни в Германия.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пичове! Няма да стане без да излезнете от Еврото.....15-20% намаляне на пенсии, я виж как ще дръпнете като изоставите Еврото и почнете да печатате новата драхма, ЩЕ ИМА ЗА ВСИМКИ от сърце и по колкото искате! Тогава, с новата драхма, ще чувате САМО увеличение на заплати и пенсии - само нагоре!!! Гарантирано! Казва се хипер инфлация ;-)
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И к'во направи тоя?А такъв шум вдигна лани!