Антикорупционната агенция в Румъния с 90% успеваемост

Политическата класа в съседната държава е застрашена
4 фев 2016 12:07,
21
Антикорупционната агенция в Румъния с 90% успеваемост
Снимка: bgonair.bg

Висшата политическа класа в Румъния се чувства застрашена, защото антикорупционната агенция в страната има успеваемост от 90%. Това заяви румънският журналист Лауренциу Миху в интервю за Bulgaria ON AIR.

Вчера румънският сенат сне имунитета на бившия вицепремиер и вътрешен министър Габриел Опря, обвинен за злоупотреба със служебно положение. Политикът е използвал неправомерно полицейски ескорт за пътуванията си. При едно от тях след пътен инцидент загина един от придружаващите го полицаи.

"Като вътрешен министър Габриел Опря е обвиняван от антикорупционната агенция 1067 пъти с полицейски ескорт. Това означава, че между 2 януари и 21 октомври 2015г., той е бил ескортиран от полицията. Той е пътувал три пъти повече от премиера и два пъти повече от президента", коментира Миху.

В румънското законодателство е посочено, че единствените официални лица, които имат право на такъв ескорт са президентът на страната, министър-председателят и двамата председатели на парламента. Ако Опря бъде обявен за виновен може да лежи в затвора между 2 и 7 години.

"Хората са изключително заинтересовани, защото става дума за политик с изключително спорна политическа кариера. Например има званието на генерал, но никой не знае как се е сдобил с него за толкова кратък период от време", поясни Миху.

Антикорупционните институции работят добре, но в доклада на ЕК се казва, че имаме проблеми с парламента, заяви Миху.

"Ако гледаме цифрите обществената подкрепа за борбата с корупцията в Румъния се увеличава, както и подкрепата за антикорупционната агенция. Да, антикорупционните институции работят добре, дори много добре, но в доклада се казва, че имаме проблеми с парламента. Миналата година имаше много искания от прокуратурата, които бяха блокирани от депутатите, защото касаят висши политици. Точно тази политическа класа се чувства застрашена, защото антикорупционната агенция у нас има успеваемост от 90%. Въпреки че сме на правия път имаме още много работа, която да свършим", добави Миху.

Още за мащабите на корупционната схема и за коментарите в румънското общество – вижте в интервюто на международния редактор Лъчезар Вълев с румънския журналист Лауренциу Миху.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
1543 преди 8 години
българия е срам и позор за ЕС!
8
2
 
16
 
! Отговори
дежавю преди 8 години
"Хората са изключително заинтересовани, защото става дума за политик с изключително спорна политическа кариера. Например има званието на генерал, но никой не знае как се е сдобил с него за толкова кратък период от време".Защо ли ми е толкова познато???
7
1
 
27
 
! Отговори
Живей добре преди 8 години
Ужас само тука сме последна дупка на кавала.
6
6
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Ако думичката "корупция" се се забрани и се наложи друга една дума- "взаимопомощ",страстите ще поутихнат.
5
1
 
32
 
! Отговори
Нямам думи преди 8 години
Странно защо сме се смятали за нещо повече от румънците.Бяхме по-напредикономически(на глава от населението),имахме по-високо доходи...Техният преход започна с разстрела на клана Чаушеску.Този акт служеше за обицана ухото на сменилите го във властта. Народът,чрез съответните изпълнителни органиуспя да постигне,в сравнение с нас:-работеща съдебна система и ефективна борба с корупцията;-осезаемо по-високи доходи на населението,работеща икономика...Ние пеем химни за Тошо и котилото му...
4
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
румънците са царе на телевизонните кампании. Телевизионна революция, телевизионна антикорупционна кампания:)
3
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Как ще ги стигнем румънците? Май няма надежда - като си помисли човек само какви съдии и председатели на съдилища имаме, дето си мислят да спят ли с Бойко, да не спят ли...
2
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тук цаца лови акули?!!! Дали някой вярва в това?
1
1
 
59
 
! Отговори
факт преди 8 години
А ТУК СЪС 100% ПОКРИТИЕ НА БАНДИТИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА !!